Israël en de bestrijding van coronavirus in ultraorthodoxe gemeenschappen

Plaatje hierboven: Jeruzalem 31 maart 2020. Israëlische politieagenten die beschermende handschoenen en maskers dragen, controleren papieren van ultraorthodox-joden nadat nieuwe beperkingen werden opgelegd om de verspreiding van coronavirusinfectie tegen te gaan [beeldbron: Menahem Kahana/AFP]

Er was woensdag een duidelijke sprong in nieuwe gevallen van coronavirus in Israëlische steden met grote ultraorthodoxe bevolkingsgroepen, temidden van groeiende bezorgdheid over een grote uitbraak van COVID-19 in de gemeenschap.

Volgens cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid is het aantal gevallen in de overwegend ultraorthodoxe stad Bnei Brak in 24 uur met 159 gestegen. Dat bracht het totaal aantal zaken in Bnei Brak op 730, een stijging van 27,8 procent.

Bnei Brak, een buitenwijk van Tel Aviv met bijna 200.000 inwoners, heeft de op één na meest bevestigde gevallen van een Israëlische stad, hoewel het de negende grootste van het land is qua bevolking. Jeruzalem, dat ook een aanzienlijke ultraorthodoxe bevolking heeft, registreerde tussen dinsdag en woensdag 131 nieuwe gevallen, een stijging van 20%.

Dat bracht het totaal in de hoofdstad op 781 gevallen, het grootste deel van elke stad in Israël. Op deze donderdagochtend telt Israël alles samen 6.211 besmette personen en helaas op 31 doden. 241 personen zijn inmiddels hersteld.

Sommige vrome orthodox-joodse gemeenschappen hebben traag de bevelen tot sluiting in Israël opgevolgd, wat heeft bijgedragen aan een golf van gevallen van coronavirus die ambtenaren moeilijk kunnen beheersen.

In Israël, bekend als Haredim, of godvrezenden, maken ultraorthodoxe joden ongeveer 12% uit van de Israëlische bevolking – maar ze zijn goed voor maar liefst 60% van de gevallen van COVID-19 in Israël, schatten ziekenhuizen.

Meer dan 6.000 Israëli’s zijn besmet en minstens 25 zijn omgekomen. Deze week was een keerpunt voor het leiderschap van de gemeenschap, nadat een hoge rabbijn er uiteindelijk bij zijn volgelingen op aandrong de bevelen van de regering op te volgen.

Velen in de ultraorthodoxe gemeenschap volgen alleen de bevelen van rabbijnen op, niet gezondheidsfunctionarissen, en wekenlang negeerden velen de overheidsverboden tegen grote bruiloften en gebedsdiensten. Sommigen hebben geen smartphones of tv’s, waardoor toonaangevende autoriteiten en vrijwilligers alternatieve methoden gebruiken om bekendheid te geven aan infectiepreventie.

Houd geen gebedsbijeenkomst! Kom niet bijeen voor studie in synagogen en seminaries! Iedereen die het bevel van artsen en gezondheidsfunctionarissen om te beschermen tegen coronavirus tegenspreekt, wordt beschouwd als het beramen van moord en je moet hem bij de autoriteiten aangeven!” luidde de opgenomen aankondiging van de ZAKA BHV-organisatie, waarvan de vrijwilligers deze week door ultraorthodoxe wijken reden en de waarschuwing via de autoluidsprekers uitzonden.

“Nu zie ik een moeder en een kind de straat oversteken en een winkel binnengaan”, vertelde ZAKA’s David Rose, zelf ultraorthodox, aan NPR telefonisch vanuit de auto. “Sommige mensen weten niet hoe ernstig deze plaag is.” “Moordenaars”, schreeuwt een poster gepleisterd in ultraorthodoxe buurten, gericht aan degenen die de regering tegenspreken om synagogen en scholen te sluiten.

Fleur Hassan-Nahoum, loco-burgemeester van Jeruzalem, hielp de posters op persoonlijke titel te organiseren. Tijdens een recente bijeenkomst op het stadhuis zegt ze: “Een van de oudere ultraorthodoxe gemeenteraadsleden zei : Je vraagt ​​ons om alles te doen wat onze wijzen ons opdragen.  Het is heel, heel moeilijk geweest met de ultraorthodoxe gemeenschap, omdat het hen gewoon vraagt ​​om in te gaan tegen alles wat ze weten en alles wat ze zijn.

De gemeenschap wendt zich tot rabbijnse teksten over de Joodse wet voor begeleiding bij de uitdagingen van het leven – maar als het gaat om het coronavirus, komt de rabbijnse literatuur tekort. De plagen en calamiteiten uit het verleden zijn nooit geïsoleerd aangepakt. En sociale afstand is een gruwel voor de orthodox-joodse gemeenschappelijke manier van leven.

