Hoe zal het Midden-Oosten eruit zien de dag na het einde van de coronacrisis?

Het coronavirus wordt algemeen beschreven als de belangrijkste gebeurtenis die de mensheid sinds de Tweede Wereldoorlog heeft getroffen, waarbij elke uithoek van de wereld zijn impact voelde.

En net zoals de wereldorde na de oorlog fundamenteel veranderde, wordt van COVID-19 ook verwacht dat het een nieuwe wereldorde zal creëren zodra het virus verdwijnt. Behalve misschien in het Midden-Oosten, waar – volgens Amos Yadlin, de directeur van het in Tel Aviv gevestigde Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies – het virus, althans tot nu toe, niet zo hard is aangeslagen als in andere delen van de wereld.

“Het Midden-Oosten zit tot zijn nek in de problemen”, zei Yadlin deze week in een door INSS gesponsorde Zoom-conferentie over de regionale impact van de pest. “Bovendien is de corona gewoon een andere variabele.”

Zo zijn er in de negenjarige Syrische burgeroorlog bijvoorbeeld een half miljoen mensen omgekomen, dus de dood van een aantal mensen daar door toedoen van het virus zal waarschijnlijk onopgemerkt blijven, zei hij. Yadlin zei dat terwijl de Tweede Wereldoorlog de machtsverhoudingen in de wereld fundamenteel veranderde, het coronavirus waarschijnlijk niet hetzelfde zal doen in het Midden-Oosten.

De soennitische en sjiitische kampen zullen in conflict blijven, voorspelde hij, de Israëlisch-Palestijnse kwestie zal niet worden opgelost en de verschillende burgeroorlogen in de regio zullen woeden. Wat corona zal doen, speculeerde hij, is gewoon een nieuwe moeilijkheidsgraad, een ander niveau van problemen, toevoegen aan een Midden-Oosten dat er al in zwemt.

Yossi Kuperwasser, voormalig hoofd van de onderzoeksafdeling van de militaire inlichtingendienst en nu bij het Jerusalem Center for Public Affairs, was het met deze beoordeling eens en zei dat het virus op dit punt “niet genoeg is om lokale oorlogen te stoppen of eenheid tot stand te brengen”, of zelfs om veel discussie in de regio over de wereld na corona op gang te brengen. De regio ziet het virus ‘als een time-out, laten we even stoppen’, zei hij, maar niet als een factor die zal leiden tot een afname van ideologische vijandschap en confrontatie.

Het aantal mensen dat besmet is met het virus en het aantal doden is relatief klein. Het Midden-Oosten is in dit opzicht niet de VS, niet Europa en niet Oost-Azië. Zo heeft Jordanië sinds woensdag slechts zes doden als gevolg van het virus en 350 zieken gemeld. Egypte, een enorm land met 100 miljoen mensen, meldde 94 doden en 1450 geïnfecteerden.

Maar de cijfers die uit het Midden-Oosten komen, worden niet als betrouwbaar beschouwd. Ten eerste wordt er in sommige landen weinig getest; Ten tweede hebben sommige regeringen er belang bij de cijfers te bagatelliseren; Ten derde zijn sommigen om culturele redenen terughoudend om naar een ziekenhuis te gaan. Het beeld van de omvang van het virus in het Midden-Oosten is daarom modderig.

Desalniettemin lijkt het erop dat de Arabische wereld op dit moment slechts licht is getroffen door de pandemie, zei Kuperwasser. Hij merkte op dat de ziekte voornamelijk de ontwikkelde wereld heeft getroffen, en wees op het kleine aantal gevallen dat ook in Afrika is gemeld.

De enige in het oog springende uitzondering in een Midden-Oosten dat de corona-bom tot dusver grotendeels heeft ontweken, is Iran, waar het virus een uitzonderlijk hoge tol heeft geëist: woensdag bedroeg het aantal geïnfecteerden 62.500 en de doden 3872. Die cijfers worden echter ook niet als betrouwbaar beschouwd, waarbij wordt aangenomen dat de werkelijke totalen aanzienlijk hoger zijn.

Sima Shine, een Iraanse expert bij de INSS, zei dat Teheran probeert te profiteren van de crisis om de economische sancties te verminderen die ermee gepaard gingen die, nog vóór het virus, de economie verwoestten. Iraniërs gingen afgelopen november de straat op vanwege economische problemen, en dat was voordat de pest het land hard trof.

Shine zei dat 50 vooraanstaande economen onlangs een brief naar de Iraanse leiders hebben gestuurd met de waarschuwing dat het virus tot meer onrust zal leiden, vooral onder de lagere economische klassen die bijzonder hard worden getroffen. De Iraniërs werken op diplomatiek gebied in een poging de sancties te verlichten, maar voeren ook de druk op de VS binnen Irak op in de hoop dat de VS daarmee instemt met het opleggen van sancties.

‘Het lijdt geen twijfel dat deze situatie, samen met de toch al moeilijke economische situatie en het fundamentele wantrouwen in de regering, het regime ondermijnt, maar we weten niet of het het zal omverwerpen’, zei ze. Volgens Shine kan de diepe crisis in Iran als gevolg van het virus ertoe leiden dat het zijn verzet tegen onderhandelingen met de VS over een nieuwe nucleaire deal heroverweegt, en de Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat de Iraniërs ‘er baat bij zullen hebben’ als ze aan de tafel komen.

