Het coronavirus wist de laatste levende getuigen van de Holocaust uit

Het coronavirus heeft de weinige overblijfselen van een reeds rafelige levende verbinding met het joodse verleden in gevaar gebracht.

Rabbi Romi Cohn, die eind maart op 91-jarige leeftijd aan de ziekte overleed, hielp als 15-jarige partizaan tijdens de Tweede Wereldoorlog 56 Joodse families uit Tsjechoslowakije te redden.

Gedalya Korf, die hielp bij het coördineren van de clandestiene inspanningen van de chabad-chassidische beweging om het joodse leven in de Sovjet-Unie te ondersteunen, stierf op 30 maart op 90-jarige leeftijd aan het virus.

De verschrikkingen en triomfen van de 20e eeuw hebben een abrupte en onomkeerbare sprong gemaakt, zelfs verder in het geheugen. Het samenvallen van de epidemie met de Pesach, een jaarlijkse historische re-enactment van de massa, is een kans voor Joden om na te denken over wat we nog hebben, terwijl we het nog hebben.

Overlevenden van de holocaust blijven onder ons wonen, ook al hebben velen van hen de afgelopen drie weken in bijna volledig isolement doorgebracht. In delen van New York zijn speciale inspanningen geleverd om ervoor te zorgen dat ze zoveel mogelijk worden geholpen. In het begin van de crisis regelde de Met Council on Jewish Poverty een speciale spoedbezorging van 300 voedselpakketten voor overlevenden.

‘Het is meer een crisishotline geworden’, zei Elisheva Lock, directeur van Connect2, over het werk van haar organisatie sinds de epidemie begon. Connect2, een project van de Jewish Community Council van Greater Coney Island, organiseert huisbezoeken en voedselbezorging voor ongeveer 250 overlevenden in het zuidoosten van Brooklyn.

De bezoeken moesten worden opgeschort en Lock zegt dat vrijwilligers van het Amerikaanse Rode Kruis een aantal Pesach-drop-offs moesten uitvoeren vanwege een tekort aan beschikbare mensen of geschikt voor elk soort van persoonlijk contact. Naast de druk om fysiek afgesneden te zijn van de rest van de wereld tijdens een lange en open quarantaine – zelf een potentieel dodelijke reeks voorwaarden voor ouderen – heeft de coronaviruscrisis oude herinneringen en oude trauma’s nieuw leven ingeblazen.

Soms heeft de epidemie het verleden nog dichterbij gebracht. Lock herinnerde zich een recent gesprek met één overlevende. ‘Ze zei dat haar broer die de oorlog niet heeft overleefd, onlangs in een droom naar haar toe is gekomen en zei: je weet dat je veel dingen hebt overleefd, en ik ga je helpen, en jij gaat dit ook overleven. Ze zei: ‘hij waakt nog steeds over mij’.

Lock noemde de verschrikkelijk specifieke, virusgeïnspireerde herinnering van een andere overlevende van hoe het was om door iets te leven dat steeds minder mensen onthouden. Een vrouw vertelde haar: ‘Ik bewaar mijn blikjes voedsel omdat ik in Auschwitz op mijn eten moest slapen, anders zouden ze het van me stelen.’

Lock bood toen aan om te kijken of het oké was om met deze overlevende te praten, die volgens haar nog steeds erg mentaal scherp was en ook een soort schrijver was.

Plaatje hierboven: Holocaustoverlevende Zehava Stessel (rechts) met haar man met wie ze in 1949 huwde [beeldbron: Radio Mephisto]

Na de oorlog verhuisde Zehava Stessel met haar man naar de Verenigde Staten, werd bibliothecaris in de afdeling Joods materiaal van de New York Public Library, behaalde een doctoraat in de geschiedenis aan de New York University, voedde twee dochters op en schreef twee boeken, waaronder een over de verdwenen Joodse gemeenschap van haar geboorteplaats in Hongarije.

Ik sprak haar telefonisch, door het Doppler-effect van sirenes die nu constant afketsen door mijn wijk in het noorden van Brooklyn. Dat je in Auschwitz was, maakt je niet immuun voor alle problemen. Stessel’s ervaring in de Holocaust liep van ongeveer het Pascha van 1944, toen ze 14 jaar oud was, tot vlak voor de Pesach van het volgende jaar.

Tussendoor werd haar familie uit hun stad in het noordoosten van Hongarije, niet ver van Miskolc, gedeporteerd naar het getto in Košice, dat nu deel uitmaakt van Slowakije. Ze verbleef drie weken in Auschwitz, waar haar beide ouders omkwamen. Vervolgens werd ze overgebracht naar Bergen-Belsen, waar zij en haar zus, die momenteel in Israël woont, twee van de 80 gevangenen waren die moesten werken in een vliegtuigfabriek in de buurt van Dresden.

