Na de COVID-19 coronacrisis zal alles ingrijpend veranderen

Plaatje hierboven: We zouden ze snel gaan missen, die coronazombies, eens dat de quarantaine voorbij is … [beeldbron: screenshot uit de TV-serie The Walking Dead]

Een vriend uit Israël belde vanmorgen. Dit is een man waar ik aandachtig naar luister, want voor zijn 28 dienstjaren bij de IDF als geheim agent, greep hij de kansen en overleefde hij door zijn omgeving correct te lezen. Tot aan zijn recente pensionering leidde hij operaties over de hele wereld.

Sommigen van hen hielpen Joden in gevaar te ontsnappen naar Israël – Ethiopische Joden uit de woestijnen van Arabië tot Russische Joden uit een imploderende staat. Hij voerde ook veel verschillende operaties uit, niet om levens te redden, maar om informatie te verzamelen, sensoren te planten en soms terroristen te elimineren die de Joodse staat bedreigden.

Na Covid-19 zal alles veranderen
Hij denkt buiten de kaders. Dat is zijn werk en zijn aard. Tegenwoordig klinkt hij nuchter, zelfs verbaasd als hij zegt: “Na Covid-19 zal alles veranderen.” Ik vraag hem wat hij bedoelt, en hij zegt dat het besef bij hem opkwam terwijl hij een alledaagse vraag stelde: hoe lang zou het duren voordat hij zijn luchtvaartbeveiligingsbedrijf weer opbouwde na Israëls gedwongen zelfisolatie?

Hij realiseerde zich dat hij het misschien niet zou redden. Naast de terugtrekking van de luchtvaartindustrie en de draconische inperkingsmaatregelen van Israël, zorgen hij en zijn vrouw voor drie jonge kleinkinderen, zodat hun zoon, een squadroncommandant van de luchtmacht en zijn vrouw op de basis kunnen blijven en blijven werken. (Strenge quarantaines zijn om voor de hand liggende redenen in het leger bevolen.)

“Iemand van mijn leeftijd zal er even over doen om weer op snelheid te komen, als we het überhaupt kunnen. Maar de jongeren zullen sneller en wendbaarder zijn. Ze zullen ons verslaan en hun methoden zullen winnen.” “Geeft uw ervaring u geen voordeel?” “Nee”, zegt hij zonder aarzelen. “De kinderen” – hij bedoelt die van in de twintig – “zijn beter dan wij.”

Zijn waarneming bracht me ertoe na te denken over de veranderingen in mijn leven van de afgelopen week – ontsnappend uit New York met mijn kinderen naar het landelijke New Hampshire – zeker middeleeuwse zorgen. Maar bijna onvoorstelbaar heb ik ook verschillende radicale innovaties meegemaakt die mogelijk zijn gemaakt door de technologie van de 21e eeuw waarnaar hij verwees.

De afgelopen dagen heb ik gebruik gemaakt van apps die me, in plaats van me meer geïsoleerd en alleen te voelen, intens en op onverwachte manieren hebben geholpen met anderen. Ik weet niet hoe de wereld eruit zal zien als deze plaag uitbrandt, maar ik heb gezien hoe nieuwe manieren van sociale afstand niet het einde hoeven te betekenen aan gemeenschap en intimiteit.

De ochtend na het gesprek met mijn vriend logde ik in op Facebook om deel te nemen aan een ‘Corona Wakeup Call’, gesponsord door de oprichter en voorzitter van Jerusalem Venture Partners, Erel Margalit. Margalit, een wereldberoemde investeerder in hightech startups en sociaal ondernemerschap, had – via Cisco Live-videotechnologie – een groep experts op het gebied van geneeskunde, wetenschap en openbaar beleid bijeengebracht om de verzamelde groep te vertellen wat ze leerden over Covid-19 en nodigde iedereen uit om na te denken over mogelijke samenwerkingen. Er was investeringsgeld beschikbaar.

“Dit is de eerste oorlog die de hele wereld samen voert”, zegt Margalit, door Forbes genoemd als ’s werelds meest vooraanstaande niet-Amerikaanse kapitalist-met-durf. “We zitten allemaal in hetzelfde schuitje”, vervolgde hij. “Hoe meer we samenwerken en hoe meer internationaal beleid met elkaar werkt, hoe groter de kans dat we de komende weken de kans krijgen om het virus te bevatten.”

