Coronacrisis: Het Westen moet wakker worden vooraleer de Chinese Communistische Partij de zaken overneemt

De Chinese Communistische Partij (CPC) is de ‘centrale bedreiging van onze tijd’, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in januari scherp. Destijds verspreidde het coronavirus zich al door China en over de hele wereld.

De poging van de Chinese Communistische Partij om de epidemie te verbergen, bewees dat Pompeo meer dan gelijk had. ‘Mijn zorg is dat deze doofpotaffaire, deze desinformatie waar de Chinese Communistische Partij zich mee bezighoudt, de wereld nog steeds de informatie ontneemt die ze nodig heeft, zodat we kunnen voorkomen dat verdere gevallen of iets dergelijks zich opnieuw voordoen’, voegde Pompeo er deze week aan toe.

Als China drie weken eerder had gereageerd op de uitbraak, dan had het aantal gevallen van coronavirus met 95% kunnen worden verminderd, volgens een onderzoek van de University of Southampton. In die drie weken was China druk bezig de waarheid te verbergen.

Volgens Steve Tsang, directeur van het SOAS China Institute van de Universiteit van Londen: “Het is de doofpot van de Communistische Partij gedurende de eerste twee maanden of zo die de voorwaarden heeft geschapen om een ​​wereldwijde pandemie te veroorzaken.

Chinese leiders leken echter alleen geobsedeerd door de duurzaamheid van hun totalitaire regime en wilden net zo graag elke kritiek het zwijgen opleggen als in het verleden. Sinds januari is het bewijs van de opzettelijke doofpot van China van het coronavirus in Wuhan een openbare zaak geworden.

De Chinese regering censureerde en arresteerde dappere artsen en klokkenluiders die probeerden alarm te slaan. Een van de rijkste ondernemers van China, Jack Ma, heeft onlangs onthuld dat China ten minste een derde van de gevallen van coronavirus heeft verborgen.

China is uitgegroeid tot een supermacht omdat het economische praktijken uit het Westen heeft overgenomen. Geen enkel ander land heeft ooit zo’n snelle economische en sociale vooruitgang geboekt gedurende zo’n lange periode. Maar de hoop van het Westen op de Chinese markt voedde ook een gevaarlijke luchtspiegeling.

Wij in het Westen dachten dat een modernisering van China met een stijgend BBP ook zou democratiseren en transparantie, pluralisme en mensenrechten zou gaan respecteren. In plaats daarvan veranderde de luchtspiegeling in een ramp toen we zagen dat China nog meer een ‘totalitaire staat’ werd.

De aard van het Chinese regime – het verbod op de vrije pers en alle kritische stemmen; De absolute overheersing van de Communistische Partij over sociale, spirituele en economische actoren; het opsluiten van minderheden en het vernietigen van de gewetensvrijheid – draagt ​​ook bij tot de opkomst van deze ramp voor de volksgezondheid.

De kosten, in termen van mensenlevens en het BBP van de wereld, zijn enorm. De medeplichtigheid van de Chinese regering aan de pandemie is nu een kans voor het Westen om de banden met Peking opnieuw te evalueren. Guy Sorman, een Frans-Amerikaanse expert op het gebied van China: “Net als nuttige idioten hebben we niet alleen de partij geholpen te bloeien, maar, erger nog, we hebben onze humanitaire, democratische en spirituele waarden daarbij opgegeven.”

“Het is tijd, zei de Amerikaanse columnist Marc A. Thiessen, “‘om onze economie en nationale veiligheid te immuniseren tegen onze afhankelijkheid van een bedrieglijk regime.” China voert een dubbele informatieoorlog: een in het buitenland en een voor zijn eigen publiek, beide geleid door de Chinese autoriteiten met president Xi Jinping aan het hoofd.

