Iran houdt cartoonwedstrijd om complottheoriëen omtrent coronavirus te verspreiden

Een Iraanse kunstenaar die een holocaust-spottende cartoonwedstrijd organiseerde, heeft zijn hand op een nieuw onderwerp gericht: coronavirus-complottheorieën.

Zijn wedstrijd ‘We Defeat Coronavirus’ heeft meer dan 2.000 inzendingen ontvangen van cartoonisten in 68 landen, vertelde de kunstenaar en veteraan-propagandist Masoud Shojaei-Tabatabaei woensdag aan de media in Teheran, aldus The Algemeiner. Verschillende inzendingen zijn afkomstig van artiesten in China, zei hij.

De cartoons gingen over theorieën die door het Iraanse regime naar voren zijn gebracht dat Amerika verantwoordelijk is voor het coronavirus en de ziekte gebruikt om China en Iran te verslaan.

Bij het plaatje hierboven: Op een inzending voor de wedstrijd werd een raket gelanceerd door de VS, met een briefje van de Amerikaanse president Donald Trump met de tekst ‘Naar China en Iran, uit al mijn liefde’.

Een andere had een hoestende man met een coronavirusmicrobe op zijn schouder. Achter zijn rug grijpt een vergrote hand, gedrapeerd met de Amerikaanse vlag, zijn medicijn weg. Ook de Europese Unie onsnapt niet aan de spot:

Shojaei-Tabatabaei heeft eerder in 2006 en opnieuw in 2016 in Iran twee holocaust-cartoonwedstrijden georganiseerd, beide met cartoons die de holocaust bespotten en ontkenden. In mei 2016 toonde de Islamitische Propaganda-organisatie meer dan 150 cartoons van het laatste evenement in een tentoonstelling.

“We hielden de Holocaustwedstrijd om de vraag op te werpen waarom de Holocaust niet in het Westen kan worden besproken, ondanks de beweringen van vrijheid van meningsuiting”, legde Shojaei-Tabatabaei destijds uit, prees de ‘pure natuur’ van de kunstenaars die, zei hij, , waren tegen het ‘kindermoordregime van Israël’.

In opdracht van het regime in Teheran hebben Iraanse media samenzweringstheorieën over het coronavirus onder de aandacht van het publiek gebracht, onder meer door het virus te omschrijven als een ‘biologisch wapen’ en een ‘CIA-complot’ om het land te destabiliseren.

Het Iraanse Ministerie van Volksgezondheid probeert, in opdracht van de opperste leider Ayatollah Khamenei, te bepalen of het virus een biologische aanval is, specifiek gericht tegen Iraniërs door middel van DNA-manipulatie om ze vatbaar te maken.

“En natuurlijk krijgen ook de Joden van de veeg….”


Bronnen:

♦ naar een artikelOrganizer of Holocaust-denying cartoon comp has new theme: coronavirus” van 1 april 2020 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

naar een artikelDefiant Iranian Academics Tell Ayatollah Khamenei ‘You’re No. 1 Culprit’ in Coronavirus Disaster” van 2 april 2020 en een artikel van Ben Cohen “Organizer of Iran Regime’s Holocaust Caricature Contest Now Peddling Coronavirus Conspiracy Theories” van 25 maart 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelArtists from 68 Countries to Take Part in Iran’s Corona Cartoon Contest” van 26 maart 2020 en een artikel “Iran Holds International Cartoon Festival on Coronavirus Battle” van 16 maart 2020 op de site van Iran Frontpage