Vanaf mijn computer zag ik in kleine vakjes op het scherm de gezichten van de 555-luidsprekers en bezoekers van over de hele wereld. Ik hoorde wat Israëlische onderzoekers deden om een ​​vaccin te ontwikkelen. Gezondheidsfunctionarissen aan de frontlinie in Israël, Italië en in de Arabische wereld legden uit hoe het uitzicht vanaf de grond er voor hen uitzag.

Dr. Galia Barkay van het Sheba Medical Center legde uit hoe Israël tijdelijke ziekenhuizen had opgezet waar artsen de hulpmiddelen van telegeneeskunde konden gebruiken om patiënten te volgen en te behandelen zonder zichzelf bloot te stellen aan het virus. Hoewel dit in tegenspraak is met hun opleiding, “die is aan te raken”, hebben gezondheidswerkers enkele van de hoogste percentages COVID-19 ziekte en overlijdens.

Onbeschermd door maskers, jassen en handschoenen in vele delen van het woord, dienen ze ook als transmissievectoren. Dit heeft uiteraard voor iedereen catastrofale gevolgen. Stanford University Professor Nirav Shah zei dat de volksgezondheid, om adequaat op de nieuwe dreiging te reageren, “moet doen wat Twitter heeft gedaan met de nieuwscyclus” – het moet de strijd in ‘realtime’ brengen en ‘responsief en democratisch’ zijn.

Hij zei maanden geleden dat een groep vrijwilligers die in Azië opereerden en buiten de controle van de regering waren, “rapporten van Wuhan uitzond waarin een nieuwe ziekte werd aangekondigd – net zoals ze in 2003 rapporten van SARS uitzonden”. Dit was het begin van het werk van de wereld – via privékanalen – om de nieuwe ziekte te bestrijden.

Hij betoogde dat deze vrijwilligerssystemen op nationaal niveau moeten worden gesystematiseerd en georganiseerd. Vervolgens sprak Inder Singh, CEO van Kinsa Health, over de ‘één miljoen slimme thermometers met internetverbinding’ van zijn bedrijf in de Verenigde Staten, die de ‘realtime signalen’ van de temperaturen in het hele land registreren. Het dient als een ‘systeem voor vroegtijdige waarschuwing’ bij ziekte.

Deze onderling verbonden thermometers vertoonden opvallende gegevens uit Miami-Dade County, Florida, tijdens de weken van de voorjaarsvakantie van maart, toen ze een scherpe piek noteerden in temperaturen die ver verwijderd waren van de gemiddelde seizoensgriepmetingen. Vermoedelijk weerspiegelde het een groeiend aantal mensen met COVID-19.

En het toonde ook aan dat op 23 maart, nadat sociale afstand was aangemoedigd door lokale maatregelen, de incidentie van koorts afnam – niet helemaal tot de basislijncurve, maar bijna – wat een realtime indicatie gaf van de werkzaamheid van het nieuwe publieke beleid. Singh zei dat de gekoppelde thermometers kunnen worden gebruikt als een hulpmiddel om aan te geven waar COVID-19-tests moeten worden uitgevoerd en om de effectiviteit van openbare acties zoals sluitingen van werk, stranden en restaurants te evalueren. De informatie biedt ook een belangrijke motivator voor samenwerking met de burger. ‘Mensen moeten weten dat hun offers werken’, benadrukte hij.

Een andere manier waarop de voorspelling van mijn Israëlische vriend voor mij werkelijkheid werd, gebeurde nadat ik hoorde dat een vriend was overleden (niet van Coronavirus). Dankzij een app die ik pas deze week leerde kennen – Zoom – kon ik voor haar een virtuele shiva minyan bijwonen. (Deze technologie wordt ook over de hele wereld gebruikt om studenten en leraren op scholen en hogescholen met elkaar in contact te brengen.)

Niet alleen was de familie in staat verhalen en gedachten over hun geliefde moeder en grootmoeder te delen, ik was ook in staat de mitswa uit te voeren van het bijwonen van haar shiva, ook al had onze gouverneur ons opgedragen niet samen te komen. Het was intiemer dan ik had verwacht en het gaf me de kans om dingen over haar te leren die ik niet kende, en om te onthouden hoe belangrijk ze voor me was geweest. Net als een gewone shiva-oproep.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Emily Benedek “Breaking the Chain; Everything is going to change after COVID-19” van 31 maart 2020 op de site van The Tablet Magazine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.