Corona in Gaza: Hamas boos op Israël omdat het ‘alle’ Palestijnse gevangen terroristen niet wil vrijlaten

Plaatje hierboven: de Al Qassam Brigadisten van Hamas (hierboven met bommengordels) dragen al vele jaren speciale mondmaskers om zichzelf te beschermen tegen allerhande kwalen. Maar het beschermt hen niet tegen het virus van het antisemitisme. Naar verluidt is zowat 99,99% van de bevolking van Gaza met dit virus geïnfecteerd en er bestaat geen vaccin tegen.

De afgelopen dagen heeft Hamas gesprekken gevoerd met Egyptische en Qatarese onderhandelaars om de moeilijke economische situatie in Gaza in het licht van de coronaviruscrisis te volgen. Hamas beweerde dat als de economische situatie zou verslechteren, “de [situatie] met Israël op het punt zal komen dat terroristische organisaties in Gaza de helft van het Israëlische publiek in [bommen] schuilplaatsen zullen dwingen“. Dit, zeggen ze, “zal het aantal met de COVID-19 besmette Israëli’s verdubbelen – en Israël zal de controle over het virus verliezen.“

Hamas-functionarissen vertelden maandag aan Kan 11 News dat Israël tot dusver niet heeft gereageerd op het voorstel van het hoofd van de organisatie, Yahya Sinwar, om een ​​gedeeltelijke deal te sluiten in ruil voor de vrijlating van oudere en zieke gevangenen.

We hebben geen bericht ontvangen via bemiddelaars of een andere pijplijn. Israël negeert Sinwar’s initiatief voor een humanitair gebaar. Netanyahu wil de kwestie niet verplaatsen, de bal ligt in zijn kamp“, aldus de functionarissen.

Abu Obedia, een leider van de Izzadin al-Qassam Brigades, de zogenaamde ‘militaire’ vleugel van Hamas, zei dat het Israël verantwoordelijk houdt voor de veiligheid en gezondheid van de Palestijnse gevangenen. Obedia riep Israël op om alle gevangenen vrij te laten onder het voorwendsel dat het hen niet tegen ziekten kon beschermen.

Verschillende Palestijnse facties in de Gazastrook hadden eerder de internationale gemeenschap, mensenrechtenorganisaties en de Wereldgezondheidsorganisatie opgeroepen om “snel te handelen om de levens van de Palestijnse gevangenen te redden.

De facties houden Israël volledig verantwoordelijk voor het leven van de gevangenen en eisten hun onmiddellijke vrijlating. “Onze heroïsche gevangenen staan ​​bovenaan de prioriteiten van het Palestijnse verzet en we zullen alle opties blijven gebruiken om ze vrij te laten. We zullen onze plicht om hun rechten te verdedigen niet opgeven“, aldus de facties in een verklaring.

Zowel de Palestijnse Autoriteit van Mahmoud Abbas als Israël ontkennen dat er op dit ogenblik Palestijnen gevangen zitten die besmet zijn met het coronavirus. Veel tamtam om niks feitelijk. Aandachtszoekers dus.

Het door Hamas geregeerde ‘gezondheidsministerie’ in Gaza heeft maandag aangekondigd dat er een nieuw geval van COVID-19 is opgetekend in de kustenclave, meldt het persbureau Xinhua. Dit brengt het totale aantal gevallen van het virus in Gaza op 13.

Het ministerie zei in een kort bericht dat de zaak toebehoort aan een burger uit Gaza die twee weken geleden terugkwam uit Groot-Brittannië via de grensovergang bij Rafah tussen Zuid-Gaza en Egypte.

Eind maart werden de eerste gevallen van coronavirus in Gaza ontdekt. Voordien hadden de lokale autoriteiten een nieuwe reeks voorzorgsmaatregelen aangekondigd vanwege bezorgdheid over de verspreiding van het nieuwe coronavirus in de kustenclave.

Qatar heeft onlangs aangekondigd dat het 150 miljoen dollar zal verstrekken om de Gazastrook te steunen in haar strijd tegen de coronaviruspandemie. Zondag werd aan inwoners van Gaza gevraagd om in het openbaar maskers te dragen. Daarnaast hebben de autoriteiten de sluiting van feestzalen, markten, rouwcabines, restaurants, kustpromenades en moskeeën bevolen. Ze hebben ook het houden van partijen verboden.

Plaatje hieronder: Hamasleider Yahya Sinwar zei op 6 april 2018 over de Israëli’s: “We rukken hun harten uit hun lichamen“. Alléén een mondmasker zal de Israëli’s niet beschermen tegen de hondsdolle barbaren van Hamas…


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Gaza: Number of coronavirus cases rises to 13” en een artikelHamas officials: Israel has not responded to Sinwar’s proposal” van 7 april 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ een artikel op deze blogHamas dreigt weer Joden te vermoorden als het zonder ventilatoren raakt om corona te behandelen” van 3 april 2020 en een artikelHamas dreigt met nieuwe golf van terreur en geweld als niet aan haar eisen wordt voldaan” van 23 maart 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.