Waarom geeft niemand om deze Palestijnse ‘vluchtelingen’ in Syrië?

Plaatje hierboven: AGPS heeft de dood van 30 Palestijnse vluchtelingen uit Syrië sinds begin 2020 tot half april geregistreerd als gevolg van oorlogsgerelateerde incidenten. De lijst bevat 11 Palestijnen die dodelijk werden neergeschoten; Vier vluchtelingen die in Syrische gevangenissen zijn doodgemarteld en nog vijf Palestijnen die op zee zijn verdronken [beeldbron: AGPS]

Terwijl de wereld bezig is de verspreiding van de coronaviruspandemie te bestrijden, blijven de Palestijnen in Syrische gevangenissen ‘verdwijnen’ of sterven ze anderszins.

Degenen in de internationale gemeenschap die hun bezorgdheid uiten over de mogelijke verspreiding van het virus in de Gazastrook, negeren de bestaande tragedie van de Palestijnen in Syrië, met name die in verschillende door de Syrische regering gecontroleerde gevangenissen.

Het lijkt de internationale gemeenschap ook niets te kunnen schelen of een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië op het punt staat van de aardbodem te worden weggevaagd. De reden waarom de wereld niet geeft om de wreedheden die zijn begaan tegen de Palestijnen in Syrië: ze kunnen Israël niet de schuld geven.

Een Arabier die een Arabier vervolgt of martelt, lijkt nooit door de internationale gemeenschap te worden veroordeeld. Hieronder volgen enkele verontrustende cijfers die deze week zijn vrijgegeven door de Action Group for Palestinians of Syria (AGPS), een in Londen gevestigde mensenrechtenwaakhondorganisatie die de situatie van Palestijnse vluchtelingen in het door oorlog verscheurde Syrië in de gaten houdt.

Sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië in 2011 wordt het aantal Palestijnen dat daar is gedood nu geschat op 4042, volgens de laatste statistieken die door AGPS zijn vrijgegeven. De namen van de slachtoffers en details over de omstandigheden van hun overlijden worden gedocumenteerd op de website van de groep.

Het aantal Palestijnen dat wegkwijnt in Syrische gevangenissen is 1.793 en sinds 2011 zijn er nog eens 332 vermist, zo meldde AGPS. Terwijl de leiders van de Palestijnse Autoriteit er bij Israël op hebben aangedrongen om Palestijnse gevangenen vrij te laten uit angst dat ze besmet kunnen zijn met het coronavirus, hebben diezelfde leiders zonder een woord te zeggen honderden Palestijnen in Syrische gevangenissen in de steek gelaten.

Ondertussen heeft AGPS, als gevolg van het uitbreken van het virus, opnieuw opgeroepen tot onmiddellijke vrijlating van Palestijnen in Syrische gevangenissen uit bezorgdheid voor hun veiligheid en gezondheid. De AGPS vestigde ook de aandacht van de wereld op de aanwezigheid van meer dan 1.790 Palestijnen van alle leeftijden die onder barre omstandigheden in Syrische gevangenissen en detentiecentra worden vastgehouden. Volgens de organisatie zijn de Syrische autoriteiten volledig verantwoordelijk voor het leven van de Palestijnse gevangenen en hebben ze er bij hen op aangedrongen medische zorg te verlenen aan degenen die met de ziekte zijn besmet.

Een ander verontrustend cijfer onthulde AGPS: in Syrische gevangenissen werden de afgelopen negen jaar 37 Palestijnse vrouwen doodgemarteld. De vrouwen behoren volgens AGPS tot de 620 Palestijnen die zijn omgekomen in Syrische gevangenissen na de uitbarsting van de burgeroorlog daar. De groep zei te geloven dat de werkelijke aantallen hoger zijn: de Syrische autoriteiten zijn ‘terughoudend’ om de namen en het lot van Palestijnse gevangenen bekend te maken en de families zijn terughoudend om de namen van hun familieleden bekend te maken uit angst voor vergelding.

De lijst met slachtoffers omvat volgens de AGPS politieke activisten, vrijwilligers, medici, ingenieurs, academici, journalisten, universiteitsstudenten en kunstenaars. Onder de Palestijnse gevangenen zijn 110 vrouwen en 50 kinderen, die een onbekend lot hebben ondergaan in Syrische gevangenissen en detentiecentra. Daar werden ook peuters gezien die zich aan de armen van hun moeder vastklampten, zei de groep.

Uit beëdigde verklaringen van ex-gedetineerden blijkt dat de Palestijnen in Syrische gevangenissen zijn onderworpen aan zware psychologische en fysieke martelingen, waaronder elektrische schokken, zware slagen met ijzeren staven en seksueel misbruik. Zo worden Taghreed Issat en haar dochter Hadeel vermist sinds maart 2013, toen ze werden gearresteerd bij een Syrische militaire controlepost nabij het vluchtelingenkamp Yarmouk aan de rand van Damascus. Hadeel was vier jaar oud toen ze werden gearresteerd.

‘Dergelijke praktijken zijn flagrante schendingen van het internationaal recht die alle vormen van foltering en mishandeling van burgers strafbaar stellen’, verklaarde de groep. ‘AGPS blijft er bij de Syrische autoriteiten op aandringen om de omstandigheden en de verblijfplaats van de Palestijnen in haar gevangenissen bekend te maken.’

Plaatje hierboven: Bewoners van het Khan Dannun-kamp voor Palestijnse vluchtelingen in Rif Dimashq (Syrië) hebben alarmbellen doen rinkelen over de acute watercrisis die al jaren aan de gang is in een aantal woonwijken, en zeggen dat burgers gedwongen zijn om drinkwater te kopen van particuliere tanks tegen toenemende prijzen. Volgens de UNRWA wonen er ca. 10.000 (nakomelingen van) Palestijnse vluchtelingen in Khan Dannun [beeldbron: AGPS]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Why Does No One Care About These Palestinians?” van 14 april 2020 op de site van The Gatestone Institute

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “PA: 37 Palestinians around the world died from coronavirus” van 15 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Waarom geeft niemand om deze Palestijnse ‘vluchtelingen’ in Syrië?

 1. Goh….waarom toch?
  Het antwoord kennen we natuurlijk allemaal….No Jews, No News.

  Want ‘de palestijnen’ en hun eigen gemaakte miserie interesseert al hun ‘weldoeners’ absoluut geen enkele jota.

  De ‘pro palestijnse humanitaire’ NGO zijn van het toneel verdwenen.

  Ze hebben zichzelf in absolute quarantaine gesteld om van daaruit hun haatcampagnes tegen Israel (on line) voort te zetten.

  Hoeveel palestijnen ze daarmee gaan helpen? 0!

  Maar dat was ook nooit de bedoeling.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.