Loopt uw ​​privacy gevaar? Google volgt al uw bewegingen tijdens de coronavirus pandemie

Privacy is dood! Als onderdeel van zijn inspanningen om het niveau van sociale afstand op verschillende locaties aan te tonen, kondigde techgigant Google de lancering aan van een nieuwe website die anonieme locatiegegevens gebruikt die zijn verzameld van gebruikers van Google-producten en -services.

Google houdt voortaan al uw bewegingen bij om te zien of u naar de supermarkt, de apotheek of het huis van een buurman gaat, of dat u doet wat u moet doen en thuisblijven, en ook om te zien of je het coronavirus hebt en het mogelijk verspreidt. Er zijn natuurlijk nog veel andere toepassingen mogelijk maar daar hebben we voorlopig nog het raden naar.

Het verzamelen van locatiegegevens van gebruikers verlengt echter de privacykwesties over hoe de zoekgigant informatie verzamelt over de locaties van gebruikers. Volgens de informatie op de site zijn de COVID-19 Community Mobility Reports bedoeld om inzicht te geven in wat er is veranderd als reactie op beleid ter bestrijding van COVID-19.

De rapporten brengen bewegingstrends in de tijd per geografie in kaart, in verschillende categorieën plaatsen, zoals winkels en recreatie, boodschappen en apotheken, parken, doorvoerstations, werkplekken en woningen. Elk Community Mobility Report wordt opgesplitst per locatie en toont de verandering in bezoeken aan plaatsen zoals supermarkten en parken.

Google zei dat het bezig is om de komende weken meer landen, regio’s en talen toe te voegen. De gegevens zullen veranderingen in de loop van enkele weken volgen, en recentelijk 48 tot 72 uur eerder, en zullen aanvankelijk 131 landen bestrijken, evenals individuele provincies binnen bepaalde staten. Ook België, Nederland en Israël staan op de lijst van te volgen users.

Google zegt dat de gegevens in totaal worden verzameld, in plaats van op individueel niveau, en dat er geen absoluut aantal mensen wordt weergegeven in parken of supermarkten. In plaats daarvan is het de bedoeling om percentages te schetsen, die potentiële stijgingen in de aanwezigheid benadrukken.

Zo bijvoorbeeld staat in het eerste rapport over Israël gedateerd op 29 maart 2020 dat tussen 16 februari en 29 maart een daling van 67% in winkel- en recreatiegebieden, een afname van 56% van parkbezoekers en een toename van 30 % van de residentiële bevolking (de thuisblijvers dus) heeft gezien.

Hieronder een fragment van wat Google ons vrijblijvend wil tonen (want ze weten écht veel meer van ons dan ze zeggen):


Bronnen:

♦ naar een artikelIs your privacy at risk? Google is tracking your movements amid coronavirus pandemic” van 3 april 2020 op de site van TechStartups

♦ naar een artikel van Corey Goldman “Google Is Tracking You – To See if You’re Spreading the Coronavirus” van 3 april 2020 op de site van The Street

Een gedachte over “Loopt uw ​​privacy gevaar? Google volgt al uw bewegingen tijdens de coronavirus pandemie

 1. wie “het wakend oog” wil vermijden en op veilig wil spelen haalt de chip uit zijn gsm om zich te verplaatsen of laat die thuis.
  Op het www geen google (meer) gebruiken maar dit vormt een probleem omdat google (technologie) in/met heel veel platforms gebruikt wordt of ze gewoon het boeltje in bezit hebben.
  Overigs wat te denken van telecom operatoren (die dus niks met google te zien hebben) die informatie delen met de overheid, neem maar een gerechtelijk onderzoek om locatie van iemand te volgen.
  Dat laatste zal voor de meeste mensen (mezelf inbegrepen) geen probleem zijn, omdat het kan leiden tot opheldering van gerechtelijke dossiers.
  Anders is het als de overheid mensen hun verplaatsing volgt zonder aanwijsbare reden of drones gebruikt om te zien (wie- wat- waar- hoe) doet.
  Ik heb het al eerder geschreven en dat is dat veel van de (nu) gebruikte technieken SOP gaan worden na de corona crisis, nu wordt bij wijze van spreken de violen afgestemd.
  Als ik dan lees dat experten waarschuwen dat virus uitbraken een patroon gaan worden voorspelt dat niks goed voor wat (er nu nog overblijft) we aan privacy (menen te) hebben.
  Komt daarbij dat de overheid bij monde van de politie verklikken tot (ook) SOP wil verheffen, maw wie iets denkt gezien te hebben bel maar, waar denkt het belangrijkste woord in men zin is, en zo glijden we naar een totalitaire staat.
  Dat verklikken heeft voor mij de meest onaangename “bijsmaak” omdat het refereert naar periodes of landen waar dit leid tot “verdwijningen”.
  Wat me in het hele verhaal verwonderd is dat ik nog geen woord heb gehoord van de grote moraalridders uit de linkerzijde, die zijn er anders als eerste bij met het waarschuwend vingertje, nu hoor ik hun niet…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.