Gaza en corona: Het gaat nog steeds goed in de Strook tot grote spijt van wie het benijdt

Plaatje hierboven: Gazaanse patissiers gebruiken al hun creativiteit om taarten en gebak te produceren waarbij ze zich zichtbaar hebben laten inspireren door de coronacrisis [beeldbron: Safa]

Terwijl diverse linkse ngo’s en zelfbenoemde mensenrechten organisaties in het Westen en in Israël voortdurend alarmkreten slaken en een katastrofe suggereren voor het geval Gaza in de greep van het coronavirus zou vallen, met de connotatie dat die eventuele katastrofe de schuld zou zijn van de zionistische bezetter (Israël), is van een dergelijke voorspelde katastrofe in Gaza zelves weinig van te merken.

Het Hamas ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook heeft dinsdagavond gemeld dat er in de Gazastrook twee personen zijn hersteld van het coronavirus, waardoor het aantal herstelde personen op acht gevallen komt. Degenen die herstelden, waren geestelijken die terugkeerden uit Pakistan en de eerste gevallen waren van COVID-19 in de Gazastrook.

Er zijn nu vijf gevallen in de Gazastrook en ze zijn in stabiele staat. Volgens eerdere gezondheidsstatistieken in de sector werden 13 gevallen van het virus geregistreerd onder recente reizigers die naar de sector reisden, naast de veiligheidsmensen die de steengroeven bewaakten, die allemaal werden afgezonderd in afwachting van herstel.

Mai al-Kaila, de ‘gezondheidsminister’ van de Palestijnse Autoriteit (PA), zei dinsdag dat 18 coronaviruspatiënten uit de districten Ramallah en Bethlehem volledig hersteld waren, naar huis werden gestuurd en bevolen om 14 dagen in isolatie te blijven.

Tijdens een persconferentie zei al-Kaila dat het aantal gevallen van coronavirus in door PA toegewezen gebieden 261 had bereikt, van wie er 42 waren hersteld. Een vrouw stierf aan de ziekte.

Ze voegde eraan toe dat de PA van Israël 10.000 coronavirus-testkits had verkregen met de hulp van het Generale Intelligentie-apparaat en zijn ‘minister van burgerzaken’ Hussein al-Sheikh. Een aantal van die testkits worden ook in de Gazastrook verdeeld.

Intussen blijven zowel de Palestijnse Autoriteit in Ramallah als Hamas in Gaza Stad er bij Israël op aandringen om Palestijnse gevangen terroristen en massamoordenaars vrij te laten voor het geval er een corona epidemie zou uitbreken in het Israëlische gevangeniswezen, maar daar is nog geen spoor van te merken.

Plaatje hierboven: Gaza, 7 april 2020. Politie te paard en op de motor wordt ingezet om publieke samenkomsten te voorkomen in de strijd om verspreiding van het coronavirus af te remmen [beeldbron: Safa]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “PA: 20 coronavirus patients have recovered” van 8 april 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Bassam Tawil “Coronavirus: Why Palestinian Leaders Are Not Helping Gaza to Combat It” van 1 april 2020 op de site van The Gatestone Institute

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “Coronavirus: Israel must help Hamas without creating a security threat” van 2 april 2020 en een artikelUN official: Coronavirus spike could cause collapse of Gaza health system” en een artikel van Khaled Abu Toameh “Hamas: We are flexible on a prisoner swap with Israel” van 7 april 2020 op de site van The Jerusalem Post