Ze voegde er echter aan toe dat Trump, nu hij bezig is met het coronavirus en zijn herverkiezingscampagne, de bandbreedte zal hebben om alle problemen op te lossen die Israël heeft met betrekking tot een nieuwe nucleaire deal met Iran. Yadlin zei dat een mogelijk post-corona-scenario is dat de crisis de ‘reformistische’ krachten in Iran, zoals president Hassan Rouhani, daadwerkelijk zou kunnen verzwakken, waardoor de Iraanse revolutionaire garde de kans krijgt om meer controle te krijgen, waardoor Iran op een nog extremere manier wordt geduwd Traject.

Volgens Carmit Valensi, van het INSS Syria Research Program, zal het coronavirus waarschijnlijk de inspanningen van Iran om zichzelf te verschansen in Syrië, terugdringen. Ze merkte op dat COVID-19 de gevechten in Syrië niet heeft gestopt, maar dat dit kan veranderen afhankelijk van de mate van steun die het Assad-regime nog steeds krijgt van zijn twee grootste geldschieters, Iran en Rusland.

Er is onlangs in Rusland geroepen om de helft van zijn troepen uit Syrië te halen als het virus zich daar verspreidt – iets dat significant is en grote gevolgen zou kunnen hebben voor het door Rusland gesteunde regime van Bashar Asssad. Iran is het centrum van corona in de regio, zei ze, en het feit dat Syrië door Iran en Iran gesteunde milities over de grenzen blijft toestaan, kan de verspreiding van het virus vergroten, iets dat op zijn beurt van invloed kan zijn op de beslissing van Rusland of om troepen terug te trekken.

Valensi merkte op dat de vluchten van Syrië naar Iran doorgaan en dat de grensovergang met Irak waardoor de sjiitische milities het land binnenkomen ook nog open is. Een wijdverspreide uitbraak van het virus onder de sjiitische milities en Iraniërs in Syrië zou echter mogelijk tot een geleidelijk nadeel bij die troepen leiden, wat betekent dat het voor Iran moeilijk kan zijn om door te gaan met zijn project om zich in Syrië te verschansen.

Een stukje graffiti dat de ronde heeft gedaan op sociale media uit Oost-Syrië, zegt ze, zegt: ‘We verkiezen corona boven de shi’a en de Iraniërs.‘ Een vergelijkbare slogan, aldus Orna Mizrahi, een senior INSS-onderzoeker die in de National Security Council diende als plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur voor buitenlands beleid, heeft ook in Libanon de ronde gemaakt: ‘Het is beter om te sterven aan corona dan aan honger.’

In Libanon, zei ze, komt het virus in een tijd van ongekende economische nood: bijna de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens en het land wordt geconfronteerd met de ergste economische crisis ooit, ook tijdens zijn burgeroorlog en oorlogen met Israël. Het aantal zieken en sterfgevallen in het land als gevolg van COVID-19 is klein – 19 doden en 548 mensen besmet – maar de werkelijke cijfers zijn ‘veel erger’, zei ze.

Mizrahi zei dat Hezbollah al zijn middelen heeft ingezet om het virus aan te pakken – in concurrentie met de inspanningen van de regering – in een poging te bewijzen dat ze heel Libanon verdedigen, en niet alleen de sjiitische bevolking. Volgens Mizrahi maakt Hezbollah van deze gelegenheid gebruik om te proberen zijn imago te versterken, dat ernstig is aangetast door zijn betrokkenheid bij de gevechten in Syrië.

Mizrahi zei dat de situatie in Libanon het minder waarschijnlijk maakt dat Hezbollah een grootschalige militaire operatie tegen Israël zal starten, ook al hebben Iran en Hezbollah hun project om het raketarsenaal van Hezbollah om te zetten in precisiegeleide raketten niet opgegeven.

Yadlin, wiens denktank aan het begin van het jaar 2020 als een potentieel explosief jaar kenmerkte vanwege de nucleaire ontwikkeling van Iran en het precisiegestuurde raketproject, heeft die beoordeling herzien in het licht van het virus. Er staat nu dat het jaar – althans wat betreft militaire confrontatie – er minder brandbaar uitziet.

‘Iedereen kijkt naar binnen en behandelt interne problemen’, zei hij, eraan toevoegend dat de landen in de regio nu geen interesse hebben om oorlog te voeren en een ander probleem toevoegen aan de belangrijke waarmee ze al te maken hebben en die alleen Erger vanwege de pest.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Herb Keinon “How will the Middle East look the day after coronavirus?” van 10 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Hoe zal het Midden-Oosten eruit zien de dag na het einde van de coronacrisis?

  1. Net zoals de Holocaust de eeuwig durende Jodenhaat pandemie niet heeft doen verdwijnen zal Corona de eeuwen oude ideologische haat in het MO ook niet doen verdwijnen.

    Dat Iran de situatie benut om zich uit de sancties te wringen zal via de Europeanen zeker gaan lukken, ne tzoals ‘palestina’ haar niet bestaande pandemie gebruikt om nog wat geld van de EU los te weken.

    Like

Reacties zijn gesloten.