Niét het coronavirus is het probleem maar de MENS bedreigt het leven op aarde

Plaatje hierboven: Twitter grapt over de heropleving van de natuur: “Pas op, er loopt een dinosaurus op straat! [beeldbron: VRT NWS]

Foto’s van schone Venetië-grachten, dolfijnen in Cagliari en zwanen in Milaan waren vorige week overal op internet te zien en – velen beweerden – waren tekenen van genezing door de natuur wanneer mensen er niet zijn. De dieren komen terug in een wereld zonder mensen.

Hoewel lucht ongetwijfeld minder vervuild is door een daling van de uitstoot van broeikasgassen, is de impact van zelfisolatie op het milieu toch minder dan gedacht. In feite geneest de natuur al lang voordat de COVID-19-pandemie de meeste mensen thuis heeft gedwongen en dat zal zij blijven doen met de hulp van een goed beleid.

“Het is een gevolg van een langere trend, want als die soorten zouden afnemen, zouden ze zelfs niet verschijnen tijdens de blokkering van het coronavirus”, legt Frans Schepers, algemeen directeur van Rewilding Europe, uit aan Forbes.com. “We moeten heel voorzichtig zijn bij het maken van die verbindingen, hoewel het erg aantrekkelijk kan zijn om een ​​conclusie te trekken. Maar natuurlijk zullen dieren zich anders gedragen als alles stil is en ze zullen gemakkelijker verschijnen in de buurt van steden en dorpen.”

Volgens de Guardian stuurt de VN-milieuchef, Inger Andersen, de natuur ‘een boodschap’ met de pandemie van het coronavirus en de klimaatverandering. In een ‘exclusief’ interview met de krant waarschuwt de Deense milieuactivist dat hoewel het onmiddellijke doel moet zijn om de verspreiding van het virus te voorkomen, de langetermijnreactie het verlies van leefgebied en biodiversiteit moet aanpakken:

We zijn nauw verbonden met de natuur, of we dat nu leuk vinden of niet. Als we niet voor de natuur zorgen, kunnen we niet voor onszelf zorgen. En terwijl we ons haasten naar een bevolking van 10 miljard mensen op deze planeet, moeten we deze toekomst ingaan, gewapend met de natuur als onze sterkste bondgenoot.

Op de dag dat ik geboren werd leefden er 2,53 miljard mensen op deze aardbol. Vandaag zijn dat er 7,8 miljard, het 3-voudige dus. Jaarlijks neemt de bevolking toe met ca. 85 miljoen mensen. En die moeten allemaal eten en drinken, hun gevoeg doen, dromen van een eigen huis, een lap grond, twee of drie kinderen, twee of drie auto’s per gezin, een goed betaalde job annex vet pensioen en elk jaar minstens twee keer op vakantie, vervroegd pensioen en een gezond leven tot 85 à 90 jaar.

Het resultaat van dat streven in combinatie met een ongelimiteerde bevolkingsgroei en ongelijke verdeling van de welvaart en kansen zien we vandaag. Maar hoe het anders kan, is te zien hoe tot eenieders verbazing hoe snel de natuur terugneemt wat ze verloren heeft sinds de dageraad van de industriële revolutie en het verschijnsel mens. We hebben het met z’n allen verpest, maar er is hoop … voor de aarde!


Bronnen:

♦ naar een artikel van Emanuela Barbiroglio “Nature Started Healing Even Before Lockdowns—But We Can Now See The Results For Ourselves” van 30 maart 2020 op de site van Forbes

♦ naar een artikel van Hakim Bishara “Amid Lockdown, Optimistic Photos Show Dolphins and Swans Return to Venice” van 18 maart 2020 op de site van HyperAllergic

♦ naar een artikel van Edmond Knevels “Twitter grapt over de heropleving van de natuur: “Pas op, er loopt een dinosaurus op straat!” van 3 april 2020 op de site van VRT NWS

♦ een artikel op deze blogDe natuur neemt Venetië terug’: dieren in het wild keren terug naar een toeristenvrije stad” van 22 maart 2020

♦ naar een artikelCoronavirus: ‘Nature is sending us a message’, says UN environment chief” van 25 maart 2020 op de site van CarbonBrief

Een gedachte over “Niét het coronavirus is het probleem maar de MENS bedreigt het leven op aarde

 1. China heeft het aangedurfd de één kind maatregel.
  In Afrika is dit niet van toepassing, daar is het diametraal tegenovergesteld en is geboortebeperking iets onbekend.
  Wie daar durft op te wijzen is een racist en wordt door de linkse multikulle groepuscule weggezet als een xenofoob die pro uitroeiing van volkeren is.
  Weinig wetenschappers die daarover (nog) hun nek durven uitsteken want (een) boycot volgt en op social media wordt net niet opgeroepen om de persoon in kwestie “op te ruimen”.
  Ze mogen dan ook nog opletten of het project waar ze met bezig zijn nog subsidies ontvangt of hun leerstoel op de universiteit blijft of hun ruiten van hun huis heel blijven.
  Feit is Afrika heeft al ettelijke miljarden euros (vandaag de dag nog steeds) aan ontwikkelingshulp gekregen, resultaat er is nog niks veranderd de centen blijven kleven aan de despoten die daar de macht voorstellen en de bevolking ziet niks.
  Hoor je hier in het Westen stemmen opgaan om da eens aan te pakken, om de bevolkingsgroei daar in goede banen te leiden (voorbeeld zoals in China een één kind maatregel), niet dus en blijft alles bij het oude.
  Afrika barst uit zijn voegen maar daar hoor je geen mens over, nee het is het “rijke” Westen dat aan geboortebeperking moet doen en dan liefst de “witte”(*) man.
  (*) zelfs de pratende hoofden van de “nieuws”redacties op openbare omroep BRT gebruiken deze newspeak reeds, blank is bij hun al een gebannen woord !

  Like

Reacties zijn gesloten.