Israëlisch bedrijf gebruikt succesvol placentacellen om kritische COVID-19-patiënten te behandelen

Zes ernstig zieke coronaviruspatiënten in Israël die worden beschouwd als een hoog risico op sterfte zijn behandeld met op placenta gebaseerde celtherapieproduct en hebben het overleefd, volgens voorlopige gegevens van het Israëlische bedrijf Pluristem Therapeutics Inc. dat in Haifa is gevestigd.

De patiënten werden gedurende een week behandeld in drie verschillende Israëlische medische centra in het kader van het programma voor compassionate use van het land en leden aan acute respiratoire insufficiëntie en ontstekingscomplicaties geassocieerd met COVID-19. Vier van de patiënten vertoonden ook falen van andere orgaansystemen, waaronder cardiovasculair en nierfalen.

Niet alleen hebben alle patiënten het overleefd, volgens Pluristem, maar vier van hen vertoonden verbetering van de ademhalingsparameters en drie van hen bevinden zich in de gevorderde stadia van het spenen van ventilatoren. Bovendien vertonen twee van de patiënten met reeds bestaande medische aandoeningen, naast de verbetering van de ademhaling, klinisch herstel.

Promo van Pluristem

“We zijn blij met deze eerste uitkomst van het programma voor compassionate use en zetten ons in voor het benutten van PLX-cellen ten behoeve van patiënten en gezondheidszorgsystemen”, aldus Pluristem CEO en president Yaky Yanay en vervolgde: “Pluristem is toegewijd aan het gebruik van zijn concurrentievoordelen bij grootschalige productie om mogelijk PLX-cellen te leveren aan een groot aantal patiënten met een grote behoefte.”

De PLX-cellen van Pluristem zijn ‘allogene mesenchymachtige cellen met immunomodulerende eigenschappen’, wat betekent dat ze de natuurlijke regulerende T-cellen en M2-macrofagen van het immuunsysteem induceren, legde het bedrijf uit in een eerdere release.

Het resultaat zou de omkering van gevaarlijke overactivering van het immuunsysteem kunnen zijn. Dit zou waarschijnlijk de dodelijke symptomen van longontsteking en pneumonitis (algemene ontsteking van longweefsel) verminderen.

Eerdere preklinische bevindingen met betrekking tot PLX-cellen lieten significante therapeutische effecten zien in dierstudies van pulmonale hypertensie, longfibrose, acuut nierletsel en gastro-intestinaal letsel.

Pluristem is van plan een aanvraag in te dienen voor de start van een multinationale klinische proef voor de behandeling van complicaties die verband houden met coronavirus, aldus de release, erop wijzend dat het niet langer zal rapporteren over zijn compassionate use trials maar eerder over de status en voortgang van zijn beoogde klinische trial.

Het bedrijf is al in gesprek met toezichthouders in de Verenigde Staten en Europa om ‘onze klinische strategie voor COVID-19 te definiëren’, voegde Yanay toe.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Maayan Jaffe-Hoffman “Israeli COVID-19 treatment shows 100% survival rate – preliminary data” van 8 april 2020 en een artikelIsraeli company uses placenta cells to treat critical COVID-19 patients” van 30 maart 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelPluristem Reports Preliminary Data from its COVID-19 Compassionate Use Program, Treating Seven Patients with Acute Respiratory Failure” van 7 april 2020 op de site van Pluristem

2 gedachtes over “Israëlisch bedrijf gebruikt succesvol placentacellen om kritische COVID-19-patiënten te behandelen

Reacties zijn gesloten.