Israël’s arabische buurstaten vrezen dat corona tot chaos en anarchie zal leiden

Plaatje hierboven:Een vrouw draagt ​​een mondmasker na een uitbraak van de coronavirusziekte (COVID-19) terwijl ze met de metro rijdt op de lijn Shubra al-Khaimah naar het Tahrir-plein, aan de rand van Caïro, Egypte, 10 maart 2020 [beeldbron: Reuters/Rania Goma]

De coronavirusepidemie heeft de Arabische en moslimlanden niet gemist. Je hoeft alleen maar te kijken naar wat zich in Iran afspeelt – waar volgens cijfers van het regime meer dan 58.000 mensen het virus hebben opgelopen en ruim 3.600 doden zijn gevallen.

De conventionele wijsheid is echter dat het corona-dodental in Iran eigenlijk veel hoger is en dat de regering de ware toestand van de epidemie niet onthult omdat ze bang is voor een volksreactie van chaos en anarchie die het regime zou kunnen destabiliseren.

In feite zou kunnen worden gezegd dat angst voor de stabiliteit van hun regeringen een rode draad is onder alle regimes in het Midden-Oosten, die de manier waarop ze reageren op de epidemie vormgeeft, en in een tijd waarin de meeste Arabische staten nog steeds littekens hebben van de gebeurtenissen van de Arabische Lente in 2011.

Het is geen toeval dat directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie voor het oostelijke Middellandse Zeegebied, Dr. Ahmed Al-Mandhari, heeft gezegd dat Arabische staten onvoldoende informatie verstrekken over het aantal gevallen van coronavirus en de omvang van de verspreiding in hun land camoufleren.

Volgens Al-Mandhari duidt de beschikbare informatie op tegenstrijdige cijfers, terwijl de landen verschillende en onverantwoordelijke methoden gebruiken om te proberen de verspreiding van de epidemie binnen hun grenzen te controleren. De vrees van de regering over de gevolgen van een uitbraak voor hun stabiliteit was voor hen aanleiding om hun reacties op de epidemie uit te stellen.

In Libanon bijvoorbeeld werden inkomende vluchten vanuit China, Iran en Italië pas op 11 maart opgeschort, waardoor het publiek zich begon te ergeren en zelfs met een beschuldigende vinger naar Hezbollah wees omdat het handelde in overeenstemming met de voorschriften van Teheran.

In Syrië, waar nog steeds een burgeroorlog woedt, heeft het regime de afgelopen dagen in sommige provincies een lockdown en zelfs een uitgaansverbod afgekondigd nadat de gezondheidsautoriteiten de eerste corona-zaak hadden gemeld. Jordanië heeft de nodige stappen ondernomen om zijn grenzen te sluiten, een afsluiting en een avondklok af te kondigen en soldaten in te zetten bij de in- en uitgang van de hoofdstad Amman en andere grote steden.

De gezondheidszorgsystemen in Egypte, Jordanië, Syrië, Libanon, de Palestijnse Autoriteit en andere Arabische landen in het Midden-Oosten zijn wankel en hebben een ernstig tekort aan medische voorraden en apparatuur, zoals ventilatoren, testkits en essentiële medicijnen voor de behandeling van coronapatiënten. Als de gezondheidszorg en de economieën daar volledig instorten als gevolg van een grote uitbraak, zullen de mensen massaal de straat op gaan en eisen dat de leiders worden afgezet.

Hoge regeringsfunctionarissen in sommige Arabische staten zijn al begonnen te beweren dat coronavirus een ‘Amerikaans-zionistische imperialistische samenzwering’ is. Enkele duizenden demonstranten in Egypte, Jordanië en andere landen zijn zelfs begonnen te demonstreren tegen de ‘Amerikaans-zionistische corona-samenzwering’.

Hoe meer de corona-epidemie zich verspreidt over de Arabische staten en hoe meer hun mensen ziek worden en sterven, we zullen een groter verschil zien tussen de welvarende emiraten in de Golfstaat – die een enorme aankoop van ventilatoren, testkits en medicijnen kunnen veroorloven – en de falende Arabische staten wiens gezondheidszorg veel tekortkomingen vertoont.

Bovendien wijzen de Golfstaten met hun vinger naar Iran als de entiteit die verantwoordelijk is voor de epidemie in Arabische landen als gevolg van de lakse behandeling van de uitbraak door het ayatollah-regime en proberen ze de ware gegevens erover te verbergen.

Ondertussen denken sommigen dat de pandemie van het coronavirus een einde zal maken aan de gewelddadige conflicten in het Midden-Oosten, zelfs aan het Israëlisch-Palestijnse conflict – dit laatste dankzij de nauwe samenwerking tussen Israël en de PA, evenals tussen Jordanië en Egypte, bij pogingen om de verspreiding van het virus van het ene land naar het andere te stoppen, wat heeft geleid tot een drastische daling van veiligheidsincidenten aan de grenzen.

Plaatje hierboven: Een gemaskerde Egyptische politieagent controleert de identiteit van een buspassagier bij een controlepost buiten de Universiteit van Caïro, een dag nadat een reeks van drie bommen is afgegaan, waarbij een politie-generaal is omgekomen en zeven mensen zijn gewond geraakt in Gizeh, Egypte, donderdag 3 april 2014 [beeldbron: AP/Ahmed Abdel Fattah]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Daniel Siryoti “Arab states fear corona will lead to chaos, anarchy” van 29 maart 2020 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.