Libanon en Hamas ruziën over ‘anti-Palestijnse’ coronacartoon

Heeft de Libanese krant Al-Joumhouria de Palestijnen vergeleken met de pandemie van het coronavirus? Op de cartoon hierboven lijken het Chinese coronavirus en het Palestijnse terreurvirus toch verdacht veel op elkaar.

Een cartoon die op 15 april door de krant werd gepubliceerd ter gelegenheid van de 45ste verjaardag van de burgeroorlog in Libanon, toont een portret van een man wiens gezicht is bedekt met een keffiyeh-hoofdtooi naast een afbeelding van het virus.

De keffiyeh wordt al lang beschouwd als een symbool van Palestijns nationalisme. Het portret van de in keffiyeh geklede man draagt ​​de datum 13 april 1975, verwijzend naar de verjaardag van de burgeroorlog in Libanon.

De cartoon werd door Hamas geïnterpreteerd als een poging om de Palestijnen verantwoordelijk te houden voor de Libanese burgeroorlog tussen 1975 en 1990, waarbij ongeveer 120.000 mensen omkwamen.

Hamas uitte zijn verontwaardiging over de ‘schadelijke’ cartoon en noemde het ‘racistisch, hatelijk en onethisch’. De krant publiceerde een verklaring waarin werd ontkend dat de cartoon was gericht tegen Palestijnen.

“We ontvingen van het mediabureau van Hamas in Libanon een verklaring waarin de publicatie van de cartoon werd aangeklaagd en waarin werd beweerd dat deze de hartstochten aanwakkert en de Libanees-Palestijnse betrekkingen beledigt, aldus de Libanese krant.

“De publicatie van de cartoon is niet gericht op of misbruik van de Libanees-Palestijnse betrekkingen. De cartoon geeft de mening weer van de cartoonist, die niet van plan was iemand te beledigen of te beledigen.”

De Hamas-verklaring zei dat de cartoon ‘racistische gevoelens voedt’ en komt op een moment dat Libanezen en Palestijnen samenwerken om het coronavirus te verslaan. Senior Hamas-functionaris Ra’fat al-Murra eiste een verontschuldiging van Al-Joumhouria en riep de Libanese functionarissen op om de ‘racistische’ cartoon te verwerpen en aan de kaak te stellen …

… of anders … >KRAK!!< … >BOEM!!<


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Hamas slams Lebanese cartoon for ‘likening’ Palestinians to coronavirus” van 15 april 2020 op de site van The Jerusalem Post