44ste Landdag in de Palestijnse gebieden gevierd in mineur omwille van coronacrisis

Plaatje hierboven: Landdag in Gaza Stad, maandag 30 maart 2020. Het werd een viering in mineur in Gaza omwille van coronacrisis. Palestijnen verbrandden een replica van een Israëlische vlag die werd uitgerold voor de genodigden naar aanleiding van de 44ste varjaardag van de Dag van het Land [beeldbron: Imago Images]

De aanhoudende verspreiding van het dodelijke coronavirus heeft ertoe geleid dat de Palestijnen de 44ste Landdag vierden op balkons op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook in plaats van met gewelddadige confrontaties met Israëlische soldaten op de grond.

“Op Landdag en de dag van de martelaren zullen we de omstandigheden die door het coronavirus worden veroorzaakt aanvechten en de vlag van Palestina op daken en balkons heffen”, zei Fatah volgens Wafa, het Palestijnse Nieuws Afentschap.

Er klinken sirenes om de dag te markeren en het verkeer wordt een uur lang gestopt, een dégoutante variant op de herinnering van de Holocaust in Israël wanneer daar even alles stilvalt.

Er werd ook bij de Palestijnen erop aangedrongen om het volkslied uit te zenden, een kaars op te steken voor de slachtoffers en hun eigen foto’s op sociale-mediaplatforms te vervangen door de Palestijnse vlag of afbeeldingen van diegenen die door Israëlische soldaten werden gedood in 1976.

Landdag herdenkt de onteigening de Israëlische onteigening van Arabische grond in Galilea op 30 maart 1976. Zes ongewapende Arabische burgers werden gedood en honderden gewond en gearresteerd in de daaropvolgende rellen en confrontaties met de IDF en de politie.

De commissie die verantwoordelijk is voor het organiseren van de protesten langs het hek tussen Israël en Gaza heeft de geplande demonstraties langs het grenshek geannuleerd die zouden plaatsvinden vanwege de zorg dat het virus zich onder demonstranten zou kunnen verspreiden.

“De verjaardag van dit jaar komt in een tijd waarin mensen met geweld worden opgesloten in hun huizen vanwege het coronavirus. Daarom worden onze Palestijnse massa’s in Gaza sterk aangemoedigd om het grenshekken met Israël niet te naderen om Landdag te markeren,” zei het Nationaal Palestijnse Organiserend Comité van de Grote Mars van Terugkeer in een verklaring.

‘We roepen iedereen op zich te houden aan alle gezondheids- en preventiemaatregelen die door het ministerie van Volksgezondheid en alle officiële instanties zijn aangekondigd om de pandemie van het coronavirus aan te pakken. Iedereen zou thuis moeten blijven,” zei hij.

Khaled al-Batsh, een hooggeplaatst lid van de Palestijnse terreurgroep Islamitische Jihad (PIJ), riep de Palestijnen op om thuis te blijven “om de veiligheid van ons volk te behouden ondanks deze dodelijke pandemie.”

Plaatje hierboven: Samidoun, het Palestinian Prisoner Network dat zich inzet voor de vrijlating voor alle Palestijnse gevangen terroristen en massamoordenaars, had opgeroepen tot een bijeenkomst in New York City ter herdenking van de tweede verjaardag van de Grote Terugkeermars in Gaza maar dat werd ingevolge de coronacrisis omgeturnd tot een ‘virtueel’ gebeuren … [beeldbron: Palestine Chronicles]

Vorig jaar werd één Palestijn gedood en 100 anderen gewond door soldaten, aangezien Palestijnen in de Gazastrook deelnamen aan de ‘Grote Terugkeermarsen’ om Landdag te herdenken. Ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de marsen, demonstreerden duizenden Gazanen gewelddadig langs het veiligheidshekken met Israël en eisten een einde aan de 13-jarige blokkade van de kustenclave.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft gewaarschuwd dat het gezondheidszorgsysteem van Gaza niet in staat zal zijn om een ​​uitbraak van de dodelijke ziekte in de dichtbevolkte enclave, de thuishaven van bijna twee miljoen mensen, aan te kunnen. Hoewel de gevreesde uitbraak tot nog toe niet heeft plaatsgevonden.

Bij de eerste twee Gazanen werd vorige week het virus vastgesteld. De twee mannen, die via Egypte uit Pakistan waren teruggekeerd, waren in quarantaine geweest voordat ze symptomen vertoonden en hadden slechts beperkt contact met anderen. Sindsdien hebben zeven anderen positief getest op het virus.

Nog eens 106 gevallen zijn gediagnosticeerd op de Westelijke Jordaanoever, die sinds vorige week is afgesloten. Al bij al werden er op dit ogenblik (dinsdagochtend 31 maart) 117 gevallen van besmette Palestijnen gededecteerd in ‘Palestina’ waarvan er inmiddels weer 18 zijn hersteld. Een vrouw van in de zestig stierf aan het virus.

In Israël daarentegen staat de teller op 4.695 geïnfecteerde personen waarvan er 161 hersteld zijn en 16 doden.

Wie geeft er meer om Palestijnen, Israël of BDS?


Bronnen:

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “Land Day to be marked on balconies during coronavirus outbreak; Palestinians usually mark the day in violent clashes with soldiers in Gaza and West Bank” van 30 maart 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelOrganizers of Gaza border protests cancel Land Day event over virus concerns” van 28 maart 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “16th Israeli Dies of COVID-19, Youngest So Far” van 30 maart 2020 op de site van The Jewish Press