Belgische joden maken zich zorgen over grote haredi-bevolking en coronavirus

Leiders van de Joodse gemeenschap in België hebben hun bezorgdheid geuit over de verspreiding van het coronavirus in zijn grote haredi-gemeenschap, voorafgaand aan Pesach (de Joodse Pasen), die woensdagavond begint, terwijl in andere Europese landen Joodse organisaties op de pandemie reageren op een manier die uniek is voor hun gemeenschappen

DE president van KKL-JNF België, Jacquie Ben-Zino beschreef een relatief ontspannen situatie in het land, totdat de regering vorige week besloot tot sluiting. Volgens Ben-Zino heeft de Joodse gemeenschap ‘te maken met een probleem dat identiek is aan waar Israël mee te maken heeft‘.

Een kwart van de 40.000 leden tellende joodse gemeenschap in Antwerpen is haredi en Ben-Zino beschuldigde hen ervan door te gaan met verzamelen in yeshiva’s en synagogen. Dit leidt tot ‘een hoge mate van besmetting in de haredi-gemeenschap en brengt de rest van de bevolking in gevaar’, zei hij.

De chassidische rabbijnse autoriteiten in Antwerpen vertelden de leden van de gemeenschap dat ze de regels van de afsluiting moesten volgen, maar JTA steunde het rapport van Ben-Zino, onder vermelding van Shmulie Markowitz, hoofd van de Hatzole-gemeenschapsnoodeenheid, die zei dat sommigen de noodregels negeren.

Met de Pesach om de hoek, worden Belgische Joden met dezelfde zorgen geconfronteerd als andere gemeenschappen over hoe ze hun Seders zullen leiden. Ben-Zino zei dat hij geen familieleden uitnodigde om bij hem thuis te komen. Brusselse opperrabbijn Albert Guigui organiseert elk jaar een Seder met ongeveer 120 gasten, maar dit werd dit jaar geannuleerd.

KKL in België heeft deelgenomen aan de inspanningen van de gemeenschap vóór de Pesach heeft speciale Haggadahs verspreid voor de deur van de leden. De instellingen van de gemeenschap hebben een meldpunt opgericht voor oudere leden van de joodse gemeenschap en veel van de jongere mensen hebben zich vrijwillig aangemeld om boodschappen voor hen te doen.

Vorige maand meldde JTA dat Antwerpse gemeenschapsleiders een COVID-19-infectiepercentage van 85% verwachtten onder Joden in de Belgische stad, met minstens 550 doden. Er waren vorige week 700 sterfgevallen als gevolg van coronavirus in België, maar geen officiële cijfers van de Joodse gemeenschap.

Het hogere besmettingspercentage ‘is logisch, omdat Antwerpse joden elkaar allemaal kennen, elke synagoge is een uitgebreide familie’, vertelde Michael Freilich, een modern-orthodoxe wetgever uit Antwerpen, aan JTA. ‘Als de gemiddelde Belg een kring van 15 goede vrienden en familie heeft,’ zei hij, ‘dan zijn er bij Antwerpse Joden 150 mensen.’

De Joodse gemeenschappen in Egypte – Caïro en Alexandrië – ontvingen koosjer voor Israëlische Pascha-voedselproducten, dankzij inspanningen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Israëlische ambassade in Caïro. De operatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aanzienlijke inspanningen geleverd, aangezien Egypte gesloten is voor alle buitenlandse reizen.

Minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz zei: ‘Zelfs in de moeilijke realiteit van de wereldwijde coronaviruscrisis, vergeten we onze Joodse broeders in de kleine Joodse gemeenschap in Egypte niet, en ik ben blij dat we hen hebben geholpen dit jaar de Pesach te vieren. ‘De connectie met Joodse gemeenschappen over de hele wereld is een centraal onderdeel van het werk van Israëlische diplomaten’, voegde Katz toe.

In Nederland zei Vivian Rinat, CEO van KKL Holland dat er geen doden zijn gevallen door coronavirus in de joodse gemeenschap, maar de gemeenschap heeft gemerkt dat de blokkering van hun gebruikelijke vrijheden moeilijk is. ‘Deze situatie is erg moeilijk voor Nederlanders, die gewend zijn aan bijna totale vrijheid, in een sociaal en liberaal land dat individuele rechten verdedigt’, zei ze.

Rinat zei dat de verschillende joodse denominaties samenwerken om oudere leden van de gemeenschap te helpen, waarvan ongeveer 40% ouder is dan 60 jaar. KKL organiseerde een actie voor leden van de gemeenschap om een ​​Seder-maaltijd te doneren aan gezinnen die hun eigen of oudere mensen niet kunnen betalen die niet van huis kunnen gaan om voedsel te kopen, en sponsort woensdagavond een virtuele seder, die wordt uitgezonden op sociale media en wordt georganiseerd door een niet-orthodoxe rabbijn.

Zweden is niet in lockdwon en KKL-Zweden CEO Max Federmann zei dat veel bars nog steeds open zijn. Het Zweedse argument is dat strikte lockdown-regels inbreuk maken op rechten in een moderne democratie en dat de negatieve effecten van geïsoleerd zijn erger zijn dan de ziekte zelf. Sociale afstand is een aanbeveling in Zweden.

De joodse gemeenschap in Zweden probeert de aanbevelingen uit te voeren in de aanloop naar het Pascha, en Federmann zei dat haar leden hebben geprobeerd afstand te houden van elkaar, hoewel jongere mensen ze minder serieus hebben genomen en elkaar hebben bezocht.

De drie synagogen in Stockholm zijn allemaal gesloten en de rabbijnen en gemeenschapsleiders communiceren via sociale media, en de situatie is vergelijkbaar in kleinere gemeenschappen. Er zijn voortdurende inspanningen geleverd in de Joodse gemeenschappen van Stockholm en Gothenberg om oudere leden te helpen met winkelen en andere Pascha-logistiek. Zweedse media hebben gemeld dat zes bewoners van het joodse bejaardentehuis in Stockholm het coronavirus hebben opgelopen.


Bronnen:

♦ naar een artikelBelgian Jews concerned about large haredi population and coronavirus” van Lahav Harkov van 6 april 2020

Een gedachte over “Belgische joden maken zich zorgen over grote haredi-bevolking en coronavirus

  1. Tja Anton… wat moet ik dan met die miljoenen joden die zich allemaal joden noemen? Zal ik ze dan Filistijnen of Kanaänieten noemen? Dat gaan ze niet leuk vinden 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.