Bedreigt de Ramadan de indamming van het corona-virus?

Plaatje hierboven: Ramadan 2019 in Gaza. Op zondag 5 mei 2019 was in de Palestijnse gebieden de jaarlijkse Ramadan begonnen. Israëlhaters noemen Gaza een ‘open gevangenis’ en een ‘concentratiekamp’ zoals van de nazi’s. Maar wie ter plaatse gaat kijken merkt daar helemaal niks van  [beeldbron: Pal Info]

De komende Ramadan zou tot een toename van met corona besmette personen kunnen leiden. Ambtenaren van het Israëlische ministerie van Gezondheid vrezen dat het ondanks gesloten moskeeën tijdens de islamitische feestdagen tot grote samenscholingen van mensen zou kunnen komen.

De jaarlijks weerkerende islamitische Ramadan (Vastenmaand) begint al volgende week vrijdag 24 april 2020 en loopt door tot zaterdag 23 mei 2020 en eindigt met Eid al-Fitr (Suikerfeest) op zondag 24 mei.

Net zoals bij Paasavond, waarop sprake was van een streng tweedaags uitgaansverbod, ziet het ministerie van Gezondheid de Ramadan als volgende bedreiging voor de bevolking van Israël in de strijd tegen de uitbreiding van het corona-virus. Het ministerie roept de islamitische bevolking op alleen maar thuis met familieleden uit hetzelfde huis te vieren.

De Israëlische autoriteiten hebben de garantie van de islamitische leiders en geestelijken gekregen dat zij hen in de strijd tegen corona ondersteunen en ervoor werven dat de mensen thuis moeten blijven. Desondanks zijn er zorgen dat het ramadan-feest veel mensen op straat zou kunnen brengen.

Daarom zal het, net zoals dat op de avond van het joodse Paasfeest het geval was, tot beperkingen van de bewegingsvrijheid komen, d.w.z. men mag zich slechts tot 100 meter van zijn eigen huis verwijderen. De Israëlische autoriteiten willen de uitgaansverboden met een groot aantal politiemensen handhaven, vooral bij de checkpoints. Er kunnen bij overtreding boetes opgelegd worden van tot 500 Israëlische sjekel (± € 100,-)

Intussen heeft de Palestijnse Moefti Sjeik Mohammed Hussein op woensdag aangekondigd dat moslims tijdens de vastenmaand Ramadan thuis moeten bidden en niet in moskeeën, om de verspreiding van de coronaviruspandemie te beteugelen. Moskeeën in Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook zijn sinds het uitbreken van het virus vorige maand gesloten.

Ook de Palestijnse Autoriteit had al relatief vroeg en streng uitgaansverboden opgelegd, wat waarschijnlijk invloed had op het goede gedrag van de Arabische burgers in de crisis, die veel lof van Israëlische ambtenaren kregen. Veel Arabische politici en artsen maanden herhaaldelijk aan het virus heel voorzichtig te behandelen en je aan de regels te houden, wat zeer goed door de Arabische populatie werd opgepakt en uitgevoerd.

Zo leidt deze voorzichtigheid er toe dat veel Arabieren bij een corona-besmetting erom vragen liever in bepaalde centra of ziekenhuizen behandeld te worden in plaats van thuis in quarantaine te gaan. 350 besmette Arabische burgers vroegen om een plek in de door het Israëlische leger ingerichte “Corona-hotels”. Daarvoor werd een hotel in de Noord-Israëlische stad Naharia voorbereid. Veel Arabische Israëli´s worden nu al vooral in Tel Aviv of Jeruzalem behandeld.

In de Palestijnse Autoriteit werden tot nu toe 255 besmettingen en twee doden bevestigd. In de Gazastrook slechts 13 besmette personen. Met zekerheid kan echter worden aangenomen dat dit aantal besmette personen veel hoger is.

Plaatje hierboven: Gaza, 19 augustus 2012. Met het Suikerfeest werd dat jaar het einde van de vastenmaand Ramadan gevierd. Op de plaatjes is te zien hoe de kinderen snoepjes en cakes uitdelen aan de Al Quds Brigadisten van de Islamitische Jihad, nà Hamas, de grootste terreurgroep in Gaza [beeldbron: PIJ]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians instructed to pray at home during Ramadan due to coronavirus” van 15 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelGefährdet der Ramadan die Eindämmung des Coronavirus?” van 14 april 2020 op de site van Israel Today in een vertaling door E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.