Het failliet van Europa: Coronavirus onthult het gebrek aan eenheid bij de EU en de VN

Maurizio Massari, de Italiaanse ambassadeur bij de EU, heeft geklaagd dat de reactie van de EU-lidstaten op de noodkreten van zijn land tijdens de aanhoudende coronaviruspandemie beperkt was tot overleg.

Toen Italië opriep tot extra leveringen van medische apparatuur, waaronder maskers, legden Duitsland en Frankrijk, samen met andere EU-leden, beperkingen op aan de export van beschermende medische apparatuur.

China bood daarentegen Italië aan om 1.000 ventilatoren, 2 miljoen maskers, 20.000 beschermende pakken en 50.000 testzwabbers voor coronavirus te verkopen (zij het tegen exorbitante prijzen).

Gefrustreerde en woedende Italiaanse burgers verbrandden de EU-vlag als teken dat tenminste enkele Italianen bereid zijn de vakbond te verlaten vanwege haar mislukking tijdens deze crisis.

Hoewel sommige landen in Europa hun eigen budgettaire stimuleringsprogramma’s hebben aangekondigd, slaagde de EU er niet in een enorm fiscaal stimuleringspakket ten behoeve van de hele Unie te leveren. Italië heeft een reddingsplan van 25 miljard euro (27,26 miljard dollar) toegezegd, en Frankrijk heeft gezegd dat het 45 miljard euro zal inzetten om onder meer de gevolgen van het coronavirus voor bedrijven te verminderen.

Sommige Europese leiders zijn terughoudend met het uitgeven van euro-obligaties om financiële steun te verlenen aan individuele lidstaten tijdens de coronaviruscrisis omdat de obligaties de schulden van landen met een hoge schuldenlast zouden groeperen met die van meer fiscaal gezonde landen.

‘Deze crisis heeft het vertrouwen tussen de lidstaten en binnen het hele systeem verminderd, en dit is een echt probleem’, zegt Heather Grabbe, voormalig adviseur van de EU-commissaris voor uitbreiding.

De oorlog om mondmaskers
De pandemie veroorzaakte een strijd om medische apparatuur, waarbij regeringen werden beschuldigd van het in beslag nemen van zendingen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) en ventilatoren die bestemd waren voor andere landen.

Nu de voorraden slinken en landen beginnen aan wat een Franse functionaris een ‘wereldwijde schattenjacht’ noemde, zijn regeringen terughoudend om beschermende en andere uitrusting hun kust te laten verlaten. Veel regeringen zeggen dat de prijzen die voor PBM worden gevraagd buitensporig zijn.

De Turkse autoriteiten kondigden de vrijgave aan van een lading cruciale medische apparatuur naar Spanje nadat ze onder vuur waren genomen door functionarissen van Madrid die hen beschuldigden van het hamsteren van voorraden.

Vorige maand zei de Franse regering dat ze alle maskers in het land in beslag nam. Een Frans bedrijf, Valmy SAS, werd door douanebeambten aan de Franse kust verplicht een bestelling voor persoonlijke beschermingsmiddelen om te leiden van de Britse National Health Service, een vaste klant.

De autoriteiten beweren dat de Tsjechische Republiek meer dan 100.000 gezichtsmaskers in beslag heeft genomen die China naar Italië had gestuurd om de uitbraak van het coronavirus te helpen bestrijden. Volgens een artikel van de Tsjechische minister van Volksgezondheid werden ongeveer 680.000 beschermingsmaskers in beslag genomen, evenals duizenden ademhalingsmaskers, van speculanten.

Op mondiaal niveau zijn bondgenoten verre van verenigd en beschuldigen ze elkaar van diefstal. Volgens Berlijn werden ongeveer 200.000 N95-maskers gemaakt door een Chinese producent voor het Amerikaanse bedrijf 3M en bestemd voor de Duitse politie omgeleid naar de VS terwijl ze werden overgebracht tussen vliegtuigen in Thailand, een handeling die Berlijn ‘moderne piraterij’ noemt.

3M zei dat de Amerikaanse regering haar had gevraagd de verzendingen naar de VS vanuit haar fabrieken in het buitenland te verhogen en te stoppen met het exporteren van maskers van Amerikaanse productielocaties naar Canada en Latijns-Amerika. De Canadese premier Justin Trudeau zei dat de Amerikaanse zet een ‘vergissing’ was en wees erop dat de VS ook medische benodigdheden uit Canada importeert.

In Frankrijk zeggen regionale leiders dat ze worstelen om medische voorraden te bemachtigen, aangezien Amerikaanse kopers ze overtreffen. De gezondheidsminister van Barbados, Jeffrey Bostic, zei dat de VS een partij ventilatoren in beslag had genomen die bestemd was voor zijn land, wat aanleiding gaf tot verdere beschuldigingen van ‘moderne piraterij’.

Wereldwijde bestellingen hebben de neiging om in het begin zeer geleidelijk te veranderen en vervolgens dramatisch te versnellen. In 1956 legde de Britse interventie in Suez het verval bloot dat in de Britse macht was gekomen en markeerde het einde van de rol van het VK als een wereldwijde macht. De Amerikaanse beleidsmakers van vandaag zouden moeten erkennen dat als de VS het uur niet haalt, de coronaviruspandemie een ‘Suez-moment’ voor de Amerikaanse macht zou kunnen betekenen.

Het virus heeft de zwkheden, kwetsbaarheden en verdeeldheid in Europa en de VN blootgelegd. Naties zijn er niet in geslaagd om de pandemie te bestrijden. Onderzoekers en grote biotechnologiebedrijven in veel landen werken in het geheim en in hun eentje zonder de bedoeling te hebben samen te werken voor het algemeen belang.

De pandemie van het coronavirus heeft onthuld dat supranationale organisaties als de EU en de VN misschien goede bedoelingen hebben, maar dat ze niets anders zijn dan clubs voor zelfbenoemde elites. Als dat echt alles is wat ze te bieden hebben in tijden van crisis, is het tijd om beide organisaties te ontbinden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dr. Edy Cohen en Dr. Frank Musmar “Coronavirus Reveals the Lack of Unity at the EU and the UN” van 15 april 2020 op de site van The Begin–Sadat Center for Strategic Studies (BESA Center)

2 gedachtes over “Het failliet van Europa: Coronavirus onthult het gebrek aan eenheid bij de EU en de VN

 1. Het failliet van Europa met Brussel als het (luxe) verzorgings tehuis voor ex-politici.

  Als deze Corona pandemie ‘ergens goed voor was dan was het om het masker van de Europeese eenheid af te trekken en de lege huls te openbaren.

  Géén leiders, leiderschap, inzicht, kennis, eenheid & géén democratie.

  Het pathetische beeld van de mislukte v.d. Leyen, Michel, Timmermans, Borrell & andere totaal onbekende coryfeeën is stuitend!

  Met zo een CV word je in een gezonde maatschappij per direct afgewezen & failliet verklaard.

  Het énige wat ze kunnen is hun steeds hoger wordend budget opstellen voor hun eigen persoonlijke stokpaardjes.

  Geliked door 2 people

 2. klopt als een bus, is het enige positieve dat uit de Corona crisis is voortgekomen de nutteloosheid van de eu brussel aantonen.
  OPDOEKEN die handel en terug naar het oude vertrouwde Benelux met een vrijhandelszone in Europa en die graaiende niksnutten naar den privé 🙂
  Daar maken ze geen enkel kans op een fatsoenlijke job wegens verregaande incompetentie, ondanks dat ze advocaat of welk andere studie hebben gedaan, OPDOEKEN

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.