Coronavirus lockdown: levensreddend of pure waanzin?

Plaatje hierboven: Een Israëlische man staat op zijn handen op een lege weg tijdens de lockdown na overheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus te helpen stoppen in Tel Aviv, Israël, woensdag 8 april 2020 [beeldbron: AP/Oded Balilty]

Een regering kan een virus niet stoppen, zei een voormalig directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid. Wat een virus stopt, is natuurlijke immuniteit.

Lockdown is waanzin“, vertelde prof. Yoram Lass, een lid van de Sackler Faculteit der Geneeskunde, aan The Jerusalem Post. “Het is onmogelijk om een ​​virus te stoppen bij regeringsbesluit.”‘

Hij zei dat aan virale pandemieën een einde komt nadat het virus zich onder de bevolking heeft verspreid en de blootgestelde personen antilichamen aanmaken. Als genoeg van de bevolking immuun is voor COVID-19, ‘wordt de infectieketen verbroken en op die manier stopt het virus.’

Terwijl de regering de afgelopen zes weken hysterie heeft omarmd, heeft ze onlangs een bijna-sluiting op het hele land meent Lass dat het verkeerd is om Israël te sluiten vanwege het nieuwe coronavirus, SARS-CoV-2. “Je zult versteld staan ​​te weten dat er elk jaar 17.000 Italianen sterven aan griep”, vertelde Lass aan de Post. Vorig jaar stierven minder dan 130 mensen aan griep.

Italië, legde hij uit, staat bekend om zijn hoge morbiditeit bij ademhalingsproblemen, meer dan driemaal zoveel als enig ander Europees land. In de VS sterven ongeveer 40.000 mensen aan een gewone griep Tot dusver zijn ongeveer 16.000 Italianen en minder dan 11.000 Amerikanen gestorven aan het coronavirus.

“Ik zal niet zeggen hoeveel mensen uiteindelijk zullen sterven aan het coronavirus”, zei Lass, maar hij zei dat toen premier Benjamin Netanyahu COVID-19 vergeleek met de ‘Zwarte Dood’, de plaag die Europa trof in de Middeleeuwen waarbij 50 miljoen mensen omkwamen of 60% van de hele Europese bevolking, wil dat zeggen dat ‘psychologie prevaleert boven wetenschap’.

Ongeveer 350 mensen sterven per jaar bij auto-ongelukken in Israël, zei Lass. ‘Als we zouden stoppen met autorijden, zouden we levens redden. Moeten we ze redden?’ Hij zei dat hetzelfde geldt voor mensen die omkomen bij vliegtuigongelukken of zelfs bij de IDF. ‘Soldaten worden gedood – moeten we de IDF ontmantelen om hun leven te redden?’

Hij zei dat er geen staten in lockdwond gingen tussen 2009 en 2010, toen maar liefst 1,4 miljard mensen over de hele wereld besmet waren met de Mexicaanse griep, maar liefst 575.000 mensen volgens de Centers for Disease Protection and Control.

Paniek vandaag is het resultaat van twee factoren en de eerste is sociale media: ‘De hersenspoeler is Mark Zuckerberg’, zei hij verwijzend naar de CEO van Facebook. Hoewel hij zei dat Facebook niet het enige problematische sociale platform is. ‘Dit is de eerste Pandemie, die echt is zoals velen die we eerder hadden, gebeurt op de sociale netwerken en is opgeblazen, het heeft een niveau van monsterlijke hysterie bereikt,” vertelde hij de Post.

In Israël, zei hij, wordt deze hysterie verergerd door Premier Benjamin Netanyahu, die volgens hem iedereen opsluit zodat hijzelves vrij kan zijn. ‘Coronavirus heeft het politieke leven van Netanyahu gered’, zei Lass. ‘Hij was een morbide politicus en nu praat hij over de zwarte pest in plaats van de echte feiten te geven – de feiten die ik u vertel. Het is in het eigenbelang van Netanyahu dat we ons niet openstellen. ‘

Maar hij zei dat ‘de economische schade erger is dan de gezondheidsschade’. Hagai Levine, universitair hoofddocent epidemiologie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en Hadassah Medical Center en hoofd van de Israel Association of Public Health, zei dat hij het ermee eens is dat een volledige lockdown niet het beste is voor Israël.

‘Surveillance is de sleutel om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen en we doen het niet’, zei hij tegen de Post. ‘In Israël hebben we niet genoeg tests, we testen niet de juiste patiënten en we hebben geen goed toezicht.’ Het resultaat was volgens hem een ​​beleid van ‘beter dan genezen’, maar op een gegeven moment kunnen deze acties meer schade aanrichten dan het coronavirus zelf.

‘Quarantaine is one size fits all’, vervolgde hij. ‘Dit is geen optimale oplossing.”

Op deze donderdagmiddag werden er in Israël 9.755 besmette personen geregistreerd waarvan er inmiddels 864 ontslagen werden uit het ziekenhuis. Opnieuw overleden vandaag 6 personen wat het totaal overlijdens door coronavirus op 79 brengt.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Maayan Jaffe-Hoffman “Coronavirus lockdown: Life-saving or lunacy?” van 7 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.