Terwijl wereld rouwt om Corona-slachtoffers, rouwen Palestijnen om overleden terroriste Theresa Halsa

Plaatje hierboven: Beiroet, Libanon, voorjaar 1972. De Palestijnse terroriste en lid van Zwarte September, een splintergroep van Al Fatah, de toen 17-jarige Theresa Halsa. Zes maanden voor de kaping stak Halsa de Israëlisch-Libanese grens over en nam ze deel aan een training in een kamp bij Beiroet, waar ze leerde hoe ze een pistool, bomgordels en granaten moest gebruiken [beeldbron: AP]

Corona-crisis of niet, zowel de PLO als Fatah steunen de PA-traditie en prijzen en eren de terroristische vliegtuigkaper Theresa Halsa die vorige week aan kanker stierf. Een Israëlisch-Arabische terrorist en lid van de terreurorganisatie Black September, Halsa, kaapte samen met andere terroristen Sabena-vlucht 571 van Wenen naar Tel Aviv in mei 1972.

Toen het vliegtuig in Israël landde, lanceerde het Israëlische leger een reddingsoperatie waarbij twee mannelijke terroristen en één passagier werden gedood, terwijl twee vrouwelijke terroristen, waaronder Halsa, werden gevangengenomen.

Halsa werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, maar werd in 1983 vrijgelaten tijdens een uitwisseling van gevangenen en verbannen naar Jordanië, waar ze woonde tot ze op 29 maart 2020 stierf aan kanker.

Terwijl de hele wereld om duizenden slachtoffers van het Corona-virus rouwt, stuurde de jongerenbeweging van Al Fatah, Shabiba , “condoleances aan de hele mensheid” over de dood van de vliegtuigkaapster.

Theresa Halsa (1955-2020)

Het officiele PA-dagblad Al-Hayat Al-Jadida schreef op 29 maart 2020:

De Fatah Shabiba [Jeugd] beweging in Palestina bracht een verklaring uit waarin ze de jihadi Halsa prees en herinnerde aan de strijdgeschiedenis van de dochter van Galilea, wiens nationale bewustzijn in een vroeg stadium begon met haar deelname aan Fatah en de militaire zelfopofferende activiteit Op de voorpagina, waarmee ze dient als voorbeeld en rolmodel van de Palestijnse verzetsvrouw … merkte [Shabiba] op dat jihadi Halsa in de harten van de leden van de jongere generatie en van alle generaties van Palestina in leven zal blijven … betuigde de condoleances van de Shabiba aan haar familie, aan alle leden van ons Palestijnse volk en aan de hele mensheid.

Het ongelooflijke verhaal van Sabenavlucht 571
Sabena Flight 571 was een geregelde passagiersvlucht van Brussel naar Lod via Wenen, uitgevoerd door de Belgische nationale luchtvaartmaatschappij, Sabena.

Op 8 mei 1972 werd een Boeing 707-passagiersvliegtuig dat deze dienst exploiteerde, onder leiding van de Britse piloot Reginald Levy, DFC, gekaapt door vier leden van de Black September Organisatie, een Palestijnse terroristische groepering. Volgens hun instructies landde kapitein Levy het vliegtuig op de luchthaven van Lod (later Ben Gurion International Airport).

De aanval, gepland door Ali Hassan Salameh, werd uitgevoerd door een groep van twee mannen en twee vrouwen die zich voordeden als twee koppels: de groepsleider Ali Taha Abu Snina, plus Abed al-Aziz Atrash, Rima Tannous en Theresa Halsa. Ze waren bewapend met twee pistolen, twee handgranaten en twee bommengordels.

Twintig minuten voorbij Wenen drongen de kapers de cockpit binnen. “Zoals u kunt zien,” zei kapitein Levy tegen de 90 passagiers, “hebben we vrienden aan boord.” Hij verborg voor de kapers dat zijn vrouw een passagier in het vliegtuig was. Kort na het overnemen van het bevel scheidden de kapers de joodse gijzelaars van de anderen en stuurden ze naar de achterkant van het vliegtuig.

Toen het vliegtuig was geland, eisten de kapers de vrijlating van 315 veroordeelde Palestijnse terroristen die in Israël gevangen zaten, en dreigden ze het vliegtuig met zijn passagiers op te blazen. Kapitein Levy slaagde erin de Israëliërs een gecodeerd bericht te sturen met het verzoek om hulp.

Plaatje hierboven: Een met bloed bevlekte Theresa Halsa verlaat het vliegtuig op 9 mei 1972 [beeldbron: AP]

Operatie Isotoop
Minister van Defensie Moshe Dayan en Minister van Transport Shimon Peres, die premier en later president van Israël zou worden, voerden onderhandelingen met de kapers tijdens de voorbereiding van een reddingsoperatie met de codenaam ‘Operation Isotope’. Kapitein Levy zei dat hij met de kapers over vanalles babbelde ‘van navigatie tot seks’ terwijl de passagiers en de bemanning wachtten om gered te worden.