Een dodelijke tyfusepidemie overspoelde Bergen-Belsen niet lang nadat ze waren weggestuurd. Terwijl het Russische leger binnendrong, stuurden de Duitsers Stessel en de rest van de fabrieksgenoten op een gedwongen mars naar Theresienstadt, buiten Praag. In haar geboorteland Hongarije begonnen de deportaties pas echt in mei en juni 1944.

Stessel bracht de Pesach van 1944 door in haar geboortestad, waar ongeveer 200 joodse gezinnen woonden. De Duitsers hadden het land nog niet bezet, maar Hongarije had een pro-fascistische regering. ‘We wisten al dat we in gevaar waren’, zegt ze. De vakantie ging op de een of andere manier nog steeds zo normaal mogelijk door.

Ze herinnert zich hoe haar grootmoeder een vat borsjt maakte en het vervolgens uitschepte aan iedereen in de buurt, op dezelfde manier als elk ander jaar. “Ze hield vol alsof het de hoop was. … Het was belangrijk voor mijn oma. Mensen kwamen en ze was zo blij om borsjt uit te delen.” Vlees was in 1944 moeilijk verkrijgbaar; Stessel herinnert zich hoe haar oma sowieso iets weggaf en erop stond dat de familie het mocht doen met aardappelen als dat nodig was.

Dat jaar waren er onder de Pesachgasten een man die de nacht doorbracht in de nabijgelegen synagoge, die over kamers beschikte die reizigers konden gebruiken. De vakanties een tijd voor fondsenwerving voor bruiloften of andere toekomstige gelukkige gelegenheden. Deze persoon droomde nog steeds om geld in te zamelen voor zijn dochter. Hij wist niet dat we na het Pascha allemaal in Auschwitz zouden zijn.

In de kampen herinnert Stessel zich dat religieuze mensen de Hebreeuwse kalender nauwgezet in de gaten hielden, vastendagen en -feesten observeerden en zo veel mogelijk de liturgie uit het geheugen herinnerden. Zou een vakantie onder zulke onvoorstelbare omstandigheden toch feestelijk kunnen zijn? Was het mogelijk om vreugde te vinden in Joodse viering, zelfs in een vernietigingskamp? “Geen vreugde“, zei Stessel, “maar het geeft je het gevoel dat als je je iemand herinnert die is overleden en je ze herinnert, je het gezicht ziet en het je wat troost geeft.

Tegen Pesach van 1945 was Stessel bevrijd en was op weg naar Palestina met haar zus. Ze kwam in de jaren vijftig met haar man naar de Verenigde Staten. Als het veilig zou zijn om haar appartement te verlaten, zou Coney Island vandaag een mooie mijlenlange wandeling verderop zijn.

Stessel, nu eind 80, woont nog steeds alleen. ‘Dat je in Auschwitz was, maakt je niet immuun voor alle problemen’, legde ze uit, hoewel de aanhoudende crisis haar gedachten niet leek te domineren, welke moeilijkheden het ook opleverde. Vóór het coronavirus had Stessel vaak gedacht aan haar vermoorde ouders en grootouders. “Ik heb deze foto; Nu ik ouder word, wordt het beeld steeds helderder.”

Stessel herinnert zich dat ze op weg naar Auschwitz op de schoenen van haar moeder zat. “We hadden geen plek om te zitten. En toen hield ze me vast – hoe ze geleden hebben om ons een beetje comfortabeler te maken.” Stessel is zelfs tijdens de epidemie niet helemaal alleen. Mensen bellen constant; Onder normale omstandigheden zou ze meerdere Seder-uitnodigingen hebben.

Je praat met je vrienden en je bent blij dat iemand belt“, zegt Stessel. “De dagen gaan door te wachten op betere tijden. We hebben veel moeilijke dagen meegemaakt. Dit zal er een van zijn, die bijdraagt ​​aan de herinneringen aan trieste Pesach’s, om alleen te zijn. Maar godzijdank op Pesach hoef ik geen brood te eten. Ik zal alles hebben, ik zal aardappelen hebben en ik zal matzah hebben. Ik zal het belangrijkste deel hebben – de herinneringen zal ik hebben.

Plaatje hierboven: In het Nederlandse Zwolle vierden veertien ondergedoken Joden op 28 maart 1945 de Sederavond, die het begin markeert van de Joodse Pasen, aka Pesach, in het huis van Zwollenaar Nico Noordhof en zijn vrouw Atie. Op 14 april 1945 werd Zwolle door de Canadezen bevrijd van de Duitse bezetting. Nico en Ati Noordhof werden in 1999 postuum door Yad Vashem onderscheiden als ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’ [beeldbron: Historisch Centrum Overijssel]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Armin Rosen “The Coronavirus Erases Our Living Memory of the Holocaust And gives fresh life to old traumas” van 8 april 2020 op de site van The Tablet Magazine

Een gedachte over “Het coronavirus wist de laatste levende getuigen van de Holocaust uit

Reacties zijn gesloten.