Ultra-orthodox Joods bastion Bnei Barak uitgeroepen tot coronahoofdstad van Israël

Plaatje hierboven: Poerimfeest in Bnei Barak een Joods orthodoxe wijk van Tel Aviv waar zo’n 200.000 vrome Joden wonen [beeldbron: 20 Minutes.fr]

In Bnei Barak wordt er niet veel meer gedanst noch gelachen dezer dagen. Zowat 75.000 (onbevestigde) mensen van de 200.000 Joods orthodoxe bewoners zijn mogelijk besmet geraakt met het coronavirus. De stad is door Israël uitgeroepen tot nationaal rampgebied met strikt gelimiteerde toegang.

Wie is verantwoordelijk voor de verspreiding van het virus in het bolwerk van de haredi-gemeenschap? Er zijn politiecontroleposten geplaatst bij belangrijke ingangen van de stad, speciale oproerpolitie-eenheden patrouilleren door de straten en de reguliere politie zorgt ervoor dat de overheid de bevelen opvolgt.

Mensen worden gevraagd om hun identiteitsbewijs te tonen voordat ze de stad binnenkomen, en alleen inwoners mogen binnenkomen. Dit is nu de situatie in Bnei Brak, de hoofdstad van de ultraorthodoxe gemeenschap in Israël, de stad van de Torah en de beroemde yeshivot, en de zetel van de meest gerespecteerde en meest geleerde ultraorthodoxe rabbijnen van de hele wereld.

Maar de stad is een spookstad geworden, de levendige yeshivot en synagogen zijn leeg, de meestal krioelende straten zijn verlaten, terwijl de inwoners van de stad nu binnenshuis opgesloten zijn uit angst voor de opmars van de coronavirusepidemie. Vanaf donderdag waren er 900 bevestigde gevallen van coronavirus in Bnei Brak, een stijging van ongeveer 25 procent op één dag ten opzichte van het aantal van woensdag van 723 gevallen, met voorspellingen van meer dan 1.500 gevallen volgende week.

Vanaf woensdag waren er ongeveer 2000 mensen in formele quarantaine, in overeenstemming met de voorschriften van het ministerie van Volksgezondheid, en dat aantal zal naar verwachting enorm groeien naarmate het aantal bevestigde gevallen toeneemt. Bnei Brak heeft nu meer gevallen dan welke andere stad in Israël dan ook, met uitzondering van Jeruzalem, en verreweg het hoogste besmettingspercentage per hoofd van de bevolking in het land.

Wat is er zo erg misgegaan in deze ultraorthodoxe metropool, die nu de coronahoofdstad van de Joodse staat is? Volgens de meeste meningen was de kritieke mislukking de ernstige vertraging bij de implementatie van instructies voor sociale afstand, en vervolgens de orders, waardoor het coronavirus de stad in kon gaan.

Terwijl bijeenkomsten van meer dan 10 personen pas half maart verboden waren, duurde het tot vorige week voordat deze instructie serieus werd genomen in de stad. De burgemeester van Bnei Brak, Avraham Rubinstein, kreeg veel kritiek vanwege zijn logge en gebrekkige aanpak van de crisis, waaronder zijn deelname aan de bruiloft van een familielid nadat de instructies voor het verbieden van massale bijeenkomsten al in werking waren getreden.

Plaatje hierboven: Bnei Barak, op zaterdagavond 28 maart 2020. Met ware doodsverachting namen honderden ultra-orthodoxe Joden deel aan een begrafenis nabij Bnei Barak, ondanks de beperkingen en maatregelen. Inclusief het negeren van de sociale afstand … [beeldbron: i24News]

Yeshivot, synagogen en shtiebels (waar meerdere gebedsdiensten tegelijkertijd worden gehouden) bleven allemaal functioneren, terwijl vieringen en andere evenementen ook te lang mochten doorgaan. Maar Yaakov Veeder, een lid van de gemeenteraad van Bnei Brak voor de Likud-partij, die in de oppositie zit, richt ook kritiek op de regering en het ministerie van Volksgezondheid omdat ze er niet in zijn geslaagd om het bewustzijn te vergroten binnen de ultraorthodoxe gemeenschap van de stervelingen voor het gevaar van de epidemie.

Hij merkte op dat ‘de minister van gezondheid afkomstig is uit een van de centrale stromen van de ultraorthodoxe gemeenschap’, verwijzend naar de Gerrer Hassidische gemeenschap waartoe minister van Volksgezondheid Ya’acov Litzman behoort, en zei dat Litzman contact had moeten opnemen met de hogere rabbijnse Leiding van de hele gemeenschap om hun hulp te verkrijgen bij het informeren van de sector over het gevaar van de epidemie.

“In elke strijd tegen het ultraorthodoxe loon gebruiken ze altijd de grootste artillerie van de rabbijnen, dus waarom ook niet in dit geval?” vroeg hij. Veeder merkte op dat veel ultraorthodoxe families in Bnei Brak niet eens radio’s hebben en geen kranten ontvangen, laat staan ​​smartphones.

