Hamas wil informatie geven over 4 gevangen Israëli’s in ruil voor 250 gevangen Palestijnse terroristen

Plaatje hierboven: De families van Avera Mengistu en Hisham al-Sayed tijdens een persconferentie van 6 september 2018 waarin werd opgeroepen tot vrijlating van de twee Israëlische burgers die door Hamas in Gaza worden gegijzeld [beeldbron: Hadas Parush/FLASH90]

Hamas gaat de mogelijkheid onderzoeken om Israël duidelijke informatie te verstrekken over het lot van IDF-soldaten Oron Shaul en Hadar Goldin en over de gezondheid van Avraham (Avera) Mengistu en Hisham al-Sayed.

Die informatie over het lot van de twee vermoorde Israëlische soldaten en twee nog levende burgers wil Hamas geven in ruil voor de vrijlating van 250 Palestijnse terroristen en massamoordenaars die opgesloten zitten in Israëlische gevangenissen.

Let wel: het gaat enkel om het geven van informatie en niét om hun vrijlating!

Plaatje hierboven: “Hallo, ik ben Gilad, zoon van Noam en Aviva Shalit, broer van Hadas en Yoël die in Mitzpe Hila wonen. Mijn ID nummer is 300097029. Zoals u kan zien houd ik het nieuwsblad de Palestine van 14 september 2009 in mijn handen, die wordt uitgegeven in Gaza.” zei Shalit in de videoboodschap.

Dat was voor het eerst sinds 2006 dat er beelden van hem naar buiten kwamen. Die voorgestelde gevangenenruil van terroristen en dat enkel voor informatie over de gegijzelde Israëli’s doet terrugdenken aan de zaak van de gegijzelde soldaat Gilad Shalit.

Op vrijdag 2 oktober 2009 gaf Hamas een video vrij van de soldaat (screenshot plaatje hierboven) die toen al meer dan drie jaar gegijzeld was door Hamas. Die bewuste video werd geruild voor 20 door Israël geïnterneerde vrouwelijke Palestijnse terroristen. Daarna zou het nog ruim twee jaar van onderhandelen duren vooraleer Hamas soldaat Shalit zal vrijlaten in ruil voor 1000 mannelijke en 27 vrouwelijke Palestijnse gevangen terroristen.

Vorige week werd gemeld dat Hamas bereid leek te onderhandelen over de overdracht van medische apparatuur in ruil voor de terugkeer van de gevangen Israëliërs. Dinsdag ontkende Hamas-leider Yahya al-Sinwar echter dat de onderhandelingen waren gevorderd.

In plaats daarvan zei hij dat Hamas misschien bereid is “een gedeeltelijke concessie te verlenen aan de soldaten die door ons gevangen worden gehouden in ruil voor het vrijlaten van oudere en zieke gevangenen als humanitair gebaar in het licht van de coronaviruscrisis”.

Hij zei ook dat de prijs hoog zou zijn en dat Israël die zou moeten betalen, en dat de eerste voorwaarde voor onderhandelingen was het vrijlaten van gevangenen die waren vrijgelaten als onderdeel van de Shalit-deal en vervolgens door Israël opnieuw waren gearresteerd wegens schending van de Voorwaarden voor hun vrijlating en hun terugkeer naar terreur.


Bronnen:

♦ naar een artikelHamas ready to release information on Israeli prisoners – report” van 14 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelHamas calls for release of 250 prisoners for info on missing Israelis: report” op de site van i24News

♦ naar een artikelHamas may agree to deal giving Israel information on Israelis missing in Gaza” van 14 april 2020 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.