Hamas en Israël onderhandelen over vrijlating van Israëli’s in ruil voor gevangen Palestijnse terroristen

Volgens de krant Al-Quds zal Hamas de mogelijkheid onderzoeken om Israël duidelijke informatie te verstrekken over het lot van IDF-soldaten Oron Saul en Hadar Goldin en over de gezondheid van Abraham Mengistu en Hisham a-Sayyid in ruil voor de vrijlating van veiligheidsgevangenen .

Hamas zal de mogelijkheid onderzoeken om Israël duidelijke informatie te verstrekken over het lot van IDF-soldaten Oron Shaul en Hadar Goldin en over de gezondheid van Avraham (Avera) Mengistu en Hisham al-Sayed in ruil voor de vrijlating van veiligheidsgevangenen, de Al-Quds Krant gemeld.

Hamas zei op dinsdag dat het bereid was ‘flexibel’ te zijn met betrekking tot een uitwisseling van gevangenen met Israël, en voegde eraan toe dat de bal nu bij de Israëlische rechtbank lag. Eerder deze week gaf Hamas-leider Yahya Sinwar aan dat zijn groep bereid is concessies te doen om tot een ruilovereenkomst voor gevangenen met Israël te komen. Yahya al-Sinwar  ontkende echter dat de onderhandelingen al iets waren opgeschoten.

Moeder van Hisham al-Sayed toont een foto van haar zoon die door Hamas wordt gegijzeld

Vorige week werd gemeld dat Hamas bereid leek te onderhandelen over de overdracht van medische apparatuur in ruil voor de terugkeer van de gevangen Israëliërs. In plaats daarvan zei hij dat Hamas misschien bereid is ‘een gedeeltelijke concessie te verlenen aan de soldaten die door ons gevangen worden gehouden in ruil voor het vrijlaten van oudere en zieke gevangenen als humanitair gebaar in het licht van de coronaviruscrisis’.

Hij zei ook dat de prijs hoog zou zijn en dat Israël die zou moeten betalen, en dat de eerste voorwaarde voor onderhandelingen was het vrijlaten van gevangenen die waren vrijgelaten als onderdeel van de Shalit-deal en vervolgens door Israël opnieuw waren gearresteerd wegens schending van de voorwaarden voor hun vrijlating en hun terugkeer naar terreur.

In reactie op de opmerking van Sinwar zei het kabinet van de premier in een verklaring dat Israël openstaat voor onderhandelingen over een vrijlating van gevangenen met Hamas.

De Israëlische coördinator voor gevangenen en MIA’s Yair Bloom, evenals de Nationale Veiligheidsraad en defensieambtenaren zijn klaar voor ‘constructieve actie’ met betrekking tot de twee burgers en de stoffelijke resten van de IDF-soldaten Hadar Goldin en Oron Shaul, aldus de verklaring. Hij riep ook op tot onmiddellijke onderhandelingen met Hamas via bemiddelaars om tot een akkoord te komen.

Musa Dudeen, een hoge Hamas-functionaris die verantwoordelijk is voor de ‘portefeuille van gevangenen’ in de groep, zei dat premier Benjamin Netanyahu de ‘volledige verantwoordelijkheid’ zou dragen voor het mislukken van de pogingen om een ​​uitwisselingsovereenkomst voor gevangenen te bereiken.

Dudeen zei dat Sinwar’s initiatief ‘voortkwam uit de grote verantwoordelijkheid die Hamas voelt met betrekking tot de kwestie van de Palestijnse gevangenen die in Israëlische gevangenissen worden vastgehouden’. Hij voegde eraan toe: ‘We hebben het niet over een initiatief;

We hebben het eerder over de bereidheid van het verzet om flexibel te zijn op een specifiek deel met betrekking tot de gevangen zionistische soldaten als [Israël] een echte en serieuze intentie toont in de behandeling van dit dossier. ‘ Ook Dudeen zei dat de bal nu bij de Israëlische rechtbank lag en voegde eraan toe dat ‘het niet nodig is initiatieven via bemiddelaars te sturen’.

De laatste keer dat een gevangenruil tot stand kwam tussen Hamas en Israël gebeurde op 18 oktober 2011 toen soldaat-korporaal Gilad Shalit werd geruild voor 1.027 Palestijnse terroristen en massamoordenaars. Soldaat Shalit zat 5 ¼ jaar in een gat in de grond ergens in Gaza. Onder de vrijgelaten terroristen bevond zich ook Yahiya Sinwar, de huidige leider van Hamas (plaatje hieronder):


Bronnen:

♦ naar een artikelHamas considers: Information on prisoners in exchange for prisoners” van 8 april 2020 en een artikel van Ido Ben Porat “100 terrorists released in Shalit deal returned to terror” van 12 mei 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Hamas: We are flexible on a prisoner swap with Israel” van 7 april 2020 op de site van The Jerusalem Post