Oorsprong van coronavirus: accident tijdens onderzoek naar vleermuizen in twee Chinese laboratoria

In februari zeiden functionarissen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het nieuwe coronavirus dat voortkwam uit een vismarkt in Wuhan, China, waarschijnlijk afkomstig is van vleermuizen en vervolgens naar een ‘tussengastheer’ is gesprongen voordat hij mensen infecteerde. Deze bewering van de WHO is een wijdverbreide overtuiging die leeft onder wetenschappers en onderzoekers hier in de Verenigde Staten en Europa.

Patient Zero (17 nov. 2019)
Een ander rapport van de South China Morning Post bevestigde het eerste eerdere geval van coronavirus Covid-19 dat op 17 november 2019 begon, toen een 55-jarige uit de provincie Hubei het virus opliep, weken voordat de Chinese autoriteiten de opkomst van het nieuwe virus aankondigden.

Het eerste geval van iemand in China die lijdt aan Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus, is terug te voeren tot 17 november 2019,” meldde South China Morning Post, onder verwijzing naar overheidsgegevens die door het nieuwsbureau zijn verkregen.

Vervolgens publiceerde The Lancet, een wekelijks peer-reviewed algemeen medisch tijdschrift, in januari 2020 een document waarin de hypothese wordt betwist dat de vismarkt in Wuhan mogelijk niet de bron is van het nieuwe coronavirus die wereldwijd ten minste 60.000 levens heeft geëist.

Het artikel, geschreven door een grote groep Chinese onderzoekers van verschillende instellingen, biedt details over de eerste 41 gehospitaliseerde patiënten die infecties hadden bevestigd met wat het 2019 roman coronavirus (2019-nCoV) werd genoemd. De krant zei echter niet dat het virus afkomstig was van vleermuizen.

De vismarkt in Wuhan

Als bevestigde gevallen van een COVID-19-golf over de hele wereld, zijn alle ogen tot nu toe gericht op een vismarkt in Wuhan, China, als de oorsprong van de uitbraak. Nu, een nieuw opgegraven artikel dat in februari online is geplaatst door een groep Chinese wetenschappers, kan ons begrip van de werkelijke oorsprong van het nieuwe coronavirus volledig veranderen.

Een artikel van twee Chinese wetenschappers beweerde dat het virus afkomstig was van hoefijzervleermuizen die werden gebruikt voor onderzoek aan het Wuhan Institute of Virology en het Wuhan Center for Disease Control (WHCDC), een nabijgelegen biolab dat wordt beheerd door de Chinese Centers for Disease Control.

Ze beweren dat ‘Patient Zero’ een laboratoriummedewerker was die zichzelf per ongeluk met een vleermuiscoronavirus had besmet. Het papier werd snel gecensureerd door de Chinese autoriteiten, wat de vermoedens alleen maar vergroot. De paper, getiteld The possible origins of 2019-nCoV coronavirus en co-auteur en door de Chinese wetenschappers Botao Xiao en Lei Xiao, laat zien dat de test op hoefijzervleermuizen bij WHCDC de besmetting in de provincie Hubei had kunnen veroorzaken en niet van de verkochte vleermuizen op de Wuhan vismarkt.

De twee auteurs beweren dat de WHCDC door ziekte geteisterde dieren in laboratoria heeft gehouden, waaronder 605 vleermuizen. De auteur verklaarde ook dat vleermuizen – die verband houden met coronavirus – ooit een onderzoeker aanvielen en ‘bloed van vleermuis op zijn huid’ lag.

Volgens de Chinese wetenschappers Botao Xiao en Lei Xiao:

De vleermuizen met CoV ZC45 werden oorspronkelijk gevonden in de provincie Yunnan of Zhejiang, die beide meer dan 900 kilometer verwijderd waren van de vismarkt. Vleermuizen leven normaal gesproken in grotten en bomen. Maar de vismarkt bevindt zich in een dichtbevolkte wijk van Wuhan, een metropool van ~ 15 miljoen mensen. De kans was erg klein dat de vleermuizen naar de markt vlogen. Volgens gemeentelijke rapporten en de getuigenissen van 31 bewoners en 28 bezoekers was de vleermuis nooit een voedselbron in de stad en werd er geen vleermuis verhandeld op de markt. Er was een natuurlijke recombinatie of een intermediaire gastheer van het coronavirus, maar er is weinig bewijs voor gevonden. 

Het rapport zegt: “Genoomsequenties van patiënten waren 96% of 89% identiek aan het Bat CoV ZC45-coronavirus dat oorspronkelijk werd aangetroffen in Rhinolophus affinis (tussenliggende hoefijzervleermuis).” Het beschrijft hoe de enige inheemse vleermuizen worden gevonden op ongeveer 600 mijl afstand van de Wuhan Vismarkt en dat de kans dat vleermuizen vanuit de provincies Yunnan en Zhejiang vliegen minimaal was.

Bovendien is er weinig te suggereren dat de lokale bevolking de vleermuizen eet, zoals blijkt uit de getuigenissen van 31 bewoners en 28 bezoekers. In plaats daarvan wijzen de auteurs erop dat er binnen enkele honderden meters onderzoek wordt gedaan bij de WHCDC. Een van de onderzoekers van het WHCDC zichzelf beschreef toen hij in quarantaine leefde gedurende twee weken nadat er bloed van een vleermuis op zijn huid was gekomen, aldus het rapport.

Diezelfde man kwam ook in quarantaine nadat een vleermuis op hem had geplast. De auteurs concludeerden aldus:

Samengevat was iemand verstrikt in de evolutie van het 2019-nCoV-coronavirus. Naast de oorsprong van natuurlijke recombinatie en intermediaire gastheer, is het dodelijke coronavirus waarschijnlijk afkomstig uit een laboratorium in Wuhan. Mogelijk moet het veiligheidsniveau worden verhoogd in biologisch gevaarlijke laboratoria met een hoog risico. Er kunnen regelingen worden getroffen om deze laboratoria ver van het stadscentrum en andere dichtbevolkte plaatsen te verplaatsen.

Hieronder smakkelt een Chinese aan een locale lekkernij:
Soep met vleermuisBronnen:

♦ naar een artikelThe possible origins of coronavirus: Virus likely originated from horseshoe bats used for research in two China labs, Chinese scientists paper shows” van 3 april 2020 op de site van TechStartups

♦ naar een artikel van Aylin Woodward “The outbreaks of both the Wuhan coronavirus and SARS likely started in Chinese wet markets. Photos show what the markets look like” van 11 februari 2020 op de site van The Daily Mail

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.