Redder in nood: Israël hielp bij de evacuatie van vijf Palestijnse sjeiks uit Indonesië

Plaatje hierboven: Jakarta, Indonesië, 17 december 2017. Tienduizenden Indonesiërs manifesteren om hun solidariteit met de Palestijnen uit te drukken voor Jeruzalem en tegen Israël [beeldbron: Palestine Chronicle]

Indonesië zal altijd voorop lopen als er zich een crisis voordoet in Palestina en zal zijn krachtige stem blijven uitspreken tegen de bezetting en blokkade van Israël“, aldus de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Retno Marsudi begin maart 2020 in Jordanië.

Helaas voor een aantal Palestijnse sjeiks, want korte tijd later bleef er van die vermeende Indonesische loyauteit aan Palestina niet veel meer overgebleven te zijn. De waarheid is, dat Indonesiërs Israël hartsgrondig haten en de Palestijnen zelves kunnen hen geen lor schelen. Israël is het eeuwige doelwit.

Gelukkig stak de door Indonesie en Palestina zo gehate Joodse staat Israël een helpende hand toe. Zo hielp Israël stiekem bij de evacuatie van vijf Palestijnse sjeiks uit Nabloes wegkomen uit Indonesië, waarmee Israël geen diplomatieke betrekkingen onderhoudt, nadat het buitenlanders verbood vanwege de verspreiding van het coronavirus.

Reisbureau Amsalem Tours, dat met het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft samengewerkt bij veel van haar operaties om Israëli’s naar huis te halen terwijl de grenzen over de hele wereld zijn gesloten, nam de zaak van de sjeiks uit Nablus op zich, samen met een Joods-Israëlische advocaat die hen hielp en vroeg om anoniem te blijven.

Dit was een van onze meest humanitaire operaties ooit“, zei Yacov Amsalem, CEO van Amsalem Tours dinsdag, “omdat geen enkel land bereid was de Palestijnse sjeiks te accepteren. Israël heeft zijn humanitaire waarden op de meest respectvolle manier bewezen, omdat we allemaal mensen zijn zonder verschillen in religie, ras of nationaliteit.

De sjeiks zaten drie weken vast in Jakarta en de Palestijnse Autoriteit kon hen niet helpen nadat verschillende Arabische staten, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Jordanië, hadden geweigerd hen door hun grondgebied te laten reizen om naar huis te komen.

Een woordvoerder van Amsalem Tours zei dat Rusland, Nederland, Singapore, Hong Kong en anderen in de loop van hun inspanningen ook de sjeiks hebben afgewezen en geen uitzondering zouden maken op hun gesloten-grensbeleid voor hen.

Uiteindelijk liet de Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways de groep toe een paar minuten voordat hij zou opstijgen op een vlucht naar Frankfurt. Eenmaal in Duitsland gingen de sjeiks aan boord van een vlucht naar Tel Aviv. Toen ze aankwamen op de luchthaven Ben-Gurion, controleerde Magen David Adom ze en werden ze overgebracht naar de Westelijke Jordaanoever.

Amsalem zei: “de waarde die ons leidt is de waarde van het leven en de mensheid … We zorgen ervoor dat iedereen evacuatieoplossingen krijgt.” De CEO zei dat deze zaak onmogelijk leek, maar zij en de advocaat die de sjeiks hielpen, zetten hun inspanningen voort.

Ook dinsdag sprak minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz met zijn Duitse tegenhanger, Heiko Mass, en bedankte hem voor het helpen van Israël om zijn burgers van over de hele wereld naar huis te halen.

Duitsland heeft op een aantal van zijn speciale vluchten stoelen voor Israëli’s vrijgemaakt om zijn eigen burgers te evacueren, door 17 Israëliërs te helpen terugkeren uit onder meer Peru en 12 uit Nepal.

Berlijn zal ook helpen 150 Israëliërs uit Nieuw-Zeeland te evacueren. Israël heeft ook geholpen bij de evacuatie van verschillende Duitse burgers en liet Palestijnen met het Duitse staatsburgerschap vliegen via de luchthaven Ben-Gurion. De ministers bespraken de stappen die hun landen hebben ondernomen om de coronaviruspandemie te bestrijden en kwamen overeen samen te blijven werken.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Lahav Harkov “Israel helps Palestinian sheikhs return from Indonesia” van 7 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.