Velen in de gemeenschap zijn verarmd en gezinnen kunnen maar liefst zeven of acht kinderen omvatten, die allemaal in appartementen met twee of drie slaapkamers wonen. Om te voorkomen dat het virus zich gemakkelijk thuis verspreidt, bereiden de autoriteiten hotels voor om gezonde familieleden van degenen die besmet zijn met COVID-19 in quarantaine te plaatsen.

Toen het virus vorige maand het land trof, probeerde de Israëlische minister van Volksgezondheid Yaakov Litzman – opgegroeid in Brooklyn, New York en zelf ultraorthodox – rabbijnen ervan te overtuigen dat joden in quarantaine niet mochten deelnemen aan openbare synagogebijeenkomsten voor de Purim-vakantie. Maar tot deze week stond hij ook toe dat de gebedsbijeenkomsten werden voortgezet, hoewel volgens zijn eigen ministerie van Volksgezondheid ongeveer een kwart van de Israëlische besmettingsgevallen in synagogen was opgelopen.

Nu het aantal virusgevallen toeneemt, lieten de kranten van Haredi in Israël foto’s zien van leden van de gemeenschap die stierven in New York, Londen, Parijs en Israël, wat bij de gemeenschap hard is aangekomen. Deze week veranderde een vooraanstaande Haredi-rabbijn, Chaim Kanievsky, van gedachten en zei dat zijn volgelingen zichzelf moesten isoleren en dat degenen die de quarantainemaatregelen van de regering negeren, moeten worden beschouwd als het beramen van moord.

De burgemeester van de ultraorthodoxe stad Bnei Brak, in de buurt van Tel Aviv, smeekte de bewoners afgelopen weekend om te stoppen met gebedsbijeenkomsten. Sommige ultraorthodoxe Israëli’s zijn nog steeds sceptisch. Yoel Krois, die in de wijk Mea Shearim in Jeruzalem woont, een ultraorthodox bastion, zei dat hij zijn familie meer binnenhoudt, maar dat hij de besmettingsstatistieken van de regering niet vertrouwt.

“Wie een beetje ziek of bejaard is, moet voorzichtig zijn en mag het huis niet uit, en niemand mag ze bezoeken”, zei Krois, “maar jonge mensen verbieden iets op straat te kopen of te bidden, dat gaat al te ver.” Sommige ultraorthodoxe joden riepen ‘nazi’s!’ naar de politie agenten die deze week door een wijk in Jeruzalem patrouilleerde en deelde hoge boetes uit – meer dan $ 1.000 – aan degenen die de lockdown negeerden.

Om de lockdown op te leggen, zette de politie controleposten op bij ingangen van een aantal ultraorthodoxe gebieden en gebruikte drones om de regels te handhaven, en zette zelfs stungranaten in om een ​​menigte te verspreiden. “Als ze drie weken geleden gesloten zouden zijn, zoals we ze vroegen, zouden we vandaag veel, veel minder aantallen zien”, vertelde Hassan-Nahoum, de loco-burgemeester van Jeruzalem, aan NPR. “Ze zijn hier te laat op ingegaan.”

National Public Radio (NPR) is een particulier en publiek gefinancierde Amerikaanse media-organisatie zonder winstoogmerk gevestigd in Washington, D.C.

Video van ILTV: Coronavirus-infecties stijgen in ultra-orthodox-joodse gemeenschappen. ILTV Israel News is een onafhankelijk Engelstalig mediabedrijf gevestigd in Tel Aviv, Israël, dat dagelijks in het engels nieuws en entertainment uit Israël biedt aan zijn kijkers.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Daniel Estrin “Israel Faces Challenges In Fighting Coronavirus In Ultra-Orthodox Communities” van 1 april 2020 op de site van NPR

♦ naar een artikel van Sam Sokol “Haredim have finally begun embracing social distancing. Why did it take so long?” van 2 april en een artikelVirus cases in Bnei Brak, Jerusalem surge, stoking fears of ‘wildfire’ spread” van 1 april 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelIsrael’s Health Minister Litzman and his wife test positive for coronavirus” van 2 april 2020 en een artikel van Cathryn J. Prince “In the eye of NY’s coronavirus storm, ultra-Orthodox face rising anti-Semitism” van 31 maart 2020 en een artikelIn Israel and US, many refuse to let virus infect their Purim partying” van 11 maart 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Israël en de bestrijding van coronavirus in ultraorthodoxe gemeenschappen

Reacties zijn gesloten.