IDF Home Front Command Chief: Coronavirus crisis zal minstens nog een jaar voortduren

Plaatje hierboven: Lockdown in Israël, 13 april 2020. Israëlische politieagenten houden de wacht aan de controlepost van de beroemde Damascuspoort (Sha’ar Shkhem) van Jeruzalem, die werd gebouwd door de Turkse (Ottomaanse) sultan Suleiman de Prachtige in 1537 na Chr. [beeldbron: AFP/Getty]

De chef van het IDF Home Front Command (aka het thuisfront) zei maandag dat de coronaviruscrisis nog minstens een jaar zou aanhouden, maar een geleidelijke en gedeeltelijke terugkeer naar het normale leven was mogelijk.

Israël gaat momenteel gebukt onder een algemene lockdown, behalve voor essentiële diensten. De autoriteiten zijn echter begonnen te wijzen op een versoepeling van de beperkingen nadat de Paasvakantie later deze week is afgelopen.

De Israëlische nieuwssite Walla meldde dat majoor-generaal van het thuisfront, generaal-majoor Tamir Yadai, de pandemie van het coronavirus noemde het

[..] een gebeurtenis op lange termijn die ons in ieder geval het volgende jaar zal vergezellen. Het zou correct zijn om met burgers te praten over een copingstrategie en niet over een exitstrategie. We mogen geen valse illusies scheppen dat we aan het einde van het Pascha allemaal terugkeren naar [normaal] functioneren.

Yadai merkte echter op dat een geleidelijke opheffing van de huidige beperkingen mogelijk was. Hij zei bijvoorbeeld dat de afsluiting zou kunnen worden opgeheven in steden met een jongere bevolking. Verwijzend naar het hoge sterftecijfer, zei hij:

Ons doel is om te voorkomen dat steden ‘rood’ worden. Er zijn veel parameters waar we naar kijken: bevolkingsdichtheid, leeftijdsaspecten, sociaaleconomische status, economische stabiliteit. We zullen het goed doen als we zo snel mogelijk geleidelijk terugkeren naar een bepaalde routine, voornamelijk werk. Naast de corona zijn er aanzienlijke problemen in de economische en sociale aspecten die moeten worden aangepakt. Hoe eerder we daar aankomen, hoe beter.

Het aantal bevestigde gevallen van coronavirus in Israël is deze dinsdahochtend van 14 april gestegen tot 11.868, een stijging van 282 ten opzichte van de avond ervoor. Het ministerie van Volksgezondheid kondigt ook nog overlijden door het virus aan, waardoor het dodental op 117 komt.

Volgens de cijfers van het ministerie verkeren 181 mensen in ernstige toestand, van wie 136 wprden beademd. Nog eens 168 zijn in matige toestand en de rest heeft milde symptomen. Tot dusver zijn 2.000 Israëli’s hersteld van COVID-19.

‘Palestina’
In vergelijking met Israël en de westerse landen zijn de semi-autonome Arabisch-Palestijnse gebieden in Israël relatief gespaard gebleven van een uitbraak van het coronavrius ondanks wat de anti-Israëlmeute ook mag beweren en de wereld blijft alarmeren voor een op til staande humanitaire ramp in Gaza en Ramallah.

Daar is op dit ogenblik nog geen spoor van te merken, mede dankzij de uitgebreide hulp van Israël en intensieve samenwerking met de Palestijnse Autoriteit. Deze dinsdagochtend telde ‘Palestina’ 308 corona besmettingen waarvan 13 in Gaza. Twee personen zijn overleden en 58 zijn inmiddels hersteld.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “IDF Home Front Command Chief: Coronavirus Crisis Will Continue at Least Another Year” van 13 april 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelNumber of coronavirus cases in Israel rises to 11,868” van 14 april 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Eytan Halon “Israel’s coronavirus death toll spikes to 117, no. of infected at 11,868” van 14 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Israelis again confined to neighborhoods under reinstated coronavirus regulations” van 13 april 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)