Naarmate aantal gevallen van coronavirus in Duitsland toeneemt, neemt ook het antisemitisme toe

Duitsland kent een toename van antisemitisme gezien, samen met de toename van coronavirusgevallen, zei de commissaris van het land over antisemitisme.

“Er zijn directe verbanden tussen de huidige verspreiding van het coronavirus en die van antisemitisme”, zei Felix Klein dinsdag in Berlijn, meldde persbureau AFP. “In de afgelopen weken hebben rechtse radicalen steeds meer geprobeerd de coronaviruscrisis voor hun eigen doeleinden te gebruiken.”

Klein beschreef een huidige pandemische complottheorie die stelt dat het coronavirus een mislukt biowapen is dat door de Mossad, de geheime dienst van Israël, is losgelaten. Hij was in de Duitse hoofdstad voor de lancering van een overheidsproject waarbij verschillende Duitse universiteiten betrokken waren om de oorzaken en manifestaties van antisemitisme beter te begrijpen.

Plaatje hierboven: Op 26 september 1348 deed Paus Clemens VI een onverwacht gebaar. Clemens VI. – als paus meer levensmens dan predikant produceerde op die dag een verbazingwekkende Bul (religieuze wet) waarin hij opkwam voor de vervolgde Joden: zij konden niet de oorzaak zijn van de ongebreidelde plaag, oordeelde de paus en hij maakte prompt een einde aan de Jodenvervolging die duizenden Joden op de brandstapel bracht [beeldbron: Bayern Radio]

‘Die Juden und die Pest’
De Joden en de Pest is een oud antisemitisch onderwerp: welke rol spelen dergelijke samenzweringstheorieën rond de Corona-crisis? Felix Klein: In tijden van crisis zijn mensen altijd bijzonder vatbaar voor irrationaliteit. Het is schokkend, maar niet verrassend, dat in de huidige Corona-crisis, oude antisemitische complottheorieën, zoals we die kennen uit de tijd van de pestepidemie, opnieuw worden gebruikt op zoek naar zogenaamd schuldige mensen.

Waar kijk je precies naar? Klein: Er worden momenteel volledig absurde beweringen verspreid op sociale media. We hebben het over joodse voordelen van een mogelijk vaccin, biologische wapens die door Israël zijn ontwikkeld, of de joodse poging om het aandeel moslims in de wereldbevolking te verminderen.

Hoe pak je dat aan? Klein: we moeten deze valse rapporten blootleggen door middel van tegenspraak met op feiten gebaseerde verduidelijking. De media spelen hierin een belangrijke rol. Daarnaast roep ik iedereen op om dergelijke inhoud te melden aan de operators van de platforms en een klacht in te dienen. Zodra de geplande wet tegen haat en opruiing op internet van kracht wordt, hebben we betere mogelijkheden om er juridische stappen tegen te ondernemen.

Last but not least staat het antisemitisme weer centraal na de aanslag in Halle. Zijn alle inspanningen van de afgelopen decennia echt mislukt? Felix Klein: Ik denk dat we in Duitsland te lang hebben gedacht dat we immuun zijn voor dergelijke ontwikkelingen. Onze geheugencultuur is zeker iets bijzonders in internationale vergelijking.

Desalniettemin hebben we in het recente verleden steeds vaker gezien dat het simpelweg niet genoeg is. We kunnen niet rusten. Het blijft een voortdurende en steeds nieuwe taak om het antisemitisme tegen te gaan.

In dit opzicht is de oprichting van mijn kantoor in 2018 al een paradigmaverschuiving. Het is een eerlijk teken van politiek dat, ondanks alle maatregelen die we hebben genomen, het uiteindelijk niet genoeg was. We moeten onze aanpak herzien. We hebben een nieuwe algemene strategie tegen antisemitisme nodig. Daar ben ik nu mee bezig.

