Modewereld lanceert nieuwe lijn ‘mondmaskers’; Israëlische startups gaan de textielcrisis te lijf

Plaatje hierboven: De modewereld ontdekt de mondmaskers aka de ‘New Chic’. Of ze werkelijk beschermen is niet belangrijk. Als je er maar leuk uitziet tot aan de dag dat je gaat sterven aan de complicaties van het coronavirus moeten de ontwerpers hebben gedacht … [beeldbron: NewChic]

De bijwerkingen van Corona op de modewereld missen hun effect niet. Geen dag gaat voorbij zonder beurzen, evenementen, festivals of toppen met betrekking tot mode, textiel en detailhandel worden geannuleerd dan wel uitgesteld.

Het virus heeft in toenemende mate een negatieve invloed op de mode-industrie, met name in het midden van het herfstseizoen van de herfst van 2020, waardoor merken en designhuizen hun deuren hebben gesloten en toekomstige modeshows hebben uitgesteld.

De uitbraak van Coronavirus in China heeft modebedrijven in chaos gebracht. De winkelsluitingen en reisbeperkingen die hierdoor worden veroorzaakt, zetten de verkoop binnen en buiten het land al in de weg. Net zo storend kan de impact zijn die het virus achter de schermen heeft in wereldwijde toeleveringsketens.

China is ’s werelds grootste kledingproducent en modebedrijven over de hele wereld vertrouwen erop dat het een substantieel deel van hun kleding maakt. Maar zelfs bedrijven die elders knippen en naaien, zijn vaak afhankelijk van China voor stoffen en versieringen zoals de koorden, applicaties en meer die nodig zijn om producten af ​​te werken voordat ze klaar zijn om te verkopen.

Fabrieken in China zijn gesloten vanwege het virus, maar veroorzaakten productievertragingen die waarschijnlijk gevolgen zullen hebben, zelfs lang nadat de epidemie zal verdwenen zijn en winkels verwelkomen daar opnieuw het winkelend publiek. Op dit moment wordt iedereen aangeraden alert te zijn wanneer de fabrieken opnieuw volledig heropenen.

“Het antwoord daarop is niemand bekend”, zei de Amerikaans Joodse zakenman Edward Hertzman, oprichter en president van de modehandelspublicatie Sourcing Journal, gisteren over de impact op de supply chain van coronavirus, gehost door investeringsbank Cowen en Co.

Bronnen waarmee hij sprak in landen als Vietnam en Pakistan hadden ook te lijden, zei hij. Hoewel modebedrijven meer naaiwerk van China naar die locaties verplaatsen, zijn ze vaak nog steeds afhankelijk van China voor hun materialen.

Israël: Tech for corona
Op technologisch vlak zijn Israëlische startups onmiddellijk begonnen te brainstormen over hoe hun uitvindingen, waarvan sommige volledig voor andere doeleinden waren bedoeld, zouden kunnen helpen bij de huidige coronacrisis.

Soapy introduceerde een antivirale zeep voor zijn automatische handwas microstations die al in veel landen worden gebruikt. Tests uitgevoerd vóór de uitbraak van het coronavirus hebben uitgewezen dat een speciaal plantaardig ingrediënt, ook gemaakt in Israël, gecombineerd met de mogelijkheden van de machine, een virus doodt dat resistenter is dan corona.

Textiel geïmpregneerd met nanodeeltjes zink kan het antwoord zijn op de bestrijding van het coronavirus. Volgens de Times of Israel heeft startup Sonovia Ltd. maskers een textiel ontwikkeld dat effectief is gebleken bij het blokkeren van bacteriën en schimmels en die nuttig kunnen zijn bij het omgaan met COVID-19.

Het bedrijf stuurde stalen van het textiel naar de Chinese Academie van Wetenschappen in Peking om hun effectiviteit tegen het virus te testen. Sonovia, zo werd gerapporteerd, ontwikkelde een ultrasone textielafwerkingstechnologie voor mechanische impregnatie van zinkoxiet nanodeeltjes tot textiel.

Het proces maakt gebruik van geluidsgolven in water om het zink af te breken in de nanodeeltjes, die worden gevormd in luchtbellen. Wanneer de bellen barsten, creëren ze snelle vloeistofstromen die de zinknanodeeltjes in de stof dwingen. De stof, zo meldde de Times, behoudt zijn antipathogene eigenschappen voor maximaal 100 wasbeurten bij 167 graden Fahrenheit en 65 wasbeurten bij 197 graden.

CoughSync, ontwikkeld in het Alyn kinder- en jeugdrevalidatieziekenhuis in Jeruzalem om kinderen te helpen die niet zelf kunnen hoesten, wacht op goedkeuring van China als hulpmiddel voor de behandeling van COVID-19-patiënten met longontsteking en voor het verminderen van risico’s voor zorgverleners.

Antimicrobiële stoffen die bij Sonovia en Argaman zijn ontwikkeld – mogelijk voor ziekenhuislinnen of patiënten met chemotherapie – kunnen worden omgevormd tot gezichtsmaskers die het coronavirus mogelijk doden en niet alleen blokkeren. Eén land heeft al behandeld weefsel van Argaman gekocht om 1 miljoen Bio-Block-maskers te maken. Labs in China en Singapore testen de stof van Sonovia.

En het MIGAL Galilee Research Institute begon snel met het herformuleren van een vaccin dat het de afgelopen vier jaar heeft ontwikkeld tegen coronavirus van pluimvee. Hoewel algemeen werd gemeld dat het menselijke vaccin van MIGAL binnen 90 dagen klaar zou kunnen zijn, vertelt een woordvoerder van het instituut aan ISRAEL21c dat het het prototype van een dergelijk vaccin is dat mogelijk snel klaar is.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Layla Ilchi “Coronavirus Impact: How the Epidemic Has Impacted the Fashion Industry” van 18 maart 2020 op de site van WWD

♦ naar een artikelAn Israeli startup’s tech could help fight coronavirus; Sonovia Ltd. is using zinc nanoparticles to impregnate the fabric to be virus-resistant” van 10 maart 2020 op de site van Home Textile Today

♦ naar een artikel van Abigail Klein Leichman “Startup Israel tackles coronavirus with ingenuity and chutzpah” van 9 maart 2020 op de site van Israel21C