Duitse tentoonstelling over Pestpandemie laat zien dat Joden de schuld kregen

Bij de tentoonstelling “Plague!” die werd geopend in het Archeologiemuseum in de West-Duitse stad Herne afgelopen september ’19, was de belangstelling grotendeels beperkt tot het lokale publiek en de media. Halverwege maart, toen Duitsland de eerste maatregelen nam om de verspreiding van het coronavirus te stoppen, haalde de tentoonstelling landelijk de krantenkoppen.

“Dit is begrijpelijk omdat er parallellen kunnen worden getrokken – hoewel de pest wordt veroorzaakt door bacteriën en daarom kan worden genezen, in tegenstelling tot COVID-19, dat wordt veroorzaakt door een virus”, zegt de curator van de tentoonstelling, Stefan Leenen.

“Hoewel de belangstelling voor de tentoonstelling enorm is toegenomen, konden de meeste [potentiële] bezoekers, en met name schoolklassen, helemaal niet komen vanwege reisbeperkingen.” Slechts een paar uur na het interview met Leenen was het museum gesloten. De nieuwe plaag had de oude overwonnen. Maar nu staat er een virtuele rondleiding door deze zeer interessante tentoonstelling online.

Via zo’n 300 objecten toont ‘Plague’ zowel de medische als de religieuze reacties op middeleeuwse plagen, vooral de Zwarte Dood (of Grote builenpest), die Europa in de 14e eeuw trof. Artsen waren destijds van mening dat slechte dampen of een ongunstige constellatie van de sterren de schuld waren van de massale uitsterving.

Pest en coronavirus: een vergelijking door Dr. Stefan Leenen

Christenen en de katholieke kerk schreven het toe aan de toorn van God. Om deze goddelijke woede weg te nemen, lanceerde de kerk een campagne van gedwongen bekering. Het probeerde het naderende onheil af te wenden door massaprocessies te organiseren, die waarschijnlijk alleen maar bijdroegen tot de verspreiding van de bacteriën, of door de cultusbevordering van heiligen.

“Keizers of gemeenteraden hebben een gelofte afgelegd om een ​​kerk of pilaar te bouwen als de pest zou stoppen of de lokale bevolking zou mijden,'” zegt Leenen. “Zo’n beroemde belofte werd gedaan in het Beierse dorp Oberammergau: als de pest ons spaart, zullen we de Passie van Christus elke 10 jaar uitvoeren.” Die belofte werd gedaan in 1633 nadat 80 inwoners het slachtoffer waren geworden van de pest.

De Joden en de Pestpandemie
Naarmate de paniek groeide, zochten mensen naar zondebokken onder de zwaksten in de samenleving en beschuldigde heksen, bedelaars en joden voor de uitbraak van de pestpandemie. Het zal leiden tot de grootste genocide op de Joden vóór de Shoah.

Dr. Alexander Berner, academisch adviseur bij het Archeologisch Museum, merkt op dat de Joden een geschiedenis van discriminatie hebben geleden. Al generaties lang werden ze vervolgd als vermeende moordenaars van Christus.

Tijdens de Zwarte Dood werden ze ervan beschuldigd de putten te hebben vergiftigd om wraak te nemen op de christenen vanwege hun lijden, zegt Berner. ‘Als gevolg hiervan werden bijna alle joodse gemeenschappen in het huidige Duitsland vernietigd‘, zegt Berner. ‘Dit waren de grootste vervolgingen van joden vóór de Shoah.

Bij het plaatje hierboven: Deze antisemitische propaganda wordt weerspiegeld in een Franse houtsnede: een Joodse baardige man houdt een zakje in zijn hand, dat hij op het punt staat in een put te laten vallen. Een figuur van een kleine duivel die in de put plast, duidt op gevaar. Een groot kruisbeeld naast de fontein identificeert het als duidelijk christelijk.

