Israëlische en Libanese soldaten stonden even met getrokken wapens tegenover elkaar

Plaatje hierboven: Aan de grens met libanon, op 14 april 2020. Dit onwaarschijnlijk plaatje toont een spannend machtsvertoon tussen Libanese en Israëlische soldaten met getrokken wapens en daar tussenin enkele VN-blauwhelmen van UNIFIL van de Verenigde Naties [beeldbron: Twitter]

De Interim Force van de Verenigde Naties in Libanon heeft dinsdag een ‘korte impasse’ tussen Israëlische en Libanese troepen ten zuiden van de grenslijn van de Blauwe Lijn tussen de twee landen verbroken.

Het incident vond plaats tussen het Zuid-Libanese dorp Adaisseh en de noordelijke Israëlische stad Metulla, vertelde UNIFIL-woordvoerder Andrea Tenenti aan The Times of Israel, terwijl hij zei dat Libanon het gebied, hoewel het ten zuiden van de Blauwe Lijn ligt, als betwist beschouwt.

“De spanning nam toe. Onze troepen zaten in het midden met als doel misverstanden te voorkomen en de spanning te verminderen,” zei Tenenti. “Kort daarna werd de situatie weer normaal.”

Hieronder een foto van de scène toonde Israëlische en Libanese troepen met hun wapens naar elkaar getrokken:

Het Israëlische leger reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. Maar een dag later was het weer onrustig. Israël zou woensdag een aanval hebben uitgevoerd op een Hezbollah-voertuig in Syrië, dicht bij de Libanese grens.

Volgens de eerste rapporten zijn een aantal Hezbollah-terroristen gedood bij de staking op een civiel voertuig dat wapens vervoerde van Syrië naar Libanon. Maar latere rapportage gaf aan dat hoewel verschillende mensen gewond raakten, niemand werd gedood.

Afbeeldingen op sociale media leken een verminkt en verbrand voertuig te tonen. Noch Hezbollah, noch de Israëlische strijdkrachten reageerden onmiddellijk op de rapporten:

De noordelijke grens van Israël is de afgelopen weken stil geweest, terwijl zowel Israël als Libanon de pandemie van het coronavirus bestrijden.

De in Libanon gevestigde terreurgroep Hezbollah kreeg de schuld omdat ze had bijgedragen aan de verspreiding van het virus in Libanon door vorige maand een stop te houden met vluchten naar het land. De door Iran gesteunde terreurgroep heeft haar inspanningen opgevoerd om het virus als reactie te bestrijden.

De VN hebben zaterdag gepleit voor strijdende partijen in het Midden-Oosten om de vijandelijkheden te beëindigen tijdens de pandemie. De VN-afgezanten voor Syrië, Jemen, Libanon, Irak en het Israëlisch-Palestijnse conflict benadrukten dat solidariteit vereist is om de uitdaging van COVID-19 aan te gaan en dit kan niet gebeuren ‘als de oorlogswapens en het conflict niet tot zwijgen worden gebracht’.

Ze drongen er ook bij alle ruziënde partijen op aan ‘om via conflictlijnen uit te reiken en lokaal, regionaal en mondiaal samen te werken om de snelle verspreiding van het virus te stoppen’, en om humanitaire hulp en ‘humanitaire vrijlatingen’ toe te staan.


Bronnen:

♦ naar een artikelUNIFIL soldiers break up ‘short standoff’ between IDF and Lebanese troops” en een artikelIsrael said to hit Hezbollah vehicle carrying arms in Syria, near Lebanon border” van 15 april 2020 op de site van The Times of Israel