Hamas heeft met de coronacrisis een nieuw voorwendsel om Israël aan te vallen

De leiders van Hamas, de Palestijnse islamitische groepering die de Gazastrook sinds 2007 controleert, zeggen bezorgd te zijn over het tekort aan medische ventilatoren tijdens het uitbreken van de coronaviruspandemie.

Deze Hamas-leiders, die vrijwel niets hebben gedaan om basisgezondheidszorg te bieden in de Gazastrook, proberen nu Israël verantwoordelijk te houden voor het tekort aan ventilatoren in Palestijnse ziekenhuizen. De leiders van Hamas dreigen in feite terrorisme te gebruiken om Israël te dwingen de Gazastrook van ventilatoren te voorzien.

Dit zijn dezelfde leiders die tot voor kort raketaanvallen vanuit de Gazastrook op Israëlische gemeenschappen goedkeurden. Dit zijn dezelfde leiders die nooit een kans missen om iedereen eraan te herinneren dat ze Israël willen vernietigen. Dit zijn ook dezelfde leiders die nooit de verantwoordelijkheid voor het welzijn van hun volk aanvaarden en voortdurend zoeken naar manieren om Israël de schuld te geven van de ellende van de Palestijnen.

De Hamas-leiders die nu klagen over het gebrek aan ventilatoren in hun ziekenhuizen zijn dezelfde als degenen die tientallen miljoenen dollars hebben geïnvesteerd in de productie en smokkel van wapens, waaronder raketten, om Israël aan te vallen.

Sinds 2014 heeft Hamas ongeveer $ 120 miljoen geïnvesteerd in de terreurtunnels. Volgens verschillende schattingen kost een terreurtunnel ergens tussen de drie en tien miljoen dollar – afhankelijk van de lengte en diepte. Als Hamas een klein deel van deze fondsen had geïnvesteerd om medische apparatuur te kopen, zou de situatie in de ziekenhuizen van de Gazastrook vandaag de dag heel anders zijn.

De gezondheidszorg heeft echter duidelijk een tamelijk lage prioriteit gehad voor het Hamas-leiderschap. In plaats van aan te bieden om met Israël samen te werken in de strijd tegen het coronavirus, probeert Hamas nu de aandacht af te leiden van het mislukte beleid door te dreigen met het doden van joden omdat ze de Palestijnen in de Gazastrook niet hebben geholpen.

In plaats van de hulp van Israël te vragen, hebben de Hamas-leiders de staat Israël geïnformeerd: ‘Help ons of we zullen zes miljoen Joden doden.’ Dat zei Hamas-leider Yahya Sinwar tijdens een interview op 2 april met een aan Hamas gelieerd tv-station: ‘Als ventilatoren niet [door Israël] naar Gaza worden gebracht’, waarschuwde hij, ‘zullen we ze met geweld uit Israël halen en de ademhaling stoppen van zes miljoen kolonisten.’

Sinwar verzuimde te vermelden dat Israël de afgelopen week honderden coronavirus-testkits naar medisch personeel in de Gazastrook heeft gestuurd. Hij vergat ook te vermelden dat het Israëlische artsen waren zijn leven redden toen hij een hersenoperatie moest ondergaan om een ​​tumor te verwijderen terwijl hij in de Israëlische gevangenis zat voor het vermoorden van verschillende Palestijnen die ervan verdacht werden samen te werken met Israël.

De hersenoperatie en de tijd die hij in de Israëlische gevangenis doorbracht, hebben Sinwar geleerd dat Israël een van de beste medische systemen in het Midden-Oosten heeft. Dat is waarschijnlijk de reden waarom hij nu wil dat Israël de Palestijnen in de Gazastrook helpt de verspreiding van de coronaviruspandemie te voorkomen.

Je zou je kunnen afvragen: wat hebben Sinwar en andere Hamas-leiders de afgelopen 12 jaar gedaan om hun ziekenhuizen en mensen te helpen? Hamas is sinds de gewelddadige overname van de kustenclave in 2007 de facto regering in de Gazastrook. Als zodanig is Hamas verantwoordelijk voor het beheer van de aangelegenheden van de twee miljoen Palestijnen die onder haar bewind leven, inclusief hun medische diensten.

Sinwar en zijn vrienden in de Hamas-leiding hadden duidelijk meer urgente dingen op hun agenda staan ​​dan de behandeling van gezondheidsproblemen in de Gazastrook. Ze hadden kennelijk geen tijd om met dergelijke kwesties om te gaan. Ze waren druk bezig met het graven van tunnels langs de grens met Israël om Hamas in staat te stellen Israël te infiltreren en Israëli’s te doden.

Ze hadden geen tijd om te informeren naar de behoeften van de Gazastrook-ziekenhuizen: ze maakten raketten, mortieren en drones. Ze waren ook druk in de weer met het smokkelen van wapens door de grens met Egypte en zouden later worden gebruikt om Israël aan te vallen.

De Hamas-leiders hebben nog een bedreiging toegevoegd: Israël moet Palestijnse gevangenen uit zijn gevangenissen vrijlaten, inclusief die gevangenen die zijn veroordeeld voor het vermoorden van Joden, omdat ze besmet kunnen zijn met het virus.

Hamas wil dat de wereld gelooft dat alleen Israël, dat zich in 2005 volledig uit de Gazastrook heeft teruggetrokken, verantwoordelijk is voor de problemen die de Palestijnen daar teisteren. De nieuwste Hamas-bedreigingen zijn bedoeld om de weg vrij te maken voor hernieuwde terreuraanslagen tegen Israël – deze keer onder het voorwendsel dat Israël de Gazastrook niet voorziet van ventilatoren of gevangenen vrijlaat uit de gevangenissen.

Dit is een klassieke zet van Hamas: het weigeren van verantwoordelijkheid op te nemen voor de veiligheid van zijn volk terwijl de haat tegen Israël wordt gericht. Misschien zal de crisis in het Coronavirus de internationale gemeenschap eindelijk stimuleren om de Hamas-heersers van de Gazastrook ter verantwoording te roepen voor de miljoenen dollars die ze hebben gewijd aan de bouw – niet aan ziekenhuizen en gezondheidsfaciliteiten – maar aan terreurtunnels en wapenproductiesites.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Hamas: A New Pretext to Attack Israel” van 8 april 2020 op de site van The Gatestone Institute