Coronavirus: China overspoelt Europa met defecte medische apparatuur

Terwijl het coronavirus in heel Europa woedt, melden steeds meer landen dat miljoenen Chinese medische apparaten -geschonken of gekocht- gebruikt in de strijd tegen de pandemie defect en onbruikbaar zijn.

De onthullingen wakkeren het wantrouwen aan voor een poging tot het opschonen van het imago door de Chinese president Xi Jinping en zijn communistische partij, waarin ze China pogen af te schilderen als de nieuwe humanitaire grootmacht ter wereld.

Op 28 maart moest Nederland 1,3 miljoen in China geproduceerde gezichtsmaskers terugroepen omdat deze niet voldeden aan de minimale veiligheidsnormen voor medisch personeel. De zogenaamde KN95-maskers zijn een goedkoop Chinees alternatief voor het Amerikaanse N95-masker, dat momenteel wereldwijd schaars is. De KN95 past niet zo strak op het gezicht als de N95, waardoor medisch personeel mogelijk wordt blootgesteld aan het coronavirus.

Meer dan 500.000 van de KN95-maskers waren al uitgedeeld aan Nederlandse ziekenhuizen voordat de terugroepactie werd uitgevoerd. “Toen ze bij ons in het ziekenhuis geleverd werden heb ik die maskers meteen afgekeurd”, vertelde een ziekenhuismedewerker aan de NOS. “Als die maskers niet goed afsluiten dan kunnen de virusdeeltjes er gewoon langs. Wij gebruiken ze niet. Dat is onveilig voor onze mensen.”

In een schriftelijke verklaring licht het Ministerie van Volksgezondheid toe:

Afgelopen zaterdag is een eerste zending afkomstig van een Chinese fabrikant deels uitgeleverd. Het gaat hier om maskers met een KN95-kwaliteitscertificaat. Het ministerie van VWS ontving een eerste signaal dat bij inspectie de kwaliteit van deze zending niet voldeed aan de criteria. Een deel van deze zending is uitgeleverd aan zorgaanbieders, de rest van de lading is direct on-hold gezet en is niet verder verspreid. Ook een tweede test wees uit dat de maskers niet voldeden aan de kwaliteitsnorm. Er is nu besloten om deze hele zending niet meer in te zetten. Nieuwe zendingen zullen een extra test ondergaan.

Het NRC meldde op 17 maart dat Nederland nog slechts voor een paar dagen aan maskers had: “Alle hoop is nu op dat ene vrachtvliegtuig woensdag, uit China”. De ondermaatse kwaliteit van de door China geleverde maskers liet Nederland ontredderd achter. Een woordvoerder van een ziekenhuis in Eindhoven zei dat Chinese leveranciers “veel troep … tegen hoge prijzen” verkopen.

De Engelse regering gelooft dat China tijdens de pandemie zijn economische macht probeert uit te breiden met ‘roofzuchtige hulpaanbiedingen’ aan landen over de hele wereld volgens The Daily Mail van 28 maart 2020.

Voormalig leider van de Britse Conservatieve Partij Iain Duncan Smith zei hierover:

De harde waarheid is dat China de normale gedragsregels op elk gebied van het dagelijks leven lijkt te negeren – van gezondheidszorg tot handel en van valutamanipulatie tot binnenlandse onderdrukking. Te lang hebben landen China geknuffeld in de wanhopige hoop op handelsovereenkomsten. Maar zodra we deze vreselijke pandemie achter de rug hebben, is het absoluut noodzakelijk dat we allemaal die relatie heroverwegen en deze op een veel evenwichtiger en eerlijkere basis gaan behandelen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Soeren Kern “Coronavirus: China Floods Europe With Defective Medical Equipment” van 3 april 2020 op de site van The Gatestone Institute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.