Desinformatiecampagne over vermeende coronacrisis in Palestijnse gebieden draait op volle toeren

Plaatje hierboven: Antisemitische cartoon van de Braziliaanse cartoonist Carlos Latuff die de situatie in Al-Naqab schetst, een illegale Palestijnse nederzetting in de Negev, die zwaar zou getroffen zijn door het corona-virus. Echter op het terrein is daar helemaal niks van te merken

De voltallige anti-Israël meute probeert, onder het mom van vermeend pro-Palestinisme, ons al weken te overtuigen van ‘een grote ramp die de Palestijnen in de semi-autonome Arabische gebieden boven het hoofd hangt‘ en dat het ‘de schuld van Israël is‘ als ook daar het coronavirus in volle hevigheid zou toeslaan.

Alleen… daar is nog altijd geen sprake van en dat is precies omdat Israël samenwerkt met Palestijnen om een coronauitbraak te voorkomen. Op een bevolking van ca. 5 miljoen Palestijnen zijn tot nog toe 217 besmette gevallen bevestigd en 1 dode, een bejaarde vrouw in Ramallah. In Gaza zijn er officeel slechts 9 besmette personen bekend. In Israël daarentegen zijn er momenteel 7.851 personen besmet,  44 doden en 427 hersteld.

Hoewel er dus geen reden is tot paniek draait de anti-Israel campagne op volle toeren. Zo laat Jewish Voice for Peace (JVP) een Palestijnse activiste genaamd Janna Jihad (een fakenaam) aan het woord die de hoax vertelde:

Israëlische soldaten aan een controlepost in Hebron controleerden een Palestijnse auto en de identiteitskaart van de chauffeur, spuwden op de kaart en naar de chauffeur, wat toch aardig wansmakelijk is omdat die [soldaat] besmet kan zijn met het virus. Deze bezetting zet thans nog meer druk op deze algemeen slechte situatie die momenteel in de wereld  heerst.

Daarnaast is er bv Robert Malley,  de CEO van de International Crisis Group, een denktank gelieerd met de oud-presidenten Bill Clinton en Barack Obama van de Democratische Partij, die aardig wat invloed heeft [lees: lobbygroep] in de Amerikaanse politiek, die Israël bij voorbaat aansprakelijk stelt  voor de eventuele slachtoffers die zouden vallen indien het coronavirus zou uitbreken in de Strook. Malley suggereert een vermeende brand in de Strook, terwijl er momenteel niet eens rook valt te bespeuren.

De Crisis Group stelt o.a.:

Een grote uitbraak van de ziekte zou het gezondheidszorgsysteem van Gaza, dat verwoest is door jaren van oorlog en Israëlische blokkade, snel overweldigen. Het dodental kan verschrikkelijk zijn. Wat er gedaan moet worden? De Hamas-regering moet haar quarantainemaatregelen handhaven en meer inspanningen leveren om de verspreiding van het virus binnen de perken te houden. Israël moet de blokkade voor medische benodigdheden opheffen en de Palestijnen de Strook uit laten als ze ziekenhuisopname nodig hebben.

Professor Gerald M. Steinberg, de CEO van NGO Monitor, repliceerde meteen op de tweet van Malley en schreef:

Propaganda begint niet met deze onverantwoorde tirade te beschrijven. Misschien zou @CrisisGroup @Rob_Malley moeten stoppen met het behandelen van de Palestijnen als kinderen en [het bestaan van] de terreurtunnels en raketten gemaakt met gestolen hulpfondsen moeten erkennen in plaats van dat [deze hulp] zou worden gebruikt voor ziekenhuizen, scholen. Louter uitbuiting van #Corona. 

Professor Gerald M. Steinberg wees tevens op het belang van samenwerking tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit om het coronavirus te bekampen en dat donorlanden aldus kunnen voorkomen dat hulpfondsen worden afgeleid [lees: gestolen] om de terreur en haat-propaganda te steunen:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “PA: Don’t go to the ‘settlements’” van 5 april 2020 en een artikel van Elad Benari “Seven new cases of coronavirus identified in Gaza” op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelGaza factories pivot to masks in homemade corona response” van 1 april 2020 op de site van RFI.fr

♦ naar een rapportThe Gaza Strip and COVID-19: Preparing for the Worst” van 1 april 2020 op de site van Crisis Group