Israël kondigt algemene lockdown af; reeds 60 Israëliërs overleden

Een 90-jarige man is deze ochtend gestorven aan COVID-19, wat het dodental op 60 brengt. In het Ichilov Wolfson-ziekenhuis in Holon overleed eerder een 90-jarige vrouw aan COVID-19. Het ziekenhuis zegt dat de man in eerste instantie op de afdeling geriatrie is opgenomen en al een week beademd werd.

Op deze dinsdagochtend is het aantal geïnfecteerden met het coronavirus de kaap van 9000 gepasseerd. Vandaar dat premier Netanyahu nu reeds dreigt met een verlenging van de aangekondigde lockdown. 153 mensen verkeren in kritieke toestand, 113 worden beademd en 60 mensen zijn overleden. 683 herstelde patienten zijn inmiddels weer naar huis.

Vandaag wordt in heel Israêl een landelijke lockdown van kracht die duurt tot zaterdagavond om 20.00 uur, volgens een ontwerp van het bevel van het Ministerie van Volksgezondheid, verkregen door Channel 13 News. Netanyahu had gisteravond gezegd dat de ‘algemene lockdown‘ die verhindert dat mensen hun woonplaats verlaten, om 16.00 uur zou beginnen. Om 18.00 uur wordt een strengere beperking van kracht.

Op woensdagavond, de avond van de Seder die de Pesach inluidt (de Joodse Pasen), zal iedereen verplicht moeten ‘thuisblijven’. Deze avondklok eindigt op donderdag om 07.00 uur. Naast het verlengen van de lockdown, annuleert het ontwerpbesluit alle openbaar vervoer en commerciële vliegreizen van vanavond tot zaterdag.

Elke familie zal de Seder alleen houden, je zult het alleen vieren met het beperkte aantal familieleden dat nu bij je thuis is“, zei Netanyahu. Vergelijkbare Seder-praktijken werden verwacht in andere delen van de wereld waar mensen werden aangespoord om thuis te blijven vanwege het virus.

Bij de Seder vertellen deelnemers met gebeden, liederen en een feestelijke maaltijd de uittocht van de Israëlieten uit de slavernij in Egypte. Het is een intergenerationele aangelegenheid, waarbij het jongste kind aan tafel traditioneel vraagt: “Waarom is deze nacht anders dan alle andere nachten van het jaar?” en ouderlingen legden toen uit waarom, terwijl ze door de feestdag voorgeschreven glazen wijn dronken.

Inwoners van de ultraorthodoxe stad Modiin Illit protesteren heftig omdat ze zich moeten houden aan de pandemische regels van het ministerie van Volksgezondheid. Een ruzie brak uit tussen bewoners, omdat sommigen protesteren tegen de lockdown van de regering en het verbod op religieuze bijeenkomsten.

Help, het jodendom is in gevaar“, schreeuwden de demonstranten, terwijl ze zwaaiden met borden die anderen aansporen om de regels te negeren, volgens kanaal 12. Ze worden aangevallen en achtervolgd door een andere groep bewoners die hen ‘moordenaars’ noemen omdat ze de door de staat bevolen afstandsregels negeren.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsraeli Government Orders Full Coronavirus Lockdown for Passover Holiday” van 6 april 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelNumber of coronavirus deaths rises to 60” van 7 april 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelCoronavirus infections pass 9,000 as Netanyahu threatens longer closure” van 7 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.