Op 9 mei 1972 om 16.00 uur begon de reddingsoperatie: een team van 16 Sayeret Matkal-commando’s, geleid door Ehud Barak en inclusief een toen 22-jarige Benjamin Netanyahu, beide toekomstige Israëlische premiers, naderde het vliegtuig vermomd als vliegtuigtechnici in witte overall.  Nadat ze het de afgelopen nacht hadden geïmmobiliseerd, overtuigden ze de kapers ervan dat het hydraulische systeem moest worden gerepareerd.

Vervolgens bestormden ze het vliegtuig en doodden beide mannelijke kapers binnen de twee minuten. Ze namen ook de twee vrouwelijke kapers gevangen en alle 90 overgebleven passagiers gered. Drie passagiers raakten gewond bij de vuurgevecht, van wie er één, de 22-jarige Miriam Anderson, later aan haar verwondingen stierf.

Bij het plaatje hierboven: Jeruzalem 1 november 1972. Israël’s toenmalig president Zalman Shazar (1889-1974) schudt de hand van Benyamin Netanyahu  die als commando ook gewond raakte tijdens de redding.

Dat gebeurde toen een andere commando van het reddingsteam tijdens Operatie Isotoop, Marko Ashkenazi, per ongeluk zijn geweer afvuurde terwijl hij het gebruikte om Theresa Halsa te raken. De kogel ging dwars door haar arm heen en drong door Netanyahu’s biceps.

Nasleep
Halsa en Rima Tannous werden uiteindelijk veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf – Halsa voor 220 jaar. Daarvan zullen ze uiteiddelijk slechts 11 jaar van uitzitten. De twee vrouwen werden in november 1983 vrijgelaten tijdens een uitwisseling van gevangenen na de Libanonoorlog in 1982.

Na lang onderhandelen kreeg Israël op 24 november 1983 zes gevangen IDF-soldaten heelhuids terug uit Libanon in ruil voor 4.599 gevangen terroristen en massamoordenaars: 4500 gevangenen uit het detentiekamp Ansar in het zuiden van Libanon; 63 terroristen werden vrijgelaten uit Israëlische gevangenissen (waaronder ook Halsa en Tannous) en 36 terroristen die na hun gevangenneming op zee door de Israëlische marine werden vastgehouden, werden ook teruggestuurd naar Libanon.

Sabena bleef het vliegtuig nog vijf jaar bedienen, totdat het werd gekocht door Israel Aircraft Industries. Het werd uiteindelijk verkocht aan de Israëlische luchtmacht en diende jarenlang als spionagevliegtuig en nam deel aan de meeste langeafstandsoperaties van de luchtmacht.

De dappere kapitein Levy, een veteraan van de Royal Air Force die deelnam aan strategische bombardementen boven Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog en ook bij de Berlijnse luchtbrug, was in 1952 bij Sabena gekomen. Hij ging met pensioen in 1982 en stierf aan een hartaanval in een ziekenhuis in de buurt van zijn huis in Dover op 1 augustus 2010. De kaping vond plaats op zijn 50e verjaardag.

Plaatje hierboven: Een opmerkelijke foto. Het jaar was 1972. Het meisje – hier amper 18 jaar oud – is Theresa Halsa, die op zaterdag 29 maart 2020 op 65-jarige leeftijd is gestorven in Amman. Ze hielp Sabena-vlucht 571 van Brussel naar Tel Aviv kapen.

De generaal op het plaatje is Rehavam Ze’evi. Theresa Halsa, een christen uit Acre, vertelde de generaal: “Nu ik Joods bloed heb gekregen (via bloedtransfusies van Joodse donoren), wil ik Joods worden.” Ze bracht een decennium achter de tralies door, maar werd vrijgelaten tijdens een uitwisseling van gevangenen in 1983.

Rehavam Ze’evi, ook bekend met zijn bijnaam ‘Gandhi‘ omwille van zijn pacifisme, werd op 17 oktober 2001 vermoord door een team van vier terroristen van het Palestijnse marxistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).

Ze overvielen minister Ze’evi in een restaurant en hij werd met drie schoten door het hoofd gedood door Hamdi Quran, de leider van de aanslag. Quran zit een gevangenisstraf uit van 100 jaar in een Israëlische cel.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Nan Jacques Zilberdik “While world mourns Corona victims, PLO and Fatah mourn terrorist hijacker” van 6 april 2020 en een artikelFatah Twitter glorifies female terrorist who hijacked plane in 1972” van 30 december 2015 op de site van Palestinian Media Watch (PMW)

♦ naar een artikel van Stuart Jeffries “Four hijackers and three Israeli PMs: the incredible story of Sabena flight 571” van 11 november 2015 op de site van The Guardian

♦ naar een artikel van David K. Shipler “Palestinians and Israelis welcome theirs prisoners freed in exchange” van 25 november 1983 op de site van The News York Times

♦ naar een artikelSabena Flight 571” from Wikipedia, the free encyclopedia

Een gedachte over “Terwijl wereld rouwt om Corona-slachtoffers, rouwen Palestijnen om overleden terroriste Theresa Halsa

 1. Ieder volk herdenkt zijn helden.

  Joden herdenken Moses, Spinoza, Maimonides & vele anderen.

  Palestijnen herdenken Arafat & mevrouw Halsa..

  Pathetisch!

  Ook Belgie is sinds Sabena’s ondergang de juiste route verloren in dit conflict.

  Like

Reacties zijn gesloten.