Strijd tegen Jodenhaat en Israëlhaat is nog belangrijker geworden in deze coronavirus tijden

Het lijdt geen twijfel dat antisemieten en tegenstanders van Israël niet zomaar zijn verdwenen vanwege de COVID-19-pandemie. Net als het coronavirus hebben ook zij gemuteerd en hun strategie gewijzigd. Daarom moeten wij dat ook doen in de pro-Israëlische gemeenschap, die de kans grijpt die wordt geboden door deze ongekende en ongelooflijk uitdagende periode waarmee de hele wereld wordt geconfronteerd.

Hoewel veel fysieke gebeurtenissen, zoals de beschamende ‘Israel Apartheid Week’ op Amerikaanse universiteitscampussen, boycot, protesten voor desinvestering en sancties en de driejaarlijkse bashing-sessie van de United Nations Human Rights Council, zijn geannuleerd, hebben onze vijanden zich ook beperkt tot hun computers, nemen hun toevlucht tot online verspreiding van haat, verkeerde informatie en samenzweringen. Dit heeft een situatie van ‘antisemitisme op steroïden’ veroorzaakt, die zich, indien niet aangepakt, alleen zal blijven verspreiden als een virus.

Volgens de Anti-Defamation League, “terwijl het coronavirus wereldwijd blijft toenemen, verspreiden antisemitische, xenofobe en hatelijke berichten en complottheorieën zich snel online.”

Breng zelfs een vluchtige blik op internet door, en je kunt niet ontsnappen aan de stortvloed van samenzweringstheorieën en wreed antisemitisch haatmateriaal, door te beweren dat Israël het coronavirus heeft gecreëerd voor verslaafde, hebzuchtige joden die profiteren van zijn bestaan ​​en de Israëlische strijdkrachten (IDF) om opzettelijk Palestijnen ermee besmetten.

Dit is natuurlijk niettegenstaande Israël en de IDF er alles aan doen om de Palestijnen te helpen bij de bestrijding van dit virus, waaronder het verstrekken van medische apparatuur en uitrusting aan de Palestijnse Autoriteit (PA), door verdere hulp, inclusief testkits, te verlenen aan Hamas -gecontroleerd Gaza en het opereren van gezamenlijke taskforces met de PA, evenals het opleiden van hun medische professionals. In een hoogst ongebruikelijke stap prees zelfs de VN-Veiligheidsraad Israël hiervoor.

Deze toestroom van haat komt van een giftige mix van extreemrechtse, uiterst linkse en Palestijnse en islamitische bronnen. Journalist Roshan Salih van het Press TV-kanaal van het Iraanse regime tweette zelfs: ‘Ik neem liever mijn risico met het virus dan dat ik een Israëlisch vaccin gebruik.’

Brandstof toevoegen aan dit antisemitische vuur is een groot aantal anti-Israëlische niet-gouvernementele organisaties die het coronavirus schaamteloos wilden bewapenen in hun meedogenloze aanval op de Joodse staat. Dit omvatte beschuldigingen van Blood Libel dat Israël op de een of andere manier bijdraagt ​​aan de verspreiding van het coronavirus door Israël op te roepen de ‘blokkade’ van Gaza op te heffen, alsof COVID-19 Hamas heeft veranderd in het Leger des Heils en niet in de meedogenloze jihadistische terreurgroep die het is.

Sarah Leah Whitson, het voormalige hoofd van de divisie Midden-Oosten bij Human Rights Watch, tweette zelfs dat Israël slechts ‘een eetlepel bloed mist’ in zijn vermeende onderdrukking van Palestijnen in de nasleep van het coronavirus en misschien pas nu, zullen Joodse Israëli’s het leven onder bezetting begrijpen.

Groter dan dit krijg je geen antisemitische tropen. Waar de wereldgemeenschap vandaag de dag mee te maken heeft, is ongekend, het brengt onvoorziene uitdagingen met zich mee en vereist het afschaffen van bestaande vooroordelen en het grijpen naar nieuwe kansen als mensen deze pandemie willen verslaan.

Dus, wat zijn enkele stappen die degenen in de pro-Israëlische gemeenschap gedurende deze tijd kunnen nemen?

♦ Ten eerste moeten we compromisloos zijn in het uitroepen, corrigeren en, in voorkomend geval, reageren op de haat en het antisemitisme die zich online verspreiden.

