Georgië een van de meest resistente landen tegen de pandemie van het coronavirus

Georgië staat op de 50ste plaats van de 53 Europese landen wat betreft het aantal coronavirusgevallen en overlijdensstatistieken.

“De situatie is enkel beter dan hier in dwergstaten zoals Liechtenstein, Monaco en het Vaticaan,” zei Tengiz Tsertsvadze, directeur van het Infectious Diseases Hospital, tijdens de briefing van 7 april.

De European Scientist heeft een artikel geschreven over de meest resistente landen tegen de nieuwe coronaviruspandemie, en vermeldt Georgië als een van hen.

Het artikel zegt dat de Georgische regering een van de weinige is die ‘beter dan andere op de crisis heeft kunnen anticiperen door beperkende maar noodzakelijke maatregelen te nemen, die gunstig zijn gebleken voor hun land.

Feit is dat sommige regeringen beter op de crisis hebben kunnen anticiperen dan andere door beperkende maar noodzakelijke maatregelen te nemen, die gunstig zijn gebleken voor hun land.

Dit is bijvoorbeeld het geval voor Georgië, dat al op 28 januari, lang voor andere Europese landen, reizen beperkte. Dat besluit – een vroege en beslissende actie die werd geprezen door de WHO – genomen door de Georgische premier Georgi Gakharia, werd gevolgd door andere, zoals de vroegtijdige annulering van grote sportieve en culturele evenementen.

Georgië heeft ook skiresorts, restaurants en bars gesloten. Al deze acties werden ondernomen toen maar heel weinig mensen besmet raakten. Onmiddellijk daarop volgden maatregelen om de economie te dempen en werd een economisch reddingsplan gelanceerd (belastinguitstel, door de overheid gegarandeerde leningen, teruggave van btw enz.).

De regering heeft een speciale website opgezet om in realtime rechtstreeks met de burgers te communiceren. Zoals Gabriel Wacksman voor European Scientist opmerkt, is dit vermogen van regeringen om te anticiperen op de pandemie en vervolgens besluitvaardig te handelen fundamenteel en zelfs nog meer waarneembaar als het uit een klein land komt.

Corona gevallen
Op 26 februari bevestigde Georgië zijn eerste COVID-19-zaak. Een 50-jarige man, die uit Iran terugkeerde naar Georgië, werd opgenomen in het Infectious Diseases Hospital in Tbilisi. Per taxi kwam hij via Azerbeidzjan terug naar de Georgische grens.

Op 28 februari bevestigde Georgië dat een 31-jarige Georgische vrouw die naar Italië was gereisd, positief testte en werd opgenomen in het ziekenhuis voor infectieziekten in Tbilisi. Nog eens 29 worden apart gehouden in een ziekenhuis in Tbilisi, waarbij het hoofd van de Georgische Centrum voor Ziektebestrijding, Amiran Gamkrelidze, stelt dat er een ‘grote kans’ is dat sommigen van hen het virus hebben.

Op 5 maart zijn vijf mensen positief getest op het nieuwe coronavirus COVID-19 in Georgië, waardoor het totale aantal geïnfecteerde mensen in het land is toegenomen tot negen.

Op 4, 5 en 7 april stierf er telkens één persoon aan het virus wat het totaal aantal doden momenteel op drie personen brengt, naast 211 bevestigde besmettingen waarvan er intussen 50 hersteld zijn:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elene Karenashvili “European Scientist mentions Georgia as one of the most resistant countries to the coronavirus pandemic” van 8 april 2020 op de site van Agenda.ge

♦ naar een artikel van Jean-Paul Oury “Which countries are most resistant to the pandemic?” van 3 april 2020 op de site van European Scientist

♦ naar een artikelTengiz Tsertsvadze: Statistieken beter dan wij in Europa alleen in Liechtenstein, Monaco en Vaticaan” van 7 april 2020 op de site van Imedi

♦ naar een artikel2020 coronavirus pandemic in Georgia (country)” op de site From Wikipedia, the free encyclopedia