Paul McCartney roept op om ‘middeleeuwse’ Chinese ‘wildmarkten’ te verbieden

Beatles-legende Paul McCartney heeft opgeroepen om de ‘vers wild markten’ van China, waarvan algemeen wordt aangenomen dat ze de bron zijn van het coronavirus, te verbieden, ze ‘middeleeuws’ te noemen en een bedreiging voor de wereldwijde gezondheid die vergelijkbaar is met ‘het afvuren van atoombommen’.

McCartney maakte de opmerkingen tijdens een gesprek met de Amerikaanse radiopresentator Howard Stern, meldde de krant The Guardian dinsdag. “Ik hoop echt dat dit betekent dat de Chinese regering zegt:’ Oké jongens, we moeten hier echt superhygiënisch worden.’ Laten we eerlijk zijn, het is een beetje middeleeuws vleermuizen eten,” zei McCartney.

Chinese ziektebestrijdingsfunctionarissen hebben eerder wilde dieren die op de Wuhan-markt worden verkocht, geïdentificeerd als de bron van de pandemie van het coronavirus, hoewel deze nog steeds wordt onderzocht.

Vermeldingen van de site zijn eveneens verdwenen uit het discours van de regeringsepidemie en uit officiële mediaberichten, aangezien sommige Chinese functionarissen een nieuw verhaal hebben gepusht dat het virus mogelijk niet op de markt is ontstaan, zonder enig bewijs te leveren.

Het zou niet zo erg zijn als dit het enige is wat je de schuld kunt geven van die vers wild markten,” antwoordde McCartney. “Het lijkt op Sars, vogelgriep, allerlei andere dingen die ons hebben getroffen … en waar is het goed voor? Voor deze vrij middeleeuwse praktijken. Ze moeten hun daad opruimen. Dit kan leiden tot [verandering]. Als dit niet het geval is, weet ik niet wat er zal gebeuren“, zei hij.

Gevraagd naar een petitie om de versmarkten te verbieden, zei McCartney: “Ik denk dat het heel logisch is … als je de obsceniteit hebt van sommige dingen die daar gaande zijn en wat eruit komt, kunnen ze net zo goed atoombommen af ​​laten gaan. Het beïnvloedt de hele wereld.

De muzikant, al jarenlang dierenrechtenactivist en vegetariër is, vergeleek zijn verzet om dergelijke markten te verbieden met het beëindigen van de slavernij. “Ik begrijp dat een deel ervan zal zijn: mensen hebben het voor altijd gedaan, dit is de manier waarop we dingen doen. Maar ze hebben ook voor altijd slavernij gedaan. Je moet op een gegeven moment dingen veranderen“, zei hij.

De markt in Wuhan werd vanaf januari verzegeld en gedesinfecteerd nadat de uitbraak zich begon te verspreiden. Nu gaan alleen ontsmettende bemanningen in en uit. Lange rode vaandels strekken zich uit over de tijdelijke blauwe muur en moedigen voorbijgangers aan hun steentje bij te dragen in de strijd tegen het virus.

Een prijslijst opgesteld door een handelaar in het uitgestrekte emporium, dat in januari op het internet van China circuleerde, bevatte een scala aan exotische dieren in het wild, waaronder civetkatten, ratten, slangen, reuzensalamanders en zelfs levende wolvenpups.

Plaatje boven en onder: Wat op de markt van Wuhan is te zien gaat allemaal in de pot, inclusief beren, marters, slangen, apen, vleermuizen en zelfs katten en honden….

Markten als deze zijn de laatste stop in wat volgens natuurbeschermers een brute handel in wilde dieren is die voor een groot deel wordt gevoed door Chinese consumptie. Het voorziet in een blijvende vraag naar wilde dieren als exotische menu-items of voor gebruik in traditionele medicijnen waarvan de werkzaamheid niet door de wetenschap wordt bevestigd.

Na een blokkering van meer dan twee maanden om het virus te bedwingen, waarin de inwoners van Wuhan en de rest van de provincie Hubei thuis waren opgesloten, keert het leven terug naar de normaliteit. De grenscontroles worden losser, waardoor bewoners die buiten de provincie waren gestrand – en ook buitenlandse journalisten – de afgelopen dagen opnieuw konden binnenkomen.

Maar het lot van de markt lijkt bezegeld.

Wekenlang hebben bemanningen zorgvuldig al hun handelswaar en andere inhoud gedesinfecteerd en vervolgens verwijderd, gevolgd door verdere rondes van desinfectie van de hele site, volgens berichten in de staatsmedia. Volgens de rapporten is de markt permanent gesloten, hoewel er geen plannen zijn aangekondigd om de site te slopen.

China heeft echter plannen aangekondigd voor een ‘alomvattend’ verbod op de handel in wilde dieren, dat daar naar verluidt floreerde. China blokkeerde mensen om Wuhan te verlaten of binnen te gaan vanaf 23 januari in een verrassende aankondiging midden in de nacht en breidde de lockdown uit naar het grootste deel van de provincie in de daaropvolgende dagen.

Treindienst en vluchten werden geannuleerd en er werden controleposten ingesteld op wegen naar de centrale provincie. De drastische stappen kwamen toen het coronavirus zich eind januari tijdens de nieuwe maanjaarvakantie, toen veel Chinezen reisden, naar de rest van China en het buitenland verspreidde. De lockdown duurde 76 dagen.


Bronnen:

♦ naar een artikelPaul McCartney calls to ban ‘medieval’ Chinese ‘wet markets’” van 15 april 2020 op de site van The Times of Israel