Dus terwijl de rest van de bevolking een gestage stroom van pushberichten voor het nieuws en berichten op sociale media ontving met verschrikkelijke informatie over de rampen in China, Italië en Spanje, evenals nachtelijke verklaringen met de nieuwe voorschriften van de premier, waren velen in de ultraorthodoxe gemeenschap zich gewoon niet bewust van het gevaar.

De gevolgen van het niet op de hoogte zijn, waren dat de sociaal-afstandelijke bevelen niet serieus werden bekeken en dat mensen die waren geïnfecteerd maar asymptomatisch waren, zich vrij rond Bnei Brak konden bewegen, bidden, studeren, winkelen en in contact kwamen met, en infecteren, grote aantallen andere mensen.

We weten dat het niet naleven van sociale afstand helaas een effectief middel is om het aantal geïnfecteerde mensen te vergroten“, zegt prof. Jonathan Gershoni van de afdeling celonderzoek en immunologie van de universiteit van Tel Aviv. “Als mensen zich niet houden aan sociale afstand, isolatie en quarantaine, dan is het onmiddellijke resultaat de verergering van de situatie, en vervolgens een dramatische toename van het aantal geïnfecteerden, ziekenhuisopnames en, God verhoede, het aantal mensen dat dood gaat.

Veeder noemde twee andere redenen voor de ernst van de uitbraak in Bnei Brak. Omdat de stad inderdaad een centrum en hoofdstad is, inclusief een commerciële hoofdstad, voor de ultra-orthodoxe gemeenschap in het hele land, is er op een typische dag een stroom bezoekers naar Bnei Brak vauit het hele land, waarvan hij zei dat het de ernst van de uitbraak daar verergerde. Daarnaast wijst hij op ‘extremisten en anarchisten’ binnen de ultraorthodoxe samenleving die zich sterk verzetten tegen de instructies en orden op afstand van de maatschappij vanwege de ernstige beperkingen van het religieuze leven dat ze opleggen.

Extremisten van de radicale, antizionistische Eda Haredit-vereniging van ultraorthodoxe gemeenschappen, evenals die van de Jeruzalem Factie (Peleg Yerushalmi), stonden erop open scholen, yeshivot en synagogen open te houden en hebben de handhavingsinspanningen van de politie bestreden. Zelfs bij dit schrijven op donderdag werden er meldingen gedaan van extremisten die een gebedsdienst hielden in de beroemde Ponevezh Yeshiva en de politie die de dienst zou opbreken.

Maar er is ook een andere kant aan dat verhaal. Omdat niet alleen de extremisten zich verzetten tegen de sociaal afstandelijke bevelen. Twee-en-een-halve week geleden oordeelde het senior rabbijnse leiderschap van de ultraorthodoxe gemeenschap, rabbi’s Chaim Kanievsky en Gershon Edelstein, dat scholen en yeshivot open moesten blijven, ondanks instructies van het Ministerie van Volksgezondheid dat bijeenkomsten van meer dan 10 mensen verboden zijn. Het sluiten van synagogen werd niet eens besproken.

Kanievsky en Edelstein nemen de uitbraak nu serieus. Edelstein oordeelde woensdag dat bidden in een minyan (gebedsquorum) van 10 mannen niet alleen verboden is, maar ook een zonde vanwege het gevaar dat het voor het menselijk leven vormt, zoals lezen uit de Thora in een openbare gebedsdienst. De rabbijn verbood mensen ook om anderen te ontvangen voor de komende Pesachvakantie, of om naar iemand anders te gaan voor de vieringen.

Auto’s met luidsprekers zijn rondgestuurd in Bnei Brak en ultraorthodoxe wijken van Jeruzalem, waarin de uitspraken van Edelstein worden aangekondigd. Veeder geeft niet de schuld aan de rabbijnen zelf, maar eerder aan de fixers en politici die hen omringen en als poortwachters dienen, waarbij ze strikt de informatie controleren die de geleerde leiders bereikt, wiens gebruikelijke woongebied de studiezaal en de dichte pagina’s van De Talmud, niet de alledaagse wereld. Vanwege de veranderende situatie in de stad zijn de inspanningen om de uitbraak te stoppen dramatisch opgevoerd.

Video van ILTV: Coronavirus-infecties stijgen in ultra-orthodox-joodse gemeenschappen. ILTV Israel News is een onafhankelijk Engelstalig mediabedrijf gevestigd in Tel Aviv, Israël, dat dagelijks in het engels nieuws en entertainment uit Israël biedt aan zijn kijkers.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jeremy Sharon “Bnei Brak – the coronavirus capital of the Jewish state” van 2 april 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Jacob Magid “Cabinet declares Bnei Brak ‘restricted zone,’ will do same for other epicenters” en een artikelMilitary to evacuate 4,500 elderly Bnei Brak residents to quarantine hotels” en een artikelHealth official says 75,000 Bnei Brak residents likely have coronavirus” en een artikel van Sam Sokol “Haredim have finally begun embracing social distancing. Why did it take so long?” van 2 april 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Joop Soedan “75.000 inwoners van Bnei Brak mogelijk besmet” van 2 april 2020 op de site van Joods.nl

Een gedachte over “Ultra-orthodox Joods bastion Bnei Barak uitgeroepen tot coronahoofdstad van Israël

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.