De golf van vervolging begon in april 1348 in Toulon in Zuid-Frankrijk, waar 40 Joden werden vermoord, wat het einde betekende van de Joodse gemeenschap in de stad. Van daaruit verspreidde het zich snel naar Spanje en andere Franse regio’s. In november 1348 bereikten de eerste pogroms de Duitstalige steden Bern en Stuttgart.

In de zomer van 1349 bereikte het geweld Mainz, Trier en Keulen. De laatste gedocumenteerde pogrom met betrekking tot de pestepidemie en vermeende bronvergiftiging vond plaats in het huidige Polen in 1351. Maar de jodenvervolging en de daaropvolgende pogroms verschilden sterk van stad tot stad, zoals de Duitse expositie ‘Pest!’ duidelijk illustreert.

Onder de eigendommen die in de handen vielen van de vervolgers van de Joodse inwoners van Straatsburg bevond zich ook een sjofar. Het traditionele Joodse gebruik van deze ramshoorn negerend (verder bewijs van de onwetendheid of slechte intenties van de geestelijken van die tijd), gebruikte ze om het Straatsburgse volk het signaal te geven om de Joden aan te vallen. De bewakers van de kathedraal waren verantwoordelijk voor het blazen van deze ‘Gruselhorn‘. Elke avond, wanneer de stadspoorten gesloten werden, bliezen ze op de Gruselhorn om de bevolking te herinneren aan het zogenaamde verraad van de joden. Dit gebruik duurde voort tot 1790.

“De pogroms werden vaak geïnitieerd door families van kooplieden of handelaars die bij de Joden in het rood stonden”, zegt Berner. “Met de vernietiging van de joodse gemeenschappen hebben ze hun vervelende crediteuren kwijtgeraakt.” In de Beierse stad Augsburg organiseerde de adellijke familie Portner een opstand die zowel een lokale machtsgreep als een pogrom tegen de joden was. De staatsgreep mislukte, maar de moord op bijna alle joden in de stad stelde de Portners in staat hun aanzienlijke schulden kwijt te raken.

Dergelijke pogroms vonden meestal om een ​​praktische reden op een sabbat plaats. “In die tijd waren de joden thuis in de joodse wijk of in de synagoge, en het was logistiek gemakkelijker om ze op één plek bijeen te brengen en er vervolgens korte metten mee te maken”, zegt Berner.

Het komt vaak voor dat de joden levend werden verbrand in hun synagogen. Het stadsbestuur van Regensburg is in deze periode een positieve uitzondering. De lokale adel en het bestuur beschermden ‘haar’ joden en boden zelfs asiel aan voor verdreven joden uit Augsburg, Neurenberg en Wenen.’

Echter, “het ging er niet om de joden te beschermen omwille van de joden. Meestal zaten er concrete economische belangen achter”, zegt hij. “De zogenaamde‘ Joodse belasting ’was een koninklijk voorrecht dat de bescherming van voornamelijk rijke Joden garandeerde in ruil voor een belasting die de Joden aan de koning moesten betalen. De koning kon dit voorrecht verpanden aan hoge edelen of aan gemeenten. Deze steden en ook de edelen hadden er groot belang bij dat ze de joden niet als melkkoe mochten afslachten, maar ze nog steeds melken”, zegt Berner.

Jodenpogrom in Straatsburg, 1349


Bronnen:

♦ naar een artikel van Igal Avidan “German exhibit on Black Death goes viral, then virtual; shows Jews were blamed” van 10 april 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Duitse tentoonstelling over Pestpandemie laat zien dat Joden de schuld kregen

  1. Laat ons een ding zien waar Joden niet de schuld van kregen door het leger haat imbecielen dat op de planeet ronddwaalt..

    Zelfs als Israel’s Joodse dokters hét vaccin tegen Corona + een optimaal kanker medicijn uitvinden zullen deze haatguru’s blijven zeggen dat het Joodse propaganda is………maar het intussen wél gebruiken.

    Like

Reacties zijn gesloten.