Frankrijk: Bidden kan soms uw gezondheid én die van vele anderen schaden, zeker in coronatijden

Plaatje hierboven: Mulhouse, 17 februari 2020. 2.200 gelovigen van de Evangelische Kerk Porte Ouverte (Open Deur) verzamelen in een fabriekshal die voor de gelegenheid werd omgebouwd tot een kerk. Dominee Samuel Peterschmitt leidt de dienst. Nadien worden de deuren wagenwijd open gegooid en kan het coronavirus zich over heel Frankrijk verspreiden [beeldbron: La Porte Ouverte]

Gelovigen durven al eens de pedalen verliezen. Geloof heeft te maken met de diepste passie van een mens en is veelal een groepsgebeuren. Samen in extase gaan. Het summum.

In het roes dat wordt opgewekt in de groep wordt wel eens de grip op de omringende realiteit van alledag gemist. So what? Christus en de Almachtige waken toch dag en nacht over ons? Maar in deze coronatijden kan dat fataal worden en kijkt de Almachtige even de andere kant op.

Met bijna 100.000 geïnfecteerden en meer dan 8000 doden is Frankrijk is één van de vijf door het coronavirus zwaarst getroffen landen. Alle miserie begon daar op een vijfdaagse evangelische bijeenkomst van de Porte Ouverte-gemeenschap in een tot mega-kerk omgebouwde hangar in Mulhouse. In de week van 17 februari kwamen daar ca. 2.200 gelovigen en hun kinderen samen.

Coronavirus : contamination après un rassemblement religieux à Mulhouse

Vijf dagen bidden
Mulhouse (Haut-Rhin), maandag 17 februari, 9.30 uur. Auto’s parkeren één voor één op de grote parkeerplaats met 450 plaatsen. Clusters van volwassenen en kinderen komen naar buiten: het is een week schoolvakanties voor gezinnen. Andere toegewijden tuimelen te voet, alleen of als koppel.

De lucht is regenachtig, maar buiten begint de dag met knuffels. We vallen in onze armen voordat we de kerk binnenstormen, een oude supermarkt met daarboven een hoog kruis gehesen op een roestvrijstalen triptiek, het symbool van de Drie-eenheid.

Meer dan tweeduizend mensen, waaronder 295 kinderen, kwamen samen voor de ‘vasten- en gebedsweek’ die gedurende de afgelopen vijfentwintig jaren tijdens de vastentijd werd georganiseerd door de kerk Porte Ouverte (de Open Christen Deur).

Wat volgt is vijf dagen bidden, vieren, dansen en eten. De menigte vertrekt van Mulhouse en omgeving, maar ook van de rest van het land, naar buurland Duitsland, tot zelfs in België en Zwitserland. De duizenden gelovige deelnemers aan de bidstonde van de Evangelische Kerk van de Porte Ouverte zullen de volgende dagen het coronavirus over het hele land verspreiden en dat zelfs tot in Guyana toe.

Corona-alarm
De 55 jarige dominee Samuel Peterschmitt voelt zich daarna op 24 februari ‘koortsig’. Zijn zoon Jonathan – arts – merkt dat nog andere gelovigen ‘grieperig’ zijn. Op 29 februari: eerste corona-alarm. Van de 80 Covid-19-patiënten die begin maart in één week in hospitaal Emile-Muller in Mulhouse binnenkomen, zijn er 72 naar de evangelische bijeenkomst geweest.

Vanaf 7 maart rolt een tweede golf binnen. Nu niet langer alleen deelnemers, maar ook familie, vrienden, buren. 392 van de 1.027 bedden zijn nu bezet door Covid-19-patiënten. Ondertussen lopen vanuit heel Frankrijk meldingen binnen van zieken die gelinkt zijn aan Mulhouse. In Frans- Guyana besmetten pelgrims het tot dan gespaarde overzeese gebied. De zes Corsicaanse gelovigen, besmetten bij hun terugkeer de regio rond Ajaccio.

Videoboodschap van 19 maart ’20
door de zwaar zieke dominee Samuel Peterschmitt
Op 4 april: “Ik heb een tweede wedergeboorte meegemaakt”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Raphaëlle Bacqué en Ariane Chemin “Deux mille pèlerins, cinq jours de prière et un virus : à Mulhouse, le scénario d’une contagion” van 27 maart 2020 op de site van Le Monde

♦ naar een artikel van EV “Vijf dagen bidden en dan heel Frankrijk besmet” van 4 april 2020 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.