Ingevolge de lockdown nemen ook in Tel Aviv wilde jakhalzen het land weer over van de mens

Plaatje hierboven: Eén van de gevolgen van de lockdown in Israël is dat bij gebrek aan mensen, de dieren weer bezit nemen van het land. Hierboven een groep jakhalzen ​​op 12 april 2020 op zoek naar voedsel op een pad in Yarkon Park in de Israëlische kuststad Tel Aviv [beeldbron: Jack Guez/AFP]

Nu het coronavirus Israëliërs binnenhoudt, hebben tientallen jakhalzen een verlaten park in Tel Aviv overgenomen, op zoek naar voedsel in wat normaal gesproken een speeltuin is voor joggers en gezinnen.

De normaal timide dieren dwalen vrij tussen palmbomen en over het gras van Hayarkon Park, een oase in de mediterrane stad die tot de komst van COVID-19 ook een magneet was voor fietsers en picknickers. De ziekte heeft tot nog toe in Israël het leven gekost aan 132 mensen.

Hayarkon is er trots op de long van Tel Aviv te zijn, compleet met een rivier en genoeg ruimte voor toeristen om tenten op te zetten tijdens de songfestivalwedstrijd van vorig jaar, toen hotels volgeboekt waren. Nu dragen de zeldzame menselijke bezoekers maskers en gebruiken ze hun telefoons om jakhalzen te fotograferen, de nieuwe bewoners van het park.

Ook in de Palestijnse gebieden duiken reeds lang doodgewaande diersoorten weer op [beeldbron: Sharm Park in Gaza]

Normaal gesproken zouden de hondachtige dieren alleen ’s nachts uit hun holen of de struiken komen in meer afgelegen delen van het park om te zoeken naar restjes die bezoekers achterlieten, vertelde zoöloog Yariv Malichi aan AFP. ‘Maar zodra je het afval weghaalt dat mensen in het park bezaaien, hebben jakhalzen een probleem – ze moeten een andere voedselbron vinden’, legde hij uit.

‘Ze dwalen ver van hun territorium op zoek naar voedsel’, zei hij voor het vallen van de avond. ‘Ze voelen zich echt op hun gemak in het park zonder mensen.’ De ambtenaar van de Israëlische Autoriteit voor Natuur en Parken zei dat het gebrek aan voedsel acuter was omdat de coronaviruscrisis precies in het midden van het broedseizoen van de jakhalzen toesloeg.

Op paden omzoomd met yuccaplanten en cactusvijgencactussen kan de af en toe gehelmde fietser de dieren tegenkomen, die ook ongestoord lijken door joggers. Malichi zei dat hij niets van incidenten met de dieren had gehoord, maar waarschuwde ervoor dat ze niet meer vertrouwd zouden raken met mensen.

Hieronder: Jakhalzen in het park van Tel Aviv [beeldbron: AP]Bronnen:

♦ naar een artikelJackals roam deserted Tel Aviv park after virus forces public indoors” van 15 april 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelCoronavirus quiet brings out jackals in Tel Aviv” van 14 april 2020 op de site van Ynet News

2 gedachtes over “Ingevolge de lockdown nemen ook in Tel Aviv wilde jakhalzen het land weer over van de mens

Reacties zijn gesloten.