Coronavirus: Hamas arresteert Palestijnen voor videochats met Israëli’s

Hamas heeft verschillende Palestijnse activisten gearresteerd die eerder deze week deelnamen aan webconferentiegesprekken met Israëliërs om de samenwerking tussen jongeren en de situatie in de Gazastrook te bespreken, met name in het licht van de uitbraak van de coronaviruspandemie.

Hamas beschuldigde de Palestijnen ervan deel te nemen aan ‘normalisatie’ -activiteiten met de ‘Israëlische bezetting’. Verschillende Palestijnen in de Gazastrook gingen ook naar de sociale media om de Palestijns-Israëlische onlinevergaderingen te veroordelen.

Sommigen beweerden dat de videoconferenties met de Israëliërs niet hadden kunnen plaatsvinden zonder toestemming van Hamas. “Waarom laat Hamas zulke gesprekken plaatsvinden?” vroeg Nader Talal, een Hamas-supporter in de Gazastrook. “Deze mensen zijn verraders omdat ze de normalisatie met de vijand bevorderen.

Eyad al-Bazm, woordvoerder van het door Hamas gecontroleerde ministerie van Binnenlandse Zaken, zei dat de activisten ervan verdacht werden ‘normalisatie-activiteiten te ondernemen met de Israëlische bezetting via internet’. De verdachten, zei hij, zullen worden ondervraagd over hun activiteiten en er zal een gerechtelijke procedure tegen hen worden geopend.

Onder de door Hamas gearresteerde personen is Rami Aman, een prominente politieke activist en journalist in de Gazastrook.

Al-Bazm zei:

De Israëlische bezetting is niet gestopt met het gebruik van verschillende methoden om Palestijnen als informanten te rekruteren om ons volk en zijn verzet te schaden en zijn criminele imago voor de publieke opinie te verfraaien. Het houden van enige activiteit of het onderhouden van contact met de Israëlische bezetting, onder welke dekking dan ook, is een misdaad die strafbaar is door de wet en verraad aan ons volk en hun offers.

De Palestijnse activisten hebben via de Zoom-tool en andere sociale-mediaplatforms gesprekken gevoerd met mensen van over de hele wereld, waaronder Israël, over het leven in de Gazastrook en de ambities van Palestijnse jongeren daar. Ze spraken ook over hun angst voor een grote uitbraak van het coronavirus in de Gazastrook.

De Palestijnse activist Mohammed Murad zei tijdens een dergelijke recente Zoom-bijeenkomst:

We zijn een groep mensen met verschillende ideeën in de Gazastrook. Ik zou graag een bericht willen sturen naar uw [Israëlische] volk. We zijn mensen die van het leven houden. De situatie [in de Gazastrook] is frustrerend. We hebben veel werklozen en bijna geen vacatures. Ons gezondheidssysteem is erg zwak. Ons onderwijssysteem is ook niet goed.

Yuval Cohen, een jonge Israëlische vrouw die deelnam aan de videoconferentie, zei dat ze erg opgewonden was dat ze de kans kreeg om te praten met Palestijnen in de Gazastrook. “Wat doet de [Palestijnse] groep praktisch om de werkloosheid te laten dalen en betere gezondheidszorg te krijgen?” vroeg zij. “Ik wil zeggen dat we normale mensen zijn zoals jij”, antwoordde de Palestijnse journalist Rami Aman en hij vevolgde:

Allereerst moeten we onze innerlijke rust vinden. We willen de mensen helpen zichzelf te vinden, hun dromen te volgen, hun doelen te volgen en niet om de dromen en doelen van anderen te volgen. Ten tweede hebben we ideeën voor het bouwen van projecten voor onze jongeren om hen te helpen aan het werk te gaan. De Gazastrook heeft veel dingen nodig.

Aman en andere Palestijnen die deelnamen aan het gesprek wezen er sarcastisch op dat de Israëlische ‘blokkade’ op de Gazastrook heeft geholpen de verspreiding van de coronaviruspandemie in de door Hamas geregeerde kustenclave te helpen voorkomen en zeiden:

De Gazastrook is anders dan de Westelijke Jordaanoever. Mensen op de Westelijke Jordaanoever kunnen reizen, en daarom zijn er honderden Palestijnen die besmet zijn met het coronavirus. In de Gazastrook hebben we een klein aantal. Maar nu zijn we bang dat het virus zich in Gaza zal verspreiden. De situatie in de Strip zal op elk moment exploderen, niet alleen vanwege corona.

Een andere Israëliër, die zichzelf identificeerde als Zvi, zei ook opgewonden te zijn om met de Palestijnen in Gaza te praten. Hij zei dat hij erg geïnteresseerd was om van de Palestijnen te horen over het dagelijks leven in de kustenclave. Een Palestijnse vrouw antwoordde: ‘Ik ga alleen van mijn huis naar mijn kantoor. Dat is het.’

Zvi informeerde ook of jonge Palestijnen in de Strip muziekbijeenkomsten houden. ‘Nee, muziek is haram (religieus verboden)‘, antwoordde de onbekende vrouw. ‘Geen muziek, geen feestjes.

Tja, zonder muziek en zonder feestjes … dan duren de dagen in Gaza wel heel erg lang ….


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Coronavirus: Hamas arrests Palestinians for video chats with Israelis” van 9 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelHamas Arrests Palestinians in Gaza for Zoom Video Chat With Israelis” van 10 april 2020 op de site van The Algemeiner