♦ Ten tweede hebben we de kans om het ware verhaal vorm te geven, inclusief de immense stappen die Israël zet om de Palestijnse Autoriteit bij te staan ​​en samen te werken, en dat dit in deze moeilijkste tijden misschien zelfs een model zou kunnen zijn voor toekomstige samenwerking.

♦ Ten derde heeft Israël door zijn wetenschappelijke en technische expertise veel te delen met de wereld. Onze wetenschappers, ondernemers en zelfs speciale IDF-eenheden leiden de wereldwijde inspanningen om een ​​vaccin voor het coronavirus te vinden. Israël is ook een wereldwijd erkende leider op het gebied van rampenbestrijding en de inspanningen van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken om Israëlische burgers te repatriëren en andere landen te helpen, is echt inspirerend. Het is absoluut noodzakelijk dat de wereld dit weet.

♦ Ten vierde, hoewel Israël niet immuun is geweest voor het tragische verlies van mensenlevens door deze pandemie, heeft het per hoofd van de bevolking een van de laagste sterftecijfers. Een studie van het bedrijf Deep Value Knowledge op 31 maart wees Israël aan als het veiligste land om met het coronavirus om te gaan, terwijl de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dankte voor het waarschuwen van hem (en Europese bondgenoten) voor de ernst van het virus en de noodzaak om daarop krachtiger te reageren. De internationale gemeenschap kan veel leren van de inspanningen van Israël om deze pandemie te beheersen en te bestrijden.

♦ Ten slotte moeten we het hele scala aan digitale diplomatieke instrumenten tot onze beschikking gebruiken om het verhaal van Israël te vertellen en hoe het met dit virus omgaat, om te reageren op de haat en het antisemitisme die online als paddestoelen uit de grond schieten, en om proactief te zijn in het vormgeven van Ons verhaal.

Hoewel mensen ongetwijfeld een vaccin tegen het coronavirus zullen vinden, kan het langer duren voordat er een remedie wordt gevonden voor ’s werelds oudste haat, antisemitisme. Tot die tijd moeten we waakzaam en proactief blijven.

door Arsen Ostrovsky


Bronnen:

♦ naar een artikel van Arsen Ostrovsky “Anti-Semitism and Israel Advocacy Matters Even More During Coronavirus” van 2 april 2020 op de site van The Jewish Journal

2 gedachtes over “Strijd tegen Jodenhaat en Israëlhaat is nog belangrijker geworden in deze coronavirus tijden

 1. Opvallende trend is dat er veel aandacht geschonken wordt aan orthodoxe Joden die “door hun leefwijze een gevaar vormen voor besmetting”.
  Ik citeer wat ik lees en dat is ook zo iets dat me verontrust, een Vlaamse blog (waar ik tot vorig jaar vaak op pende) die gretig uitpakt met anti Israël (tout court) en vaak ook artikels publiceert waar de onderliggende teneur loepzuiver antisemitisch is.
  Het is sluipend en onderhuids aan het woekeren, hoe (veel) er geschreven wordt (ook in mainstream media) over “het gevaar van orthodoxe Joden die het virus kunnen verspreiden”, maar ik verder geen letter lees over de islamieten die in de nogo areas de opgelegde maatregels totaal negeren OVER HEEL DE eu wel te verstaan.
  De relatief kleine (verhoudingsgewijze) Joodse gemeenschappen in onze steden die zich niet aan de opgelegde verordeningen houden, dat is pas erg en wordt gretig verspreid in de mainstream.
  Antisemitisme is aan een opmars bezig en elke gelegenheid wordt daarvoor gebruikt, de éne sluw “in de mouw” de ander openelijk en niks verhullend.

  Like

 2. Een paar dingen zijn pijnlijk duidelijk geworden in deze crisis.

  Het totale falen van de EU & UN.
  Corona en het “succes” & gevolgen van globalisatie.
  Corona en de onzin van racisme & (volkeren)haat.
  De plaats van de mens op de planeet.
  De onmaakbaarheid van de natuur.
  Het énige wat de mens kan redden is samenwerken!

  De onherstelbare domheid van mensen die hier nog stééds geen lessen uit willen leren en hun haatvirussen de wereld in blijven gooien is hallucinant.

  “”Liever een corona virus dan een Israelische vaccin te gebruiken””….ja ja!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.