Israël stopt de sloop van illegale gebouwen in Area C als gevolg van het coronavirus

Israël heeft ermee ingestemd om de sloop van bewoonde illegale huizen in Area C in Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, tijdelijk op te schorten als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, vertelden Israëlische functionarissen op donderdag aan The Jerusalem Post.

Sinds het uitbreken van de COVID-19-pandemie is de civiele administratie doorgegaan met het verwijderen van illegale bouwwerken in Area C dat eigendom is van kolonisten of Palestijnen. Er zijn meer Palestijnse structuren vernietigd dan Joodse.

Israël staat onder druk om dergelijke vernielingen een halt toe te roepen, vooral wanneer mensen de beste manier om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, is om thuis te blijven. De linkse Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem, heeft een beroep gedaan op de civiele overheid om dergelijke sloopwerkzaamheden te stoppen.

“Ik kreeg van de VN-topfunctionarissen te horen dat de Israëlische bezettingsautoriteiten hen hebben meegedeeld dat ze de sloop zullen stoppen van Palestijnse huizen”, twitterde PLO-secretaris-generaal Saeb Erekat donderdag.

Woensdag heeft het burgerlijk bestuur drie illegale Palestijnse bouwwerken in het dorp Rumana gesloopt. Het nam ook een modulaire structuur in beslag in het dorp Jiftlik in de Jordaanvallei. Deze structuren beschikten niet over de nodige vergunningen en ‘handhavingsmaatregelen’ werden ‘uitgevoerd in overeenstemming met de autoriteiten en procedures van de civiele administratie’, aldus de civiele administratie.


Bronnen:

naar een artikel van Tovah Lazaroff “Israel to halt demolition of Area C’s illegal buildings due to coronavirus” van 2 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.