Frans-Joodse topatleet loopt de hele marathon op zijn balkon van 7 meter lengte

Plaatje hierboven: Voor een huis met een mooi balkon moet je in het oude stadscentrum van Tbilisi zijn, de hoofdstad van de Kauskasische republiek Georgië [beeldbron: Georgian Journal]

Elisha Nochomovitz, een 32-jarige Franse jood, zou op 15 maart tot de 17.000 deelnemers aan de marathon van Barcelona behoren. Maar de marathon, een van Europa’s populairste hardloopevenementen, werd uitgesteld tot oktober vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Toch vond Nochomovitz een manier om te doen waarvoor hij had getraind, ondanks dat hij de afgelopen maand gedwongen was om opgesloten te blijven in zijn appartement in Balma, bij Toulouse. (Hij had in een restaurant in Toulouse gewerkt, maar dat werd ook stopgezet vanwege het virus.)

Hij liep een hele marathon op zijn balkon – een balkon van slechts zeven meter lang. Dat is 26 mijl voor een man die 5 voet-10 staat en 198 pond weegt.

Nochomovitz, een deelnemer aan 36 eerdere marathons, voltooide de balkonloop op 17 maart in 6 uur en 48 minuten – meer dan het dubbele van zijn gebruikelijke tijd omdat hij om de paar seconden op zijn hielen moest draaien.

Plaatje hierboven: Voor een huis met een mooi balkon moet je in het oude stadscentrum van Tbilisi zijn, de hoofdstad van de Kauskasische republiek Georgië [beeldbron: Georgian Journal]

Maar het initiatief, gefilmd door zijn vriendin Marie en geüpload naar YouTube, veranderde Nochomovitz in een internationaal symbool. Hij is te zien geweest op CNN en CNBC, evenals in tientallen publicaties, waaronder The Guardian, Time en Newsweek.

“Ik zei tegen mezelf dat dit de beste manier is om de beveiliging te ontlopen, een gekke uitdaging op het balkon te doen, maar ook als een gebaar ter ondersteuning van het medisch personeel”, zei hij in een video-interview dat hij Le Parisien gaf.

Daar stopte hij niet: Nochomovitz deed nog twee marathons op zijn veranda, waardoor hij zijn tijd aanzienlijk verbeterde, meldde het NRC Handelsblad in Nederland. Op 31 maart verminderde hij zijn tijd met twee uur, ondanks het feit dat hij vijf mijl (een toevoeging van ongeveer 1.250 sprints langs zijn balkon) had toegevoegd.

Plaatje hierboven: Elke dag voor het middagjournaal van 13u zendt Eén “Beweeg in uw kot!” uit. Daarin brengt actrice en presentatrice Saartje Vandendriessche heel Vlaanderen in beweging met een dagelijkse work-out van een kleine 10 minuten. “En het is toegankelijk voor iedereen”, zegt Vandendriessche [beeldbron: Sporza.be]

Buren moedigden hem aan toen Marie vloeistoffen, droge T-shirts en snoep aanbood. Lockdown-maatregelen in de omgeving van Toulouse zouden Nochomovitz in staat hebben gesteld ronden buiten zijn huis te lopen, meldde NRC. Maar de concurrent zei dat hij besloot om zich toch te beperken tot zijn kunstgrasportaal ‘om het uitdagender te maken’.

Bovendien, zoals NRC opmerkte, biedt het balkon van Nochomovitz een prachtig en vrij uitzicht op de Pyreneeën. De Israëlische media toonden ook interesse in de inspanningen van Nochomovitz. De krant Makor Rishon interviewde hem en het blijkt dat hij naar de aan Chabad gelieerde Otzar Hatorah Joodse school in Toulouse ging, waar een jihadist in 2012 drie kinderen en een rabbijn vermoordde. (De familie van Nochomovitz verliet Toulouse vóór de aanval.)

Plaatje hierboven: Voor een huis met een mooi balkon moet je in het oude stadscentrum van Tbilisi zijn, de hoofdstad van de Kauskasische republiek Georgië [beeldbron: Georgian Journal]

Nochomovitz werd geboren Elisha Zerbib, maar zijn ouders zijn gescheiden en hij heeft geen contact gehad met zijn vader, dus besloot hij de meisjesnaam van zijn moeder te nemen. Nochomovitz heeft een broer in Israël en was van plan om het land in februari voor het eerst te bezoeken.

Hij was ook van plan om deel te nemen aan de Tel Aviv Marathon, die plaatsvond op 28 februari. Maar Nochomovitz annuleerde zijn bezoek nadat buitenlandse deelnemers vanwege het virus van dat evenement waren uitgesloten.

Naast het uiten van zijn waardering voor medische hulpverleners in de frontlinie van de pandemie, wilde Nochomovitz ook anderen inspireren bij de lockdown, waarbij hij liet zien dat ze hun fysieke conditie nog steeds kunnen behouden en verbeteren, vertelde hij aan Makor Rishon.

“Ik wilde mezelf bewijzen dat je thuis kunt sporten en je geest kunt uitdagen omdat het slecht is: er is geen werk, we kunnen geen familie zien”, zei hij. “Ik wilde de geest van mensen openen en iedereen een bericht sturen dat je thuis kunt sporten en je gezond verstand en conditie kunt behouden.”

Als een openbaar gebaar was het initiatief van Nochomovitz zeker succesvol: hij is viraal gegaan en zijn Instagram-account heeft nu 22.000 volgers, waarvan de meeste nieuw zijn. Maar vanuit een puur atletisch perspectief, vertelde hij Makor Rishon, zijn balkonlopen zijn inferieur aan het echte werk.

“Ik moet langzamer lopen dan ik gewend ben, omdat mijn balkon echt niet zo lang is en je niet echt het momentum kunt ontwikkelen dat je zou kunnen in een echte marathon”, zei Nochomovitz. “Laten we zeggen dat het niet zo moeilijk was.”

Het mooiste ‘Blauwe Balkon’ in Oud-Tbilisi, Georgië [beeldbron: Pinterest]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “French-Jewish marathoner runs the entire race on his 7-yard-long balcony” van 13 april 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelFrenchman runs marathon on his 23feet BALCONY during coronavirus lockdown” van 23 maart 2020 op de site van News Parliament

♦ naar een artikelTbilisi’s colorful balconies – Beautiful hallmark of Georgia’s capital” van 11 november 2015 op de site van The Georgian Journal