Coronavirus: Europese Unie doneert Palestijnen ca. 71 miljoen euro om pandemie(-tje) te bestrijden

De Europese Unie (EU) heeft donderdag een hulppakket van ongeveer 71 miljoen euro aangekondigd om de Palestijnen te helpen de pandemie van het coronavirus te bestrijden.

De Palestijnse gebieden in Israël registreerden tot nog toe 263 besmette gevallen waarvan 13 in de Gazastrook. In Ramallah stierf een bejaarde dame aan het coronavirus. Vergelijk met Israël: 9.968 mensen besmet en 86 overlijdens. Israël krijgt geen hulp van de EU hoewel Israël nauw samenwerkt met de Palestijnse Autoriteit om corona te bestijden in de Palestijnse semi-autonome gebieden …

De aankondiging werd gedaan tijdens een videovergadering tussen de premier van de Palestijnse Autoriteit, Mohammed Shtayyeh en buitenlandse diplomaten, waaronder het hoofd van het bureau van de vertegenwoordiger van de Europese Unie bij de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, de 55-jarige Duitser Sven Kühn von Burgsdorff.

In een officiële EU-verklaring werd gezegd:

De Europese Unie verwelkomt de tot dusver door de Palestijnse Autoriteit genomen preventieve maatregelen, evenals het COVID-19-responsplan. De EU neemt nota van de uitdagingen die verband houden met de uitvoering van het reactieplan, waaronder het feit dat het bezette Palestijnse grondgebied economisch afhankelijk is van Israël, beperkingen op beweging en toegang voor Palestijnen en de complexe uitdagingen in de Gazastrook die worden gesloten. Het bijstandspakket van de EU, dat ook humanitaire hulp omvat, is een directe reactie op het COVID-19-responsplan van de Palestijnse Autoriteit.

Tijdens zijn ontmoeting met Shtayyeh, de premier van de Palestijnse Autoriteit, zei Burgsdorff:

De pandemie van het coronavirus is een ongekende, wereldwijde noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid met gevolgen voor onze burgers, samenlevingen en economieën. Dit is een tijd voor solidariteit tussen mensen en een tijd voor ons om samen te staan. De EU erkent dat Palestijnen, net als Europeanen en vele anderen, zwaar worden getroffen. De aankondiging van vandaag is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de Palestijnen beter toegerust zijn om de economische en sociale gevolgen van deze wereldwijde pandemie te bestrijden.

De EU heeft ook aangekondigd dat zij nog eens 9,5 miljoen euro zal bijdragen aan zes ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem en een voorschot van 40 miljoen euro zal betalen aan PA-ambtenaren om ervoor te zorgen dat de PA over voldoende middelen beschikt om de extra kosten te dekken die zijn voorzien in haar reactieplan voor het virus. Daarnaast heeft de EU 6,9 miljoen euro toegezegd voor humanitaire hulp aan niet-gouvernementele organisaties en VN-agentschappen die actief zijn op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

Shtayyeh zei tijdens de vergaderingen dat het Palestijnse plan om de pandemie van het coronavirus te bestrijden wordt geschat op $ 137 miljoen. Hij verwachtte dat de Palestijnse economie als gevolg van het virus tot wel 3,8 miljoen dollar zou kunnen verliezen, wat schade zou toebrengen aan verschillende sectoren.

Hij riep donoren op om de Palestijnse begroting te steunen. Premier Shtayyeh zei er evenwel niet bij dat 7% van de Palestijnse begroting gaat naar het verlonen van gevangen Palestijnse terroristen in Israëlische cellen en of hun nabestaanden, waarvan de grootte van de verloning in verhouding staat tot hun misdaad en of hoeveel Joden ze hebben vermoord of verwond tijdens hun terreurdaad.

Shtayyeh zei dat de fondsen nodig zijn voor medicijnen en medische apparatuur, evenals voor de voorbereiding van de gezondheidssector in haar strijd tegen de ziekte. Hij voorspelde dat het begrotingstekort van de PA zal stijgen tot 1,4 miljard dollar als gevolg van de daling van de inkomsten met meer dan 50%.

PA-president Mahmoud Abbas heeft een noodhulp voor de regering goedgekeurd die ervoor zal zorgen dat haar uitgaven tot het maximale niveau worden teruggebracht, terwijl de hulp aan behoeftige gezinnen wordt behouden, de gezondheidssector wordt ondersteund en salarissen worden betaald aan Palestijnse ambtenaren, zei Shtayyeh.

“Deze epidemie en de economische en sociale gevolgen ervan vormen een uitdaging voor alle landen”, voegde hij eraan toe. “Maar we in Palestina worden geconfronteerd met omstandigheden als gevolg van de bezetting, beperkte soevereiniteit over ons land en grenzen, en extra uitdagingen die worden opgelegd door de realiteit van de bezetting.”

De premier van de PA riep op tot een ‘vastberaden standpunt’ tegen het voornemen van Israël om ‘delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren’ en waarschuwde dat een dergelijke stap een uitdaging vormt voor de Palestijnen en de hele wereld.

Hij informeerde de diplomaten ook over de inspanningen van de PA-regering om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Shtayyeh wees erop dat er een ‘nationaal noodcomité’ is opgericht om de crisis aan te pakken. Die commissie, legde hij uit, heeft gezondheids-, economische, sociale en veiligheidscomités opgericht, die elk de gevolgen van de crisis hebben bestudeerd en creatieve oplossingen hebben bedacht om met de crisis om te gaan.

Bovendien heeft elke Palestijnse gemeenschap een eigen noodteam dat samenwerkt met volkscommissies, zei Shtayyeh. ‘Onze mensen hebben ervaring in het omgaan met crises en het doorstaan ​​van de slechtste omstandigheden als gevolg van onze ervaringen met de bezetting, omdat we hebben geleerd om in teamgeest te werken en niemand honger te laten lijden’, zei hij.

“Harde leefomstandigheden voor Palestijnen in Israëlische gevangenschap….”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Coronavirus: EU supports Palestinians with 71 million euros; Shtayyeh: Palestinian economy could lose $3.8 billion” van 9 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Coronavirus: Europese Unie doneert Palestijnen ca. 71 miljoen euro om pandemie(-tje) te bestrijden

 1. Wie heeft er nog iets aan te merken op de solidariteit van Europa?

  Europa helpt zij vrienden…… de Ayatollahs in Iran en de terreur president uit de ‘westbank’ worden goed verzorgt.

  Hopelijk leert Italie hieruit zijn lessen!

  De kas van de EU word namelijk ook gespekt met het geld van de Italiaanse belastingbetaler!

  De miljarden ‘hulp paketten’ van de EU waar ze zo moeilijk over doen zijn gewoon onze centen!

  De EU belastingbetaler betaalt ferme belastingen aan haar eigen nationale regering waarvan dan een groot gedeelte naar het altijd hongerige EU gedrocht gaat die dan ‘soms en met veel pijn & moeite besluit om ons, de EU burger, met ons eigen geld te helpen maar verder dit door ons opgebrachte geld rondstrooit naar eigen believen & favoriete projecten.

  Wanneer gaat dit stoppen en worden we wakker?

  Like

Reacties zijn gesloten.