Dubbele tragedie: Terwijl Joodse bejaarden overlijden in zorgtehuizen nemen Jodenhaat en aanslagen toe

Ook in de Joodse zorgtehuizen in de Verenigde Staten sterven Joodse bejaarden met bosjes tegelijk aan de gevolgen van het coronavirus. En alsof dat nog niet genoeg is vond een blanke antisemiet en notoire racist dat blijkbaar nog niet voldoende en trachtte met een gasbom een zorgtehuis in band te steken. Dat gebeurde allemaal in de staat Massachusetts.

Een man uit Massachusetts werd gearresteerd en beschuldigd van poging tot brandstichting in een door joods gesponsorde assistentiewoning. De 36-jarige blanke supremacist John Michael Rathburn werd op woensdag voorgeleid voor de federale rechtbank in Springfield, volgens een verklaring van het US Attorney’s Office for the District of Massachusetts.

De faciliteit, Ruth’s House, gelegen in Longmeadow, een buitenwijk van Springfield in West-Massachusetts, ligt binnen een vierkante mijl van verschillende andere Joodse faciliteiten, waaronder drie synagogen, een Joodse privéschool en een Joods Gemeenschapscentrum. De faciliteit is eigendom van JGS Lifecare, dat tot dusver 21 inwoners heeft gehad aan het coronavirus.

De zelfgemaakte bom, ontdekt op 2 april, was gemaakt van een vijf liter plastic gasfles gevuld met brandbare vloeistof, met verbrand papier dat later werd geïdentificeerd als een christelijk religieus pamflet dat volgens de klacht in de spuitmond van de bus werd geplaatst. Een deel van het pamflet was verkoold nadat het in brand was gestoken in een poging het gas te ontsteken.

Bloedvlekken op het papier kwamen overeen met het DNA van Rathburn, volgens de klacht. Het DNA-profiel van Rathburn is bekend bij wetshandhavers omdat hij een eerder veroordeelde misdadiger is, volgens een rapport over Masslive. Volgens het rapport zal hij op borgtocht worden vrijgelaten. Als hij wordt veroordeeld, kan hij tot 10 jaar gevangenisstraf krijgen.

In de strafklacht werd opgemerkt dat in maart 2020 een blanke supremacistische organisatie die op twee socialemediaplatforms actief was, door wetshandhavers was geïdentificeerd met berichten die massamoorden in de Verenigde Staten en elders promootten en die gericht waren tegen religieuze, raciale en etnische minderheden en het gebruik bespraken van verschillende explosieve en brandgevaarlijke apparaten.

Het identificeerde ook synagogen en moskeeën als doelwitten. ‘In tijden van nationale crisis bloeit haat op basis van religie vaak uit in geweld’, zei de Amerikaanse advocaat Andrew E. Lelling in een verklaring.

Los daarvan werden in de staat Massachusetts ook melding gemaakt van het overlijden van tweeëndertig inwoners van twee joodse woonvoorzieningen voor senioren die deel uitmaken van hetzelfde non-profitnetwerk. Ze overleden aan de gevolgen van het coronavirus COVID-19, en tientallen andere bewoners en medewerkers zijn positief getest op het virus.

Elf inwoners van Chelsea Jewish Life Care, verspreid over de drie locaties in Boston en 21 inwoners van JGS Lifecare in Longmeadow, een buitenwijk van Springfield in West-Massachusetts, stierven, volgens brieven aan families die eerder deze week op de websites van beide faciliteiten waren geplaatst.

“Het verlies van zoveel van onze dierbaren weerspiegelt de ernst van sommige manifestaties van deze vreselijke ziekte”, schreef Adam Berman, president en Barry Berman, CEO. ‘We betuigen onze oprechte condoleances aan hun families en delen in hun verdriet.’ De pandemie treft vooral senioren die in woonwijken wonen hard. Op maandag meldde Massachusetts 844 sterfgevallen als gevolg van COVID-19, met bijna 27.000 positieve tests.


Bronnen:

♦ naar een artikelMassachusetts man charged with trying to blow up Jewish nursing home” van 16 april 2020 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

♦ naar een artikel van Ralph R. Ortega “White supremacist ‘who tried to blow up a Jewish assisted living home with a gas canister’ is charged after leaving DNA on botched explosive device” van 16 april 2020 op de site van The Daily Mail

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Massachusetts man charged with attempt to fire bomb a Jewish-sponsored assisted living facility” van 16 april 2020 en een artikel van Penny Schwartz “32 residents die of coronavirus at 2 Massachusetts Jewish senior living facilities” van 14 april 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “Dubbele tragedie: Terwijl Joodse bejaarden overlijden in zorgtehuizen nemen Jodenhaat en aanslagen toe

  1. Een vos verliest zijn haren, niet zijn streken.
    De Jodenhater idem ditto.

    Zich hierover op te winden is vergeefse moeite.
    Zich hiertegenen wapenen het beste medicijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.