ADL: Online antisemitisme kan na het einde van de coronaviruscrisis een reëel gevaar worden

Plaatje hierboven: Enkele antisemitische stickers werden op donderdag 9 april ’20 op de ramen van een Hamburgse metrowagen tussen de stations Brambach en St. Pauli geprikt. Een van de stickers had de vorm van een gele Davidster met het opschrift ‘Coronavirus Infiziert‘ (besmet met coronavirus) [beeldbron: J-P]

De pandemie van het coronavirus heeft geleid tot een nieuwe wereldwijde uitbraak van antisemitisme. De directrice van het Israëlische kantoor van de Anti-Defamation League (ADL), Carole Nuriel, sprak met Arutz Sheva over de bedreigingen waarmee Joden worden geconfronteerd in de nasleep van de coronaviruscrisis.

“De basis van de huidige antisemitische opstoot is dat Joden verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van ziekten en epidemieën over de hele wereld, die we kennen uit de tijd van het vroege christendom”, zei Nuriel en ze vervolgde:

Ten tijde van de SARS en de Mexicaanse griep waren er ook beschuldigingen, niet alleen van het veroorzaken van de pest, maar ook van uitbuiting van de ziekte voor economisch gewin, het verkrijgen van controle over de getroffen bevolking en het uitbreiden van hun wereldwijde controle. Alle Claims die we sindsdien kennen, worden nu opnieuw verpakt ter gelegenheid van het coronvirus.

Volgens Nuriel is de verspreiding van antisemitische complottheorieën een grensoverschrijdend fenomeen, net als de verspreiding van het coronavirus zelf.

In het internettijdperk is het een beetje moeilijk om het geografisch af te bakenen. Het is tegenwoordig gemakkelijker om antisemitisme te verspreiden, er is veel internettoegang van zowel antisemitische distributeurs als consumenten die meer thuis zijn vanwege het virus We zien het ook in de Verenigde Staten en het is belangrijk om te zeggen dat dit ook duidelijk is bij Europese leiders. Het is verontrustend omdat dit mensen zijn met een zeer groot draagvlak.

Nuriel voegde eraan toe:

Vaak zijn dit complottheorieën gemaakt door mensen die op zoek zijn naar een kracht die verantwoordelijk is voor een of ander fenomeen. In het geval van antisemieten is deze behoefte een haat voor de Joodse bevolking en gebruiken ze de collectieve angst voor het virus om anti te promoten -Semitisme. Daarom zijn er doelgroepen voor deze berichten.

[..]

We bestrijden 365 dagen per jaar antisemitisme, inclusief de dagen van het coronavirus, en brengen deze zaken ter sprake om uit te leggen dat dit ongegronde beschuldigingen zijn. Op dit moment, als we allemaal thuis zitten, is het erg belangrijk om het te bestrijden, maar we hebben één oog voor de dag na de crisis, voor het gevaar van wanneer ze terugkomen van de online ruimte naar de straat en een gevaar vormen voor Joden over de hele wereld.

Plaatje hierboven: Antsemitische cartoon die suggereert dat Joden het coronavirus hebben bedacht en verspreid en er profijt uit trekken. De cartoon wordt sinds half februari tot op heden veelvuldig verspreid via de sociale media, Facebook, Twitter en Telegram [beeldbron: ADL]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Nitzan Keidar “ADL: Online anti-Semitism could turn into real danger after coronavirus crisis ends” van 12 april 2020 op de site van Arutz Sheva