De ziekenhuizen van Europa behoren tot de beste, maar kunnen geen pandemie aan

Nu steeds meer Europese ziekenhuizen bezwijken onder de druk van tienduizenden coronaviruspatiënten, heeft de crisis een verrassende paradox blootgelegd: enkele van ’s werelds beste gezondheidsstelsels zijn opmerkelijk slecht uitgerust en helemaal niet voorbereid om een ​​pandemie te behandelen.

Experts op het gebied van uitbraken zeggen dat Europa’s ziekenhuisgerichte systemen, gebrek aan epidemische ervaring en aanvankelijke laksheid gedeeltelijk de schuld zijn van de catastrofale traan van de pandemie op het hele continent.

Als je kanker hebt, wil je in een Europees ziekenhuis zijn“, zegt Brice de le Vingne, hoofd van de COVID-19-operaties voor Artsen Zonder Grenzen in België. “Maar Europa heeft in meer dan 100 jaar geen grote uitbraak gehad, en nu weten ze niet wat ze moeten doen.”

Vorige week schold de Wereldgezondheidsorganisatie landen uit omdat  hun kans verspeelden om te voorkomen dat het virus voet aan de grond kreeg, door te zeggen dat landen tweemùaanden geleden agressiever hadden moeten reageren, inclusief de uitvoering van bredere tests en strengere bewakingsmaatregelen.

De le Vingne en anderen zeggen dat de aanpak van Europa in de strijd tegen het nieuwe coronavirus aanvankelijk te laks was en ernstig ontbrak in epidemiologische basics zoals contact tracing, een moeizaam proces waarbij gezondheidsfunctionarissen mensen opsporen die in fysiek contact zijn gekomen met mensen die geïnfecteerd zijn om alzo te controleren hoe en waar het virus zich verspreidt.

Zowel België als Nederland doen het momenteel erg slecht in het behandelen van de pandemie en spelen haasje-over met Turkije om in de Top-10 van meest catastrofale naties te blijven staan, zoals blijkt uit de cijfers van dinsdag 31 maart:

Een Belgisch voorbeeld van leugens en bedrog om incompetentie te maskeren is dit. Wekenlang hebben onze (Vlaamse) politici en corona – ‘experten’ beweerd dat mondmaskers niet nodig zijn en ‘volstrekt zinloos’. Vandaag schrijven de kranten: “Mondmaskers kunnen helpen, maar we hebben er te weinig.” Ze waren niet voorbereid. Dàt was de waarheid.

Ook werd de Belgische staat onlangs opgelicht omtrent een levering van 5 miljoen mondmaskers. Een Turkse leverancier met Belgische roots, zou leveren maar beweerde dat zijn mondmaskers waren blijven hangen in Italië. Even later bleek dat die producent mogelijk fraude heeft gepleegd en de FOD Volksgezondheid heeft opgelicht. De staat legde prompt klacht neer en het dossier werd overgemaakt aan het Brussels parket.

Helemaal tragisch – bijna komisch – werd het toen een grote lading van zo’n 100.000 mondmaskers arriveerde in de revalidatieziekenhuizen maar ze er niks mee konden aanvangen omdat de lading gecomtamineerd was. Wat bleek? De mondmaskers waren herverpakt in bananen- en cornflakes dozen, sommigen zelfs met muizenstr*nt erin.

Waar onze politici zich dan wel om bekommeren? Dat is bijvoorbeeld de uithaal naar Polen door de voormalige premier van België en tegenwoordig Europees parlementslid Guy Verhofstadt: “Net als Fidesz in Hongarije gebruikt de PiS in Polen de Corona-crisis om de rechtsstaat te ondermijnen. We mogen ze er niet mee laten wegkomen. Ook in tijden van crisis is Europa een familie van democratieën die de rechtsstaat respecteren.

Waarop Pat Condell onze voormalige premier boos terug twitterde: “Dat gaat je niks aan, @guyverhofstadt. Dat is een zaak van de Polen. Jij en je globalistische vrienden hebben genoeg schade aangericht, hebben Zuid-Europa verarmd, hebben elke democratische stem die niet jouw zin krijgt, vernietigd of genegeerd. Jouw verrotte #EU-project is op sterven dood. Jij bent compleet irrelevant.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Maria Cheng “Europe’s hospitals among the best but can’t handle pandemic” van 31 maart 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “De ziekenhuizen van Europa behoren tot de beste, maar kunnen geen pandemie aan

  1. Heb daarnet eens gaan loeren op De Standaard online, kaart met besmettingen gelukkig niet achter die dekselse betaalmuur 🙂
    Wat blijkt ben ik maar wat blij om op het platteland te leven, wij zijn er beter uit als wie in de stad woont.
    Nogal wiedes iedereen leeft naast elkaar wat wij “buitenmensen” dus niet doen en ik al helemaal niet, ben niet zo’n “sociaal type” die blij is als er bezoek komt.
    De waarheid is trouwens dat ik in men sas ben met de lockdown, weet zeker dat er niemand aan de deur gaat komen 🙂

    Like

Reacties zijn gesloten.