Meeste Joodse én Arabische Israëli’s geloven dat hun regering de coronacrisis goed afhandelt

Ongeveer 60% van de joodse en Arabische Israëli’s is van mening dat de staat Israël effectief heeft omgegaan met de uitbraak van het coronavirus, volgens de vredesindex van maart 2020 van de Universiteit van Tel Aviv, die zondag werd vrijgegeven.

Op deze maandagochtend van 6 april zijn er 8.430 Israëliërs besmet met het coronavirus, 49 zijn overleden en 477 patienten zijn hersteld.

Ongeveer 35% van de Joodse Israëli’s antwoordde dat ze niet geloofden dat de regering de uitbraak effectief had aangepakt; 30% van de Arabische Israëliërs antwoordde op dezelfde manier.

Toen de reacties van Joodse Israëli’s werden gesplitst naar voorkeur van de kiezer, ontdekte de Vredesindex dat 72% van de rechtse respondenten van mening was dat de staat Israël de uitbraak effectief aanpakt, terwijl slechts 41% van de centrale kiezers en 34% van de linkse kiezers reageerden hetzelfde.

Er zijn ook grote verschillen tussen leeftijdsgroepen: 64% van de jongeren tot 35 jaar en 61% van de mensen van middelbare leeftijd (35-54 jaar) denken dat Israël de uitbraak effectief heeft aangepakt, terwijl slechts 51% van de mensen ouder dan 55 het daarmee eens is.

De Peace Index merkte op dat, “naast het volledige gebrek aan vertrouwen onder de huidige kiezers van de oppositiepartijen bij het evalueren van het gedrag van de regering tijdens de crisis, er ook een zeker niveau van gebrek aan vertrouwen is bij de leeftijdsgroep die het grootste risico loopt door het virus te worden beschadigd.

Een overgrote meerderheid (tussen 83% -85%) van zowel Joodse als Arabische Israëliërs is van mening dat het verbod om het huis te verlaten noodzakelijk was. Slechts 59% van de linkse joodse kiezers geloofde hetzelfde. Wat betreft het besluit om de veiligheidsdiensten toe te staan ​​de met coronavirus besmette personen te volgen, was het Arabisch-Israëlische publiek meer voorstander van de beweging dan het Joodse publiek: 80% van de Arabisch-Israëliërs steunde de stap en 74% van de Joods-Israëli’s dacht op dezelfde manier.

Slechts 38% van de linkse joodse kiezers steunde de beweging, terwijl 90% van de rechtse kiezers en 58% van de centrumkiezers hetzelfde voelde. Ongeveer 83% van de Joodse Israëli’s steunde de sluiting van bedrijven en werkplekken die als niet-essentieel werden beschouwd, terwijl 85% van het Arabische publiek soortgelijke steun betuigde.

Opnieuw werden de joodse Israëli’s gesplitst door politieke ideologie: 89% van de rechtse kiezers steunde de beweging, terwijl 79% van de centrale kiezers en 63% van de linkse kiezers hetzelfde voelden. Ongeveer 74% van de Arabische Israëli’s steunde de sluiting van rechtbanken, behalve in noodsituaties, terwijl slechts 61% van het Joodse publiek hetzelfde voelde.

Het Joodse publiek was sterk verdeeld op basis van politieke ideologieën: 81% van de rechtse kiezers steunde de beweging, maar slechts 38% van de centrumkiezers en 17% van de linkse kiezers voelde hetzelfde. Ongeveer 60% van het Joodse publiek vertrouwt premier Benjamin Netanyahu en gelooft dat hij professioneel functioneert tijdens de uitbraak van het coronavirus, terwijl 35% hem niet vertrouwt.

Ter vergelijking: slechts een derde (33%) van het Arabisch-Israëlische publiek vertrouwt Netanyahu, terwijl de helft (51%) hem niet vertrouwt. In vergelijking met de premier vertrouwt slechts 38% van het Joodse publiek Blauw & Witte partijleider Benny Gantz, terwijl 52% hem niet vertrouwt. Het Arabisch-Israëlische publiek vertrouwt Gantz meer in het algemeen: 53% zegt hem te vertrouwen en slechts 25% zegt dit niet te doen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tzvi Joffre “Most Jewish, Arab Israelis believe gov’t dealt well with coronavirus” van 5 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Alfred Muller “Israël vat dreiging corona serieus op” van 29 februari 2020 op de site van het Reformatorisch Dagblad (RD)

♦ naar een artikel van Yochanan Visser “Rigoureuze aanpak coronacrisis lijkt te werken” van 3 april 2020 op de site van Christenen voor Israël

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.