Iraanse oppositie zegt dat dodentol van coronavirus vijf keer hoger is dan officiële cijfers

Er zijn vele berichten dat Iran het aantal coronavirusziekten en -sterfgevallen sinds het begin van de uitbraak daar enorm onderschat. Nu hebben oppositiefunctionarissen aangekondigd dat het werkelijke aantal doden door coronavirus in Iran de 20.000 nadert, veel hoger dan de officiële tol van 3.993 van vandaag.

Erger nog, Iran is van plan om mensen de komende twee weken weer aan het werk te krijgen en zelfs sportevenementen opnieuw op te starten, ondanks het bewijs dat het ergste nog niet voorbij is. In de afgelopen dagen is ten minste één Iraanse functionaris naar voren gekomen om openbaar te maken hoe onnauwkeurig de statistieken van de Islamitische Republiek werkelijk zijn.

In een recent interview met het officiële persbureau van IRNA, Hamid Souri, een lid van de officiële National Coronavirus Combat Taskforce van Iran, stelde dat de laatste schattingen suggereren dat ongeveer 500.000 Iraniërs mogelijk aan de ziekte lijden, en dat er in de hotspot nieuwe uitbraken worden verwacht, in regio’s zoals Teheran, Khorasan Razavi, West Azarbaijan, Bushehr, Khuzestan, Kermanshah en Semnan.

“De coronaviruscurve is in geen van de 31 provincies van het land afgevlakt”, concludeerde Souri. Zoals bij elk ander autocratisch regime, van Rusland tot China tot Syrië en Iran, kan men hun coronaviruscijfers niet geloven. En organisaties en regeringen die geloven dat die cijfers iedereen in gevaar kunnen brengen, door handel en interacties toe te staan ​​die ze anders zouden vermijden.

Men kan zich bijvoorbeeld voorstellen dat Iran of China nu aandringen om de handel met Afrika op te voeren, en Afrika is relatief het ergste van COVID-19 bespaard gebleven met minder doden daar dan in alleen Louisiana. Een enkele bezoeker in beide richtingen kan mogelijk duizenden besmetten.

Vorige week ontstonden er zorgen nadat satellietbeelden naar verluidt het graven van massagraven in Iran aantoonden – door Katz beschreven als een ‘gruwelijke scène’ – en een videoverslag van een Iraanse verpleegster die beweerde dat er in haar ziekenhuis op slechts één dag meer dan 100 doden waren gevallen. De verpleegster werd kort na het publiceren van de video gearresteerd door de Revolutionaire Garde (IRGC).

Video: Iran is building a massive grave for coronavirus victims

TPS heeft vernomen dat de regering ongeveer een miljoen lijkzakken heeft voorbereid om het verwachte aantal Corona-slachtoffers aan te pakken. Lijken van slachtoffers worden naar verluidt ook verbrand om de volledige omvang van de uitbraak verder te verdoezelen.

Overigens zijn het niet enkel de gekende dictaturen die sjoemelen met de data omtrent slachtoffers van het coronavrius. De krant Het Laatste Nieuws bericht heden dat Spanje mogelijk twee tot drie keer zoveel coronadoden heeft dan officiële cijfers aantonen, maar dat de overheid vasthoudt aan de gecontesteerde telmethode.

Feit is dat zolang men het registereren overlaat aan de locale politici, we nooit de hele waarheid zullen kennen. In Spanje zijn momenteel officieel 14.555 doden geregistreerd en bijna 150.000 besmette personen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Iranian opposition estimates nearly 20,000 COVID-19 deaths in Iran so far” van 8 april 2020 op de site van Elder of Ziyon

♦ naar een artikel‘You Can’t Hide Graveyards’ Says Iran Lawmaker, Dismissing Official Coronavirus Death Toll” van 28 februari 2020 op de site van Radio Farda