De terugkeer van het open antisemitisme waarover u spreekt, hoe is het tot stand gekomen? Klein: antisemitisme was nooit echt verdwenen, alleen in het geheim. Het feit dat antisemitische houdingen nu openlijk worden uitgedrukt, was een geleidelijk proces. Twee opvallende gebeurtenissen illustreren dit.

Ten eerste was er het besnijdenisdebat in 2012. Je kon in brieven aan de redacteur en bijdragen aan de discussie op internet zien hoeveel antisemitisme er nog is. Plotseling mensen die blijkbaar altijd antisemitisch dachten, maar het niet in het openbaar hadden durven laten zien.

De operatie Israël-Gaza is in 2014 van start gegaan. Toen kwamen de aanvallen van de islamistische kant. ‘Joden aan het gas’ werd in Duitsland op straat geroepen, vaak zonder tussenkomst van de politie. Dit zijn de belangrijkste gebeurtenissen die elkaar versterken. De grenzen van wat gezegd kan worden, zijn over het algemeen verschoven. Welke rol speelt de AfD hierin, uit wiens gelederen antisemitische tonen steeds weer terugkomen en waar de dienst voor constitutionele bescherming nu nader naar kijkt?

Klein: De aanvallen van vooraanstaande AfD-politici op de cultuur van herdenken hebben zeker tot antisemitisme geleid. Dit omvat de relativering van de Holocaust en de nazi-heerschappij. Bovendien neemt de AfD zeer problematische standpunten in over het joodse leven. Dit geldt bijvoorbeeld voor ritueel slachten. De AfD wil dat verbieden. Dit zou het voor orthodoxe joden onmogelijk maken om in Duitsland vlees te eten.

We hebben de Halle-aanslag en de Hanau-aanslag, waarbij ook een minderheid en racisme betrokken waren. Is het voldoende om alleen over antisemitisme te spreken? Klein: Ik zie dat devaluatie van minderheden, of meer in het algemeen van fenomenen die afwijken van de veronderstelde mainstream, in delen van de samenleving steeds meer met sympathie wordt ontvangen.

Je moet antisemitisme paradigmatisch begrijpen. Als we slagen in de strijd tegen antisemitisme, zullen we ook slagen in de strijd tegen andere vormen van discriminatie. Want wie antisemiet is, haat meestal moslims, vrouwen of homoseksuelen – net als de Halle-huurmoordenaar.

Een voorbeeld hiervan is een nieuw strafbaar feit dat demonstratieve vlagvernietiging strafbaar stelt. Het uitgangspunt was het verbranden van een Israëlische vlag bij de Brandenburger Tor. Dit kon niet worden bestraft, wat wrok veroorzaakte. Nu zijn alle buitenlandse vlaggen beschermd. Hier wordt duidelijk dat successen in de strijd tegen antisemitisme veel verder gaan dan dat.

Felix Klein werd geboren in Darmstadt. De 52-jarige studeerde rechten in Freiburg, Berlijn en Londen. Van 1994 tot 1996 voltooide hij zijn diplomatieke opleiding bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Bonn. In mei 2018 benoemde de federale regering uiteindelijk Klein tot commissaris voor het joodse leven in Duitsland en de strijd tegen antisemitisme.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcy Oster “As Germany’s number of coronavirus cases grows, so do levels of anti-Semitism” van 7 april 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency

♦ naar een artikelInterview mit Antisemitismus-Beauftragten: Felix Klein warnt vor ritualisierter Erinnerungskultur in Deutschland” van 27 maart 2020 op de site van General-Anzeiger

2 gedachtes over “Naarmate aantal gevallen van coronavirus in Duitsland toeneemt, neemt ook het antisemitisme toe

  1. Anti Israel is anti Joods!

    De openlijke anti Israel politiek in Internationale organisaties van de Duitse regering is de hoofdoorzaak.

    Het is deze pro “palestina & Iran” politiek die legitimatie geeft aan alle Jodenhaters.

    Like

Reacties zijn gesloten.