Ze beschouwen het Westen blijkbaar als zwak en onderdanig. We zijn dat geweest. China lijkt te geloven dat het groeit, terwijl het Westen achteruitgaat. “We bevinden ons in wat Duitsers een Systemwettbewerb noemen, een ‘concurrentie van systemen’ tussen liberale democratieën en het autoritaire staatskapitalisme van China, dat steeds meer zijn absolute aanspraak op macht over de grenzen heen projecteert“, zegt Thorsten Benner, mede-oprichter en directeur van Het Global Public Policy Institute in Berlijn. De Koude Oorlog met Rusland was duidelijker.

[..]

De westerse droom van een ‘wedergeboorte van de Chinese natie’ is nu uitgegroeid tot een geglobaliseerde nachtmerrie. Honderden miljoenen over de hele wereld zitten op slot; duizenden zijn dood; de economieën van westerse landen zijn verlamd en sommige staan ​​op instorten. Lege winkels en straten zijn gemeengoed.

Dit is misschien wat analisten ‘het einde van de liberale orde’ noemen. De communisten van China zijn tegenwoordig kapitalistischer dan marxistisch, althans op staatsniveau. President Xi heeft het ‘marktleninisme’ aangenomen – een staatseconomie vermengd met een ‘angstaanjagende vorm van totalitarisme’. Het Westen moet wakker worden met de dubbelhartigheid van China.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Giulio Meotti “The West Needs to Wake Up to China’s Duplicity” van 28 maart 2020 op de site van The Gatestone Institute

♦ naar een artikel van Abraham Cooper en Johnnie Moore “China, Iran and the Spread of Coronavirus” van 30 maart 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Avi Abelow “Trump is 110% correct to call it the China virus” van 30 maart 2020 op de site van Israel Unwired

4 gedachtes over “Coronacrisis: Het Westen moet wakker worden vooraleer de Chinese Communistische Partij de zaken overneemt

 1. Propaganda & demogagie voor eigen interesse word van alle kanten op ons afgevuurd.

  China, VS, Europa, Rusland, etc…..iedereen maakt zich eraan schuldig.

  Like

 2. De realiteit is dat de wereldmacht USA zware financiële klappen zal krijgen en China en Rusland al staan te drummen om deze plaats over te nemen.
  –>Was voordien<– Trump fan maar in deze heeft hij zijn hand overspeeld en nogal niet een klein beetje, hij kan zelfs niet inroepen dat hij tegengewerkt wordt door de democraten.
  Er circuleert genoeg time frame beeldmateriaal heden ten dage op de sociale media die zijn wanbeleid in deze duiden, ze hoeven zelfs niet in elkaar gefabriceerd te zijn (lees bewerkt).
  De US gaat zeer zware klappen krijgen mark my words

  Like

  1. Ik ben nooit een fan van Trump geweest. Een hopeloze kerel is dat.

   Maar… wat voor mij primeert is Israël.

   En met de Republikeinse Partij is het altijd beter geweest.

   Met Trump aan het roer loopt het erg lekker voor de Joodse staat. In feite is het nog nooit zo goed geweest. Als je kijkt wat hij allemaal heeft gedaan… de waslijst is lang!

   Alleen moet Netanyahu nu opletten met zijn vredesplan. Palestijnse soevereiniteit vind ik een slecht idee. Eerst iedereen in de Palestijnse gebieden (Gaza en Westbank) ontwapenen.

   Liked by 1 persoon

 3. Treed ik volledig bij, de stappen die hij heeft gezet voor Israël, geen POTUS voor hem heeft ooit zover gegaan.
  Netanyahu zou geen duimbreed mogen toegeven wat palestijnen betreft, er zal geen vredesplan ooit werken de haat van de palestijnen is te groot.
  Vanuit de wieg worden ze reeds vergiftigd met haat tegen de Joodse staat, kan niemand ooit rechtzetten, komt daarbij dat de halve wereld (tot driekwart) dat niet als een probleem beschouwt !
  Blijf er bij dat na de corona crisis de geopolitiek er heel anders zal uitzien, vraag is alleen hoe China en Rusland aan kijken tegen Israël en (behoudens ik me vergis) is dat niet op dezelfde wijze als Donald Trump.

  Like

Reacties zijn gesloten.