Coronavirus doodt 15 bejaarde mensen in het Joodse zorgcentrum Cordaan te Amsterdam

Minstens 15 mensen zijn omgekomen in het belangrijkste Joodse bejaardenhuis in Amsterdam en nog eens 22 zijn besmet met de ziekte.

COVID-19 begon half maart de inwoners van Beth Shalom te infecteren, net voordat het management een lockdown oplegde, vertelde een woordvoerder van de medische administratie van het zorgcentrum Cordaan, die het centrum runt, aan Het Parool, meldde het dagblad op woensdag.

Door het dodental is Beth Shalom het zwaarst getroffen ouderdoms- of verpleeghuis in het koninkrijk. Op 4 maart, toen Nederland tientallen bevestigde coronaviruspatiënten had, bezochten kinderen van de joodse school Rosh Pina Beth Shalom.

Nederland heeft gekozen voor een relatief laks inperkingsbeleid dat premier Mark Rutte ‘intelligent lockdown’ noemt. Scholen, sommige winkels en sportscholen en restaurants zijn gesloten en bejaardentehuizen zijn volledig afgesloten, maar het openbaar vervoer blijft operationeel en er is geen bewegingsverbod in Nederlandse steden, zoals in Frankrijk het geval is.

Vooral Joodse gemeenschappen in heel Europa zijn zwaar getroffen. In het Verenigd Koninkrijk zijn volgens de Raad van Afgevaardigden van Britse Joden ten minste 152 Joodse begrafenissen gehouden voor mensen die aan het coronavirus zijn overleden.

In Frankrijk nadert ten minste één begraafplaats met een joodse afdeling, Thiais, de capaciteit na het ontvangen van enkele tientallen lichamen in de afgelopen twee weken. Deskundigen schatten dat Joodse gemeenschappen vatbaar zijn voor het virus omdat hun leden vaak reizen, een uitgebreide vrienden- en familiecirkel hebben en geconcentreerd zijn in grote steden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Coronavirus kills 15 at Amsterdam’s Jewish old-age home” van 8 april 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Marc Kruyswijk “Amsterdams zorgcentrum hard getroffen door coronavirus: 15 bewoners bezweken” van 8 april 2020 op de site van het Algemeen Dagblad (AD)

♦ naar een artikelZorgcentrum hard getroffen door coronavirus: 15 bewoners bezweken” van 8 april 2020 op de site van Het Parool

Een gedachte over “Coronavirus doodt 15 bejaarde mensen in het Joodse zorgcentrum Cordaan te Amsterdam

Reacties zijn gesloten.