New York keurt ‘Josef Neumann Wet’ goed die moord op Joden voortaan als terreurdaad bestempelt

Rabbi Josef Neumann, 72, raakte in coma na de gebeurtenissen in Monsey, New York, op de zesde dag van Chanoeka vieringen afgelopen december. Daarbij werden vijf mensen neergemaaid met een machete door de Afro-Amerikaan Grafton Thomas. De rabbijn is drie maanden later – afgelopen zondag 29 maart – in het hospitaal overleden aan zijn verwondingen.

De wetgevers van de staat New York hebben op donderdag 2 april 2020 een wetgeving goedgekeurd om antisemitisme te bestrijden. De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, besloot het nieuwe wetsvoorstel te vernoemen naar rabbijn Josef Neumann, 72, die werd neergestoken in een synagoge in Monsey tijdens Chanoeka.

De wetgeving classificeert elke aanval van een groep op basis van ras of religie als een terreuraanslag. Het wetsvoorstel wees ook $ 25 miljoen toe aan kwetsbare religieuze non-profitorganisaties en $ 2 miljoen om de taskforce haatmisdrijven van de staatspolitie te ondersteunen.

Volgens de Jewish Insider creëert het ook een staatsbreed onderwijscurriculum over diversiteit en tolerantie voor studenten. De oorspronkelijke naam van het wetsvoorstel was ‘No Hate in Our State Act’, maar Cuomo zei dat het de ‘Josef Neumann Hate Crimes Domestic Terrorism Act‘ zou worden genoemd, om bepaalde haatmisdrijven opnieuw te classificeren, zodat hun straf nu een levenslange gevangenisstraf wordt en zonder de mogelijkheid van vervroegde vrijlating.

“We zijn het aan meneer Neumann, zijn familie en de hele familie van New York verschuldigd om het nu voor elkaar te krijgen”, zei gouverneur van New York Andrew Cuomo op maandag j.l. in een verklaring.

De 37-jarige dader, Grafton Thomas, brak op zaterdagavond van 27 december 2019 in bij het huis en de synagoge van Rabbi Chaim Rottenberg en stak vijf mensen neer. De andere vier zijn ontslagen uit het ziekenhuis.

Federale aanklagers dienden op maandag 30 maart een aanklacht wegens haatmisdaad in tegen Thomas. FBI-agent Julie Brown meldde dat Thomas tijdschriften bijhield met antisemitische verklaringen en nazi-verwijzingen. Bovendien zei de FBI-agent dat zijn mobiele telefoon werd gebruikt om te zoeken naar ‘Waarom haatte Hitler de Joden?’ bij vier afzonderlijke gelegenheden.

Grafton E. Thomas


Bronnen:

♦ naar een artikelNew York State approves ‘Josef Neumann Hate Crimes Domestic Terrorism Act” van 4 april 2020 en een artikelHate crime law to be named after the rabbi who died in Monsey attack” van 1 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van David Israel “Rabbi Josef Neumann Who Was Stabbed on Chanukah in Monsey Dead at 72” van 30